Radlobby
StoryEditor

Zelené Rakúsko. Realita či fikcia?

02.05.2022, 13:31
Hoci naši západní susedia majú ambiciózne plány v oblasti ekológie a dosahovania klimatickej neutrality, stále sú do veľkej miery závislí od dodávok ropy a zemného plynu.

Nielen v regióne Strednej Európy, ale na celom starom kontinente je považované za jedného z najpresvedčenejších odporcov jadrovej energie, v dôsledku čoho sa pravidelne dostáva do konfliktu so susedným Českom i Slovenskom. Tvrdé ciele si nastavilo v klimatickej oblasti – jeho parlament vlani odhlasoval záväzok, že do roku 2030 dosiahne úroveň spotreby elektriny z obnoviteľných zdrojov rovných 100 percent. A k zelenšej ekonomike sa aktívne stavajú aj samotní obyvatelia, ktorí patria medzi hlavných podporovateľov elektromobility a cyklistiky v Európe.

Napriek tomu sa Rakúsko hlási k tým, čo najostrejšie odmietajú protiruské sankcie v oblasti ropy a plynu, ktorými chcú viaceré krajiny Európskej únie potrestať Moskvu za jej vojnové ťaženie na Ukrajine. Stále je totiž závislé od dovozu energií z Ruska a ďalších krajín postsovietskeho priestoru. Argumentuje pritom svojou neutralitou.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, ako to s rakúskou zelenou agendou je, s kým sa kvôli nej dostáva do sporov aj ako naši západní susedia v praxi prispievajú k ekologickejšej tvári Viedne či ďalších miest.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 13:55