StoryEditor

Kritika Zelenského, dlhé telefonáty s Putinom. Rozbije Orbán jednotu Západu?

06.04.2022, 17:19
Maďarský premiér po suverénnom víťazstve v nedeľňajších parlamentných voľbách navrhuje ruskému prezidentovi mierové rozhovory v Budapešti. Našim južným susedom však v rámci EÚ hrozí čoraz väčšia izolácia.

Bratislava – Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. Toto stáročia používané úslovie, ktoré vo voľnom preklade z poľského jazyka znie – Poliak, Maďar, dvaja bratia, v boji aj pri pijatike – najlepšie vystihuje vzájomný vzťah medzi našimi severnými a južnými susedmi. Poliaci a Maďari sa podporujú prakticky vo všetkom – pri športových zápoleniach, oslavách svojich štátnych sviatkov aj v ráznych krokoch proti Európskej únii, ktorá obom vyčíta zásadné nedostatky pri dodržiavaní zásad právneho štátu. Niektorí radikálni nacionalisti z oboch táborov dokonca občas snívajú o spoločnej hranici, ktorú by podľa tých najfanatickejších z nich bolo možné dosiahnuť rozdelením územia Slovenska medzi oba štáty.

Oponent Zelenskyj

Teraz sa zdá, že tomuto nerozlučnému spojenectvu je aspoň dočasne koniec. Klin medzi nich vrazil diametrálne odlišný postoj voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a čiastočne aj voči jeho vojenskej agresii na Ukrajine. Kým Poliaci sú lídrami protiruského ťaženia celej západnej civilizácie a presadzujú čo najostrejšie kroky voči Putinovi vrátane vyslania medzinárodnej mierovej misie na Ukrajinu, Maďari si udržiavajú oveľa rezervovanejší postoj. Odmietajú, aby cez ich územie smerovali zbrane Západu pre ukrajinské ozbrojené sily. A premiér Viktor Orbán dokonca označil prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, ktorý získal podporu a sympatie drvivej väčšiny svetových lídrov vrátane vedúcich poľských predstaviteľov, za jedného zo svojich oponentov.

Ak niektorí západní lídri dúfali, že tento postoj Budapešti sa zmení po nedeľňajších parlamentný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 02:57