StoryEditor

Éra komunistickej totality v Československu: Režim musel ľuďom ponúknuť istú alternatívu, hovorí historička

19.11.2022, 00:10

Rodina je základ štátu, znelo jedno z hesiel socialistického režimu. A zdá sa, že naozaj platilo: prídavky na deti, materská dovolenka, rozumný pracovný čas, podnikové či štátne byty, mladomanželské pôžičky – to všetko sa pamätníkom vybaví, keď sa spomína na ČSSR. Nostalgia staršej generácie pramení aj z toho, že v socialistickom zriadení mali ľudia pocit sociálnej istoty. „Často sa stretávam s argumentáciou, že ‚za komunistov to štát zvládol‘. Omyl, zvládli to ľudia, ktorí v tom štáte museli žiť. Jednoducho, riešenie sa muselo nájsť, tak sa našlo,“ hovorí historička Eva Škorvanková s tým, že väčšinu vecí si ľudia zariadili sami. Ako naozaj vyzeral život v období totality a je niečo z bývalého režimu, čím by sme sa mohli inšpirovať aj dnes?

V knihe Moc sexu píšete, že sexuálna revolúcia prebehla v socialistickom Československu skôr ako v západnom svete. Čím to bolo spôsobené?

V socialistickom Československu došlo k štátom riadenej a podporovanej emancipácii žien ešte v päťdesiatych rokoch. Rozdiel bol však v tom, že išlo o proces, ktorý prichádzal zhora a tlačil na všetky ženy bez ohľadu na to, či sa im to páčilo a či boli na to pripravené. Bolo to obdobie budovania socializmu, prebiehala intenzívna industrializácia a bolo nutné zapojiť ženy do pracovného procesu, pretože nebol dostatok mužskej pracovnej sily. Na scénu sa tak dostal koncept pracujúcej ženy ako budovateľky socializmu.

Vieme niečo aj o tom, či sa to ženám páčilo a prijali takú zmenu?

Niektorým ženám to určite imponovalo. Posun v postavení žien bol prezentovaný ako forma emancipácie a zrovnoprávnenia s mužmi. A to boli v tých časoch veľmi revolučné myšlienky. Predtým boli mnohé manželstvá vecou rozumu a uzatvárali sa z majetkových dôvodov, alebo v nich ženy museli rešpektovať dominanciu muža. Teraz – podľa vzoru sovietskej ženy – sa propagovala rovnoprávnosť žien a mužov. Tie najrevolučnejšie predstaviteľky komunistického hnutia prirovnávali manželstvo k sofistikovanej forme prostitúcie, tvrdila to napríklad ľudová komisárka pre sociálne záležitosti v sovietskom Rusku Alexandra Kollontajová. Z jej pohľadu žena predávala svoje telo jednému mužovi za to, že ju živí. Napokon, aj Friedrich Engels považoval inštitút monogamného manželstva za prostriedok na ovládanie ženy. Moderné socialistické manželstvo malo byť vytvorené na princípe vzájomnej náklonnosti a lásky, muži a ženy sa mali stretávať ako kolegovia, kamaráti, súdruhovia a spolubojovníci. Prvýkrát sa s týmito názormi mohli slovenské ženy zoznámiť už v medzivojnovej agitácii komunistických političiek a agitátoriek.

Slovensko bolo v tom období silno katolícke, presadzovali sa u nás také myšlienky ľahko?

V dvadsiatych rokoch minulého storočia tvorili komunistickú základňu u nás najmä veriaci ľudia a radikálne názory o manželstve a rodine vyvolávali v slovenskom prostredí nepochybne znepokojenie. Témy sociálnej spravodlivosti však rezonovali v období po skončení druhej svetovej vojny v celej Európe, nielen v krajinách, ktoré sa dostali pod sovietsky vplyv. Napokon realizovanie sociálneho štátu (welfare state) bolo programom politikov aj v západoeurópskych krajinách. Treba si uvedomiť, že nech už bol človek katolík, protestant alebo vyznával inú vieru, všetci zápasili s rovnakými problémami. A zrazu im niekto ponúkal víziu sociálne spravodlivej spoločnosti, v ktorej mal každý právo na rovnosť, spravodlivosť, sociálne či dôchodkové zabezpečenie.

Ako konkrétne prebiehala v spoločnosti zmena, keď sa ženy presúvali do fabrík?

Hlavne na Slovensku bol veľký podiel vidieckeho obyvateľstva a tradične boli ženy zamestnané v domácnosti, v domácom hospodárstve a starostlivosťou o deti. Nový komunistický režim ich potreboval dostať do fabriky, na čo využil napríklad aj kampane v dobových periodikách. Boli zamerané najmä na mladé ženy. Nájdeme v nich fotografie vysmiatych dievčat v montérkach či pracovných overaloch so zbíjačkou v ruke, za volantom traktora či v kabíne žeriava. A nikdy sa nezabudlo zdôrazniť, že žena, ktorá si sama zarába na živobytie, je nezávislá a samostatná. Aj preto sa dá hovoriť o sexuálnej revolúcii – mladé ženy sa osamostatňovali, rozhodovali o svojom živote, nielen pracovnom, ale aj súkromnom. Mohli študovať a zvyšovať si kvalifikáciu (aj na odborných školách) a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-17 15:49:27 - Feat.: 0 - Title: Kľúčové momenty Novembra 1989: Keď komunistické vedenie pochopilo koľká bije, bolo už neskoro 02 - Modified: 2019-11-14 10:57:02 - Feat.: 0 - Title: Keď mlčiaca väčšina zrušila zmluvu s režimom: Československo zaostávalo, ľudia toho už mali dosť 03 - Modified: 2021-03-27 11:16:20 - Feat.: 0 - Title: Tisov režim videl v zamestnaných i študujúcich ženách problém, mali sa starať o domácnosť 04 - Modified: 2022-01-23 08:25:10 - Feat.: 0 - Title: Sex v dejinách Slovenska: Do spální ľuďom nakúkali kňazi, ľudáci i komunisti, pripomína historička 05 - Modified: 2022-01-23 08:26:15 - Feat.: 0 - Title: Za interrupciu do väzenia. Slovenský štát videl ženy, ktoré podstúpili prerušenie tehotenstva, ako vrahyne
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 10:07