StoryEditor

Lákavé vône a chute Dubaja

10.04.2024, 00:00

Jedným z dôvodov, prečo sa oplatí navštíviť Dubaj, sú nespočetné možnosti kulinárskych zážitkov. Očarí vás tu medzinárodná i emirátska kuchyňa, tradičné a súčasné jedlá, ale aj odvážne gastronomické inovácie a fúzie rôznych chutí a rovnako aj trvalo udržateľné postupy. To ale nie je všetko. V Dubaji zažijete i tzv. pohlcujúce stolovanie, ktoré vás prenesie do iného sveta, alebo minimalistické, domáce, retro či art-deco reštaurácie. Na svetovej mape najlepších gurmánskych destinácií výrazne svieti Dubaj, ktorý sa stáva lídrom v gastronomických trendoch.

Článok vznikol v spolupráci s Dubai Tourism.

Zážitok z ohňa a jedla

Priekopníkom vo využívaní sezónnych produktov z miestnych zdrojov a jedla z farmy na stôl je reštaurácia Lowe. Otvorená kuchyňa s grilom na drevné uhlie a pecou na drevo vťahuje návštevníkov priamo do diana, kde sa zúčastnia rustikálneho kulinárskeho zážitku. Lowe je držiteľom Zelenej hviezdy Michelin z roku 2022, ktorú udeľujú reštauráciám s environmentálne udržateľnými postupmi. Vyskúšajte napríklad Žlté šrotové kari so zázvorovou kôrou, stonkami koriandra a rybími hlavami.

image

Priekopníkom vo využívaní sezónnych produktov z miestnych zdrojov a jedla z farmy na stôl je reštaurácia Lowe.

Dubai Tourism

Udržateľná kuchyňa roka

Vo finančnej štvrti Dubaja stojí zato ochutnať modernú európsku kuchyňu, ovplyvnenú španielskou gastronómiou, ktorá využíva lokálne suroviny a podporuje miestnych farmárov a rybárov. Reštaurácia Boca zaviedla celý rad opatrení, ako je odmietnutie plastov na jedno použitie, vykonávanie auditov prevádzok kuchýň a barov a spoluprácu s rovnako zmýšľajúcimi partnermi. Vyslúžili si zato cenu Gault&Millau 2022 SAE - Udržateľná kuchyňa roka a nedávno ich uviedli na prestížnom zozname 50 najlepších objavov. Vyskúšajte Záhradu na púšti – čo tvorí miestna cvikla, pyré z pečeného baklažánu, nakladaný melón, miestne bylinky a jedlé kvety.

image

Reštaurácia Boca využíva lokálne suroviny a podporuje miestnych farmárov a rybárov.

Dubai Tourism

Odvážne jedlá

Teible sa zameriava na odvážne jedlá. Kuchyňu vedie šéfkuchár Carlos Frunze, ktorý každú sezónu vytvára „bistronomické“ menu, pričom sa inšpiruje nielen svojím mexickým a ruským dedičstvom, ale aj jedinečným dubajským ekosystémom, klímou a prírodnými zdrojmi. Menu reštaurácie je ukážkou Frunzeho vášne pre fermentáciu, pričom každé jedlo pozdvihne domáce kimchi, kysnuté cesto a množstvo nakladaných ingrediencií. Vyskúšajte hovädzí tatarák Garum, vyrobený z miestnej hovädzej sviečkovice, podávaný s hubami, vaječným žĺtkom a žeruchou.

Wellness kaviareň

Paus Café, v dubajskej štvrti Umm Suqeim, je moderná wellness kaviareň. Ponúka nielen široký sortiment kávy, čaju a džúsov, ale poskytuje aj wellness kurzy a masáže. Zelené nádvorie kaviarne a svetlý a vzdušný interiér sú ideálnym miestom na relaxáciu a oddych. Kaviareň sa zaviazala používať trvalo udržateľné suroviny z miestnych zdrojov, podporovať miestnych farmárov a propagovať filozofiu „z farmy na stôl“. Jedlom na vyskúšanie môže byť napríklad Zamatový baklažán a nadýchaná ryža ghee.

image

Paus Café, v dubajskej štvrti Umm Suqeim, je moderná wellness kaviareň.

Dubai Tourism

Večera na streche

Moonrise sa nachádza na streche elegantnej veže Eden House v Dubaji, ktorá ponúka úchvatný výhľad na panorámu centra mesta i pláž Jumeirah. Zažijete tu 11-chodové degustačné menu s ingredienciami zo Stredného východu a kulinárskymi príbehmi pod vedením najmladšieho dubajského šéfkuchára Solemanna Haddada, ktorý získal v roku 2022 Michelinskú cenu pre mladých šéfkuchárov. Ide o koncept Omakase, čo je japonská fráza pri objednávaní jedla, ktorá znamená „nechám to na vás“, teda hosť sa nechá prekvapiť, čo mu naservírujú. Vyskúšate tak množstvo vynikajúcich jedál, ako napríklad Výlet do Masafi, čo je kombinácia Madai - pravej morskej pražmy, sladkej kukurice, kôpru a omáčky Bzar.

Sedem obrazov

Seven Paintings je koncept pohlcujúceho stolovania. Kombinuje divadelné rozprávanie, ilúziu a špičkovú 3D grafickú technológiu a vytvára tak nezabudnuteľnú kulinársku výpravu. 7-chodová večera, pod vedením medzinárodne uznávaného umelca a šéfkuchára Omara Satwariho a šéfkuchára Daniela Sheperda, obsahuje príbeh rozprávaný Leonardom da Vincim a Monou Lisou. Hostia objavujú diela veľkých majstrov, ako sú Michelangelo, Banksy, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Andy Warhol, Salvador Dalí a Vincent Van Gogh a podávané jedlá sú nimi inšpirované. Obľúbený je napríklad Picasso, čo je šalát z morských plodov, s jedlou potlačou jeho obrazu - Plačúca žena.

image

Seven Paintings je koncept pohlcujúceho stolovania.

Dubai Tourism

Minimalistická Milos

Estiatorio Milos je minimalistická a zároveň jedna z najlepších svetových stredomorských reštaurácií s morskými plodmi. Uznávaný šéfkuchár Costas Spiliadis prináša hosťom špičkovú helénsku kuchyňu a zároveň pohostinnosť, naplnenú filozofiou jednoduchosti. Každé jedlo, od čerstvo ulovenej ryby až po divoké grécke ustrice, ceviche a tzatziki, je prezentované vo svojej najčistejšej forme, s nádychom egejskej kamennej soli alebo kvapkaním olivového oleja zo storočných olivovníkov Koroneiki, čo zdôrazňuje prirodzenosť a čerstvosť surovín. Vyskúšajte predjedlo s gréckymi nátierkami, ktoré ponúka sviežu, no zároveň zjednodušenú škálu autentických gréckych chutí.

image

Estiatorio Milos je minimalistická a zároveň jedna z najlepších svetových stredomorských reštaurácií s morskými plodmi.

Dubai Tourism

Allo Bejrút

Výnimočným miestom medzi mnohými cenovo dostupnými libanonskými reštauráciami v meste je Allo Beirut. Hostia si tu užijú príjemný farebný priestor, s odhalenými stropmi a otvorenou kuchyňou, kde môžete sledovať tím pekárov ako pečú čerstvý saj a šéfkuchárov, ktorí rýchlosťou blesku formujú falafelové krúžky. Vyskúšajte Arabské kura Shawarma, zabalené v chlebe Saj, podávané s kyslou uhorkou, hranolkami a cesnakovým krémom.

image

V Allo Beirut ochutnáte výnimočnú libanonskú kuchyňu

Dubai Tourism

https://www.visitdubai.com/cs/travel-to-dubai

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
13. apríl 2024 08:05