StoryEditor

Súkromní lekári kritizujú, že vláda rokuje o zvyšovaní miezd len s časťou zdravotníkov

12.08.2022, 15:57
Autor:
TASRTASR

Asociácia poukazuje na to, že ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú pri rokovaniach "vynechávaní z hry".

Asociácia súkromných lekárov kritizuje, že vláda rokuje o zvyšovaní platov len s časťou zdravotníkov. "Zúženie zdravotníctva len na odbory, respektíve ich časť, je schematické zúženie problémov zdravotníctva. Dôsledky môžu byť fatálne, pretože zdravotníctvo sú aj ambulantní lekári, ambulantné sestry a ďalší zdravotnícky personál," uviedla.

Asociácia poukazuje na to, že ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú pri rokovaniach "vynechávaní z hry". Odborné rokovania o zdravotníctve podľa nej musia byť s odborníkmi, inak smerujú k rozvratu zdravotníctva.

Ambulantní lekári pripomínajú, že zabezpečujú viac ako 60 percent zdravotnej starostlivosti a okrem starostlivosti o pacientov manažujú a materiálne zabezpečujú celý chod svojich ambulancií.

"Nemáme pracovnú dobu, po skončení ordinačných hodín trávime čas administratívou a zabezpečovaním všetkého potrebného pre chod ambulancií," priblížila ASL.

Dodala, že všetky vyspelé krajiny sveta si v dnešnej dobe uvedomujú význam prednemocničnej ambulantnej starostlivosti a dokazujú to zvýšením ich platieb. "Táto vláda, naopak, najviac prispieva k najhlbšiemu rozvratu zdravotníctva," doplnila asociácia.

Na Úrade vlády sa v utorok uskutočnilo už druhé rokovanie k zvyšovaniu platov zdravotníkov. Zúčastnili sa ho premiér Eduard Heger (OĽANO), zástupcovia ministerstiev financií a zdravotníctva, lekárske a sesterské odbory.

Konkrétny návrh rastu platov lekárov a sestier ich zástupcovia nedostali. Viaceré zdravotnícke organizácie kritizujú, že ich k rokovaniam neprizvali.  Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív by mali byť na rokovania prizvaní všetci relevantní zástupcovia.

Visolajský minulý mesiac reagoval, že rokovania o mzdách sú úlohou práce odborových organizácií, nie komôr. Predseda vlády zdôraznil, že sa rokuje o všetkých zložkách v zdravotníctve. Rezort zdravotníctva opakovane tvrdí, že zdravotnícke organizácie o priebehu rokovaní informuje.

 

01 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 02 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 03 - Modified: 2024-03-08 12:07:01 - Feat.: - Title: Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby 04 - Modified: 2024-02-27 09:02:59 - Feat.: - Title: ASL: Ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, zavedú sa poplatky. Ministerstvo reaguje 05 - Modified: 2024-02-24 21:21:50 - Feat.: - Title: V Británii štrajkujú mladí lekári za zvýšenie platov o 35 percent, chcú dorovnať infláciu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 20:39