StoryEditor

Biden telefonoval s talianskou premiérkou Meloniovou. Rozoberali pomoc Ukrajine

26.10.2022, 07:43
Autor:
TASRTASR

Lídri v telefonáte podľa Bieleho domu zdôraznili silné vzťahy medzi USA a Talianskom a vyjadrili pripravenosť spolupracovať v rámci NATO na riešení spoločných výziev.

Americký prezident Joe Biden a nová talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok telefonicky diskutovali o záväzku pokračovať v poskytovaní pomoci Ukrajine. Oznámil to Biely dom vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke, informuje TASR.

Biden zablahoželal Meloniovej k vymenovaniu do funkcie. Lídri v telefonáte podľa Bieleho domu zdôraznili silné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Talianskom a vyjadrili pripravenosť spolupracovať v rámci Severoatlantickej aliancie na riešení spoločných výziev.

Americký prezident a talianska premiérka takisto hovorili o "svojom záväzku pokračovať v poskytovaní pomoci Ukrajine, braní Ruska na zodpovednosť za jeho agresiu, riešení výziev v spojitosti s Čínou, ako aj o záväzku zabezpečiť udržateľné a dostupné zdroje energie", uvádza Biely dom.

Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvýkrát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny.

Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 11:33