Martin Krištoff, analytik HABERL Wealth ManagementHaberl Wealth Management
StoryEditor

Investičný analytik: Dvojciferné poklesy sú na akciových trhoch bežné

27.06.2022, 00:00

Ak veríte svojej investičnej stratégii a aktívam v portfóliu, nie je dôvod to meniť ani v turbulentných časoch, hovorí Martin Krištoff, analytik HABERL Wealth Management. Vo väčšine prípadov totiž investori po sérii výpredajov a následnom odpredaji nakúpia aktíva, buď za drahšie alebo vôbec. Z pohľadu dlhšieho časového horizontu to pritom môže predstavovať nie malú sumu.

Momentálna situácia na finančnom trhu je zložitá. Ktoré faktory majú na dianie vplyv?

Geopolitické napätie vo východnej Európe a jeho vplyv na globálnu ekonomiku, najmä v Európe, pokračuje. Globálna inflácia naďalej dosahuje rekordné úrovne, a preto sprísňovanie politík jednotlivých centrálnych bánk a vlád pokračuje. Podniky sa naďalej stretávajú s problémami v dodávateľských reťazcoch a nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Aj keď si svet zvykol na život s pandémiou, naďalej ovplyvňuje životy a spotrebiteľské výdavky. Pandémia môže byť tiež jedným z dôležitých dôvodov rastúceho napätia na globálnom trhu práce, najmä v USA a eurozóne. Okrem toho zvyšujúce sa úrovne dlhu vo veľkých ekonomikách v kombinácii s rastúcimi úrokovými sadzbami už viedli k selektívnemu zvýšeniu výnosov dlhopisov, čo následne sťažuje refinancovanie. Tieto problémy a ich následky sa už prejavili poklesom na finančných trhoch v prvom kvartáli 2022 v Spojených štátoch, Európe aj v Ázii.

Ide len o korekciu alebo začiatok klesajúceho trendu? Aké sú prognózy?

Keďže Federálny rezervný systém už začal s uťahovaním menovej politiky a ECB sa pomaly začína uberať podobnou cestou s cieľom skrotiť vysokú infláciu, niet divu, že akciový trh bol v posledných mesiacoch turbulentný. Keďže účastníci trhu naďalej riešia, či ekonomika dokáže udržať vyššie úrokové sadzby bez poklesu, je potrebné sa pripraviť na obdobie vyššej volatility.

Vzhľadom na geopolitickú situáciu, regionálny vplyv a globálny vplyv zvyšovania cien, sa očakáva pokles spotrebiteľského a podnikateľského sentimentu, najmä v Európe, ale aj vo zvyšku sveta. Je ťažké a dokonca nemožné predpovedať, či pokles akcií už našiel svoje dno.

Za aký dlhý čas sa trhy bežne vracajú na pôvodnú úroveň?

V časoch zvýšenej volatility a niekoľko-denných alebo týždenných poklesoch, prirodzená otázka v mysliach investorov znie: „Kedy to skončí?“ Na túto otázku však neexistuje jednoznačná odpoveď. Existuje však pomerne veľa historických údajov, ktoré môžu poskytnúť určitý obraz.

Od začiatku roku 1950 došlo v indexe S&P 500 k 39 oficiálnym korekciám. Priemerná korekcia akciového trhu trvá šesť mesiacov, kým nájde dno. Aktuálne sme takmer v polovici roka 2022 a od roku 1950 S&P 500 zaznamenal 39. korekciu o viac ako 10 percent, čo znamená, že dvojciferný pokles je každého 1,85 roka.

Takáto štatistika nie je samozrejme smerodajná, no ukazuje nám, že dvojciferné poklesy sú na akciových trhoch bežné. 24 z 38 dvojciferných poklesov (ak nepočítame ten aktuálny) našlo svoje minimá približne za 3,5 mesiaca. S&P 500 za 72 rokov mal priemernú dĺžka korekcie približne šesť mesiacov.

Ktoré komodity sú aktuálne najstabilnejšie?

Ceny komodít počas prvého štvrťroka 2022 prudko vzrástli, čo odrážalo dôsledky vojny na Ukrajine, ako aj pokračujúci rast dopytu a rôzne obmedzenia ponuky. Uprostred obáv z vplyvov vojny na dodávky komodít, bol nárast cien obzvlášť výrazný, keďže sú Rusko a Ukrajina poprednými exportérmi. Tento vývoj prispel k širokému nárastu cien komodít, ktorý sa začal už v polovici roka 2020 prudkým nárastom dopytu poháňaným ustupujúcimi obavami z pandémie COVID-19. Dopyt po komoditách sa oživil, po zotavení globálnej ekonomiky, zatiaľ čo produkcia komodít rástla pomalšie. To bolo spôsobené niekoľkými rokmi slabých investícií do nových výrobných kapacít, ako aj rôznymi prerušeniami dodávok.

Aktuálne je náročné určiť najstabilnejšiu komoditu vzhľadom na aktuálne svetové dianie, no investícia do drahých kovov, ako je napríklad zlato, prináša v čase geopolitického napätia takzvaný bezpečný prístav.

Je vhodné teraz zmeniť investičnú stratégiu?

Ak veríte svojej investičnej stratégii a aktívam v portfóliu, nie je dôvod ju meniť. Ľudia, ktorí počas poklesu akciového trhu predávajú svoje aktíva v panike, neskôr svoje rozhodnutia ľutujú. Prepad na trhu totiž vytvára príležitosť, najmä pre šikovných investorov. Poklesy môžete využiť, či už na mimoriadne nákupy alebo môžete jednoducho pokračovať vo svojom pravidelnom investičnom pláne.

Môžu mať zásahy do portfólia počas prepadov trhu vplyv na jeho celkovú výnosnosť? Ak áno, aké?

V prípade, ak investor prikročí k odpredaniu časti alebo celého portfólia, faktor na základe ktorého sa rozhodol, by nemal byť spojený s negatívnymi emóciami. Pretože, keď pri investovaní začneme podliehať emóciám, takmer nikdy to nevedie k dobrým výsledkom.

Mnoho investorov podlieha negatívnym správam z médií a predáva svoje aktíva. Niekedy dokonca za menej, než za koľko ich nakúpili. V takejto situácii sa pokles hodnoty či už určitého aktíva alebo celého portfólia stane skutočne realizovanou stratou. Vo väčšine prípadov investori po sérii výpredajov a následnom odpredaji nakúpia aktíva, buď za drahšie alebo vôbec, čo z pohľadu dlhšieho časového horizontu môže predstavovať nie malú sumu.

Oplatí sa teraz s investovaním začať?

Tým, že akcie sú od svojich historických maxím vzdialené viac ako 10 percent, je pochopiteľne namieste, že máte obavy investovať svoje voľné finančné prostriedky. Avšak, treba vziať do úvahy, že akcie môžete práve teraz nakúpiť v „zľave“, čo vám vytvorí solídny základ pre budúce výnosy. Historické dáta za uplynulé roky, hovoria jednoznačne. Čakanie na ten správny moment pri investovaní je tou horšou možnosťou. Preto, ak disponujete voľnými finančnými prostriedkami, tak zainvestujte do trhu alebo pokračujte v pravidelných investíciách, aby sa vaše úspory neznehodnotili. V prípade ak máte k dispozícii peniaze, ktoré by ste mohli investovať už dnes, tak nemá význam čakať na to, kým sa kríza celkom skončí.

Prvou zásadnou chybou v takejto situácii je teda neinvestovať. Aké ďalšie chyby robia investori?

Ďalšou je absencia cieľa. Ak nemáte jasne stanovené ciele, investičný horizont a hľadáte možnosť rýchleho zbohatnutia, pravdepodobne budete sklamaný.

Taktiež treba myslieť na diverzifikáciu finančných prostriedkov, ktorá je kľúčom k zníženiu investičného rizika a tlmenie vysokej volatility na finančných trhoch. Je pravdepodobné, že počas vášho investičného horizontu zažijete podobných situácií viac. Preto je potrebné zachovať chladnú hlavu a nepanikáriť.

Chybou je aj to, ak investíciám nedáte dostatočný čas rásť. Preto sa zamerajte na dlhodobý horizont. Keď akciový trh klesá, môže byť ťažké sledovať ako sa hodnota vášho portfólia znižuje a nič s tým nerobiť. Je normálne, že sa pri poklese cítite pesimisticky, ale ak investujete dlhodobo, nerobiť nič je často tou najlepšou cestou. Je dôležité si uvedomiť, že keď predávate investície v čase poklesu, pokles sa stane reálnou stratou na vašom investičnom účte.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
03. máj 2024 12:14