Reuters
StoryEditor

Čaká postsovietsky región búrlivá jar?

08.02.2021, 13:33
Protesty tak podľa všetkého budú pokračovať aj naďalej.

Na jar, keď najmä na východe Ruska pominú tuhé mrazy a zmierni sa i nepriaznivá pandemická situácia, môže prísť demonštrovať oveľa viac ľudí než teraz. Podobne ako v Bielorusku, kde sa demonštranti schádzajú prakticky každý týždeň.

Situáciu pozorne sledujú aj v susedných krajinách. „Samozrejme, vítam skutočnosť, že národy Ruska aj Bieloruska sa vydali na cestu slobody a demokracie,“ uviedol v rozhovore pre HN Jurij Muška, ukrajinský veľvyslanec na Slovensku.

Nepokoje sa pritom môžu preliať do širšieho postsovietskeho priestoru. Veľké protesty nedávno zaznamenali v Jerevane, kde ľudia vyzývali na odchod premiéra Nikola Pašinjana, ktorý podľa nich absolútne zlyhal, keď Arménsko koncom minulého roka utrpelo porážku v konflikte s Azerbajdžanom o Náhorný Karabach. „V tejto súvislosti sa však môžeme baviť aj o Kazachstane, ktorý takisto mal začiatkom januára parlamentné voľby a tiež boli zmanipulované. Je to v podstate fenomén celej strednej Ázie. Veľmi dramatické udalosti nedávno zažili aj v Uzbekistane či v Kirgizsku,“ zdôrazňuje český expert.

Naprieč všetkými týmito krajinami bude podľa neho určite vládnuť vzájomná solidarita. Každý štát má svoju vlastnú dynamiku, previazanosť tu však je aj v rámci Spoločenstva nezávislých štátov. Ľudia sú už unavení z vyše 20-ročnej vlády Vladimira Putina či takmer 27-ročnej vlády Alexandra Lukašenka, ako i niektorých vodcov stredoázijských republík.

Je tak reálne, že stojíme na začiatku spoločenského procesu, ktorými bude eurázijský priestor prechádzať v najbližšej budúcnosti. „Sprevádzať ho môžu veľmi dynamické a pravdepodobne i násilné udalosti, ktoré budú vyústením frustrácie ľudí, zosilňujúceho sa tlaku na režimy a stúpajúcich tendencií vyjadrovať s vládcami nesúhlas. V každom prípade tento región čakajú mimoriadne ťažké časy,“ uzatvára Pavel Havlíček.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-10 12:56:55 - Feat.: - Title: Čoskoro sa výraznejšie a trvalejšie ochladí. A dorazil aj saharský prach, toto vieme o jeho vplyve na telo
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 03:24