StoryEditor

Koľkí Slováci sa chystajú zmeniť zdravotnú poisťovňu? Najviac ich podľa prieskumu smeruje do Dôvery

02.08.2022, 00:02

Poistenec na Slovensku má slobodnú voľbu pri výbere zdravotnej poisťovne.

Kým zdraví ľudia majú množstvo želaní a túžob, chorému záleží len na jednom – na zdraví. Jediná vec, ktorej dôležitosť si za bežného dňa viacerí ani len neuvedomujeme. No práve zdravie má byť našou hlavnou prioritou, a preto je dôležité dbať oň najlepšie, ako vieme.

Ale napriek tomu, že mnoho ľudí sa snaží udržiavať zdravý životný štýl, niekedy každý z nás potrebuje vyhľadať lekársku starostlivosť.

Tá je na Slovensku zo zákona poskytovaná pre všetkých rovnako, bez ohľadu na vek, pohlavie či sociálny status. Rozdiely sa však skrývajú v detailoch a rôznych bonusoch či finančných zvýhodneniach. Tie sa odvíjajú od toho, akú zdravotnú poisťovňu si zvolíte. Máte tri možnosti – jednu štátnu a dve súkromné. Každá bojuje o klientov rôznymi benefitmi.

image

zdroj: NMS Market Research Slovakia

Zmena len raz do roka

Poistenec na Slovensku má slobodnú voľbu pri výbere zdravotnej poisťovne. A podľa zákona máme možnosť raz ročne zmeniť zmeniť zdravotnú poisťovňu. Prihlášku do vybranej poisťovne je možné podať najneskôr do 30. septembra, účinnosť zmeny nastane k 1. januáru nasledujúceho kalendárneho roka.

V súčastnosti je pomerne jednoduché zmeniť poisťovňu. Stačí poslať tlačivo prostredníctvom elektronického formulára, poštou, prípadne navštíviť osobne jednu z pobočiek. Zdravotná poisťovňa Dôvera ponúka aj plne digitálnu prihlášku. Ak ide o maloleté dieťa alebo osobu, ktorá bola pozbavená spôsobilosti, o zmenu môže požiadať zákonný zástupca.

Ďalším aspektom sú platby zdravotného poistenia. To je rovnaké bez ohľadu na to, akú poisťovňu máte. Dobrovoľne nezamestnané osoby a živnostníci majú štátom stanovený minimálny preddavok pri zdravotnom poistení vo výške 76,44 eura. Osoby, ktoré majú diagnostikované viac ako 41-percentné zdravotné postihnutie, platia z preddavkov len polovičnú sumu. Študenti, uchádzači o zamestnanie či osoby vo výkone trestu sú takzvanými poistencami štátu a zdravotné poistenie je hradené zo strany štátu. Suma poistného sa pohybuje okolo 34 eur mesačne.

Pokiaľ ide o zamestnané osoby, tí si platia zdravotné odvody vo výške 4% z vymeriavacieho základu, ich zamestnávateľ za nich odvádza odvody vo výške 10 percent z vymeriavacieho základu.

Vďaka plateniu odvodov do zdravotných poisťovní má každý nárok na zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na výšku príjmu či vzdelania. Ide o zákonnú povinnosť pre všetkých pracujúcich dospelých ľudí. Ak zdravotné poistenie nebudete platiť, je možné že z dôvodu dlžného Vás lekár neošetrí s výnimkou bezodkladnej starostlivosti, prípadne od vás bude požadovať úhradu.

image

zdroj: NMS Market Research Slovakia

Na trhu je voľba číslo jeden

Aký je postoj našincov k jednotlivým poisťovniam? Z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť NMS Market Research v máji, vyplýva, že najviac nových klientov by mohla získať poisťovňa Dôvera. Až 35 percent respondentov, ktorí zvažujú zmenu, má záujem práve o túto poisťovňu.

Podľa agentúry najčastejšie zvažujú odchod zo štátnej poisťovne. Poistenci Všeobecnej zdravotnej, ktorí uvažujú o zmene, sa vo viac ako polovici prípadov rozhodujú pre Dôveru. Zaujímavým faktom je, že výmenu poisťovne preferujú viac muži v porovnaní so ženami. Týka sa to najmä vekovej kategórie od 25 do 34 rokov. 

Benefity sú dôležité

Podľa prieskumu poistenci kladú dôraz pri výbere poisťovne na rôzne benefity, ktoré sa im ponúkajú. Vo všeobecnosti preferujú širokú sieť zmluvných lekárov a príspevok na zuby. Denisa Lakatošová zo spoločnosti NMS Slovakia uvádza, že všetko závisí aj od pohlavia či veku. „Ženy sa prirodzene zaujímajú častejšie o benefity, ktoré si môžu uplatniť pri ošetrení všetkých členov rodiny – teda príspevky na zubné ošetrenie, okuliare či na doplnky pre deti. Staršia generácia zas na benefity až tak nepozerá. Prioritou je, aby poisťovňa mala širokú sieť zmluvných lekárov. Najmladšia kategória preferuje predovšetkým zľavy,“ dopĺňa.

Silnou zbraňou viacerých zdravotných poisťovní je príspevok na zubné ošetrenie a množstvo zazmluvnených lekárov. Respondenti v prieskume ďalej ocenili aj preplácanie zákrokov, ktoré iné poisťovne neakceptujú. Dôvera tiež vo väčšej miere myslí aj na špeciálne potraviny, ktoré sú často drahé. Rôzne zľavy u partnerov pomôžu pri nákupe liekov, doplnkov či bezlepkových potravín. Pri liečbe cukrovky ako jedna z mála ponúka pomoc pre klientov prostredníctvom svojho programu Dôvera pomáha diabetikom. Pre detských poistencov je dôležitý príspevok na ošetrenie a doplnky, ktoré potrebujú. Sedem percent opýtaných si pochvaľuje aj zľavy na kúpeľné pobyty.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 18:39