StoryEditor

Tisícky ľudí sa zišli na Pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite

14.10.2022, 16:42
Autor:
TASRTASR

V Bratislave sa koná pochod na vyjadrenie úcty obetiam stredajšieho útoku v Bratislave, pri ktorom zomreli dvaja ľudia.

Tisícky ľudí sa zišli na bratislavskom Námestí SNP na Pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite. Na piatkové podujatie si prišli uctiť pamiatku dvoch mužov, ktorých v stredu zastrelili pred jedným z bratislavských podnikov na Zámockej ulici. Na pódiu počas podujatia vystúpili viaceré osobnosti verejného života z umeleckej aj politickej sféry, odsúdili nenávisť a vyzývali k tolerancii.

Iniciatíva Inakosť, ktorá pochod organizovala, vyjadrila sústrasť pozostalým a zaželala skoré uzdravenie zranenej žene.

Odsúdila útok na LGBTI+ komunitu. Vyzvala politickú reprezentáciu na jednoznačné a bezpodmienečné odsúdenie takejto nenávisti. Od vlády žiada konkrétne kroky na zamedzenie podobným útokom a o jasný signál, že aj členovia LGBTI+ komunity sú rovnocennou súčasťou spoločnosti.

S príhovorom vystúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Pripomenula, že v uplynulých dňoch sme stratili viacerých mladých ľudí pre bezohľadnosť či nenávisť.

"Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne," uviedla s tým, že aj LGBTI+ komunita je súčasťou spoločnosti. Hlava štátu odsúdila nenávisť, vyzvala na spájanie sa. "Spojme všetko zdravé a slušné v tejto spoločnosti. Sme sila, ktorá dokáže prekonať nenávisť a sme sila, ktorá dokáže dať novú šancu našej krajine, aby sme tu už nikdy nemuseli takto stáť z takéhoto dôvodu," dodala.

Na pochode sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽANO) a ďalší členovia vlády, zástupcovia Národnej rady (NR) SR, samospráv a ďalších organizácií. Prezidentský palác na znak úcty a ako prejav solidarity s LGBTI+ komunitou vyvesil dúhovú vlajku. Na znak úcty zosnulým bude nasvietený aj Bratislavský hrad.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 00:33