Litve pomáha v obrane aj obojživelná útočná loď amerického námorníctva USS Kearsarge, ktorá kotví v prístavnom meste Klaipeda. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Reportáž z Litvy. Ako sa malá pobaltská republika postavila proti Rusom

30.08.2022, 12:10
  • Litva výrazne podporuje Ukrajinu v jej boji proti ruským agresorom, privítala desaťtisíce ukrajinských utečencov.
  • Litovčania vidia v konflikte paralely svojho vlastného zápasu o nezávislosť od Sovietskeho zväzu.
  • V uliciach litovských miest sa často konajú rôzne akcie na podporu Ukrajincov.

„Vy ste z Ukrajiny? Srdečne vás tu vítame. Vstup máte voľný, rovnako ako do všetkých štátnych múzeí v Litve,“ hovorí mi pani v strednom veku v pokladnici Vytautasovho veľkého vojnového múzea v litovskom Kaunase po tom, ako ju v ruskom jazyku požiadam o vstupenku. Keď jej poviem, že som Slovák a vstupenku si rád zaplatím, začne mi vysvetľovať, že práve Ukrajinci tvoria v posledných šiestich mesiacoch veľkú časť návštevníkov známeho kaunaského múzea. To sa potvrdí aj o pár minút neskôr, keď doň zavíta veľká skupina Ukrajincov, ktorí sa živo zaujímajú najmä o boj Litovčanov za svoju slobodu a nezávislosť v čase Sovietskeho zväzu.

Boj proti okupantom

Niet sa čomu čudovať – práve 2,8-miliónová Litva, ktorá má o niečo väčšiu rozlohu než Slovensko, patrí medzi krajiny, kam od začiatku ruskej invázie odišlo najviac ukrajinských utečencov. Dnes sa ich počet odhaduje na takmer 65-tisíc. V drvivej väčšine sú to ženy a seniori, ale aj deti, ktorých je viac ako 25-tisíc, z toho vyše štvrtina v predškolskom veku.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 93% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 08:11