Dreamstime
StoryEditor

Štátny IT biznis: Keď lietajú milióny eur hore-dole

21.02.2018, 23:00
Prvá vlna prenosu dát do virtuálneho sveta Slovensko vyšla zhruba na miliardu eur z eurofondov. Druhá vlna vyjde približne rovnako.

Malá hádanka hneď na úvod: Zoberie sa pár miliónov eur, čím viac, tým lepšie, a úplne najlepšie z eurofondov. Zmes sa dôkladne premieša do čo najmenej zrozumiteľnej formy, pridá sa ako šafranu hŕstka spriaznených firiem, pri ideálnej konštelácii len jedna. Po finálnom uvedení sa všetci zainteresovaní veľmi zaradujú. Nezainteresovaní – občania ani nie. Hádajte, čo to je? Nebodaj ste hádali štátne informačné systémy? Nuž, keď to tvrdíte...

A potom neraz svetlo sveta uzrú projekty pre projekty a ľudia ani nevedia, na čo majú slúžiť. Digitálna gramotnosť síce postupuje, veď už na budúci rok si budeme môcť otvoriť bankový účet na diaľku. Nevieme síce určiť, koľkokrát za život si bežný Slovák zriaďuje bankové konto, ale s istotou vieme, že by trošku života „online“ uvítali matky tisícov študentov, ktoré cyklicky prinášajú do Sociálnej poisťovne potvrdenia o návšteve školy. Ročne sa ich na Slovensku vydá takmer milión.

V analýze tohto vydania Focusu sme sa snažili vypátrať príčiny, prečo sa uvedenie takmer každého informačného systému vedie za ruku ak nie rovno so škandálom, tak aspoň s nemalými patáliami. Na strane obhajcov IT projektov stáli skôr zástupcovia štátnych orgánov, na stranu žalobcov skôr poškuľovali predstavitelia IT organizácií.

„Poddimenzovaná štátna správa, melagomanské projekty a tradičný prístup, v ktorom sa projekt vytvára tri roky a až potom sa pýtame používateľov na ich názor,“ vyratúva kiksy výkonný riaditeľ združenia Slovensko.Digital Ján Hargaš. Prezident najsilnejšieho zoskupenia IT firiem Emil Fitoš zase hovorí, že aj v prípade zle nastavených projektov existuje možnosť škody napraviť a dostať ich do dobrej kondície.

Celú problematiku prirovnáva k stabilnej stavbe s kvalitnými základmi, kde však niekde chýba elektroinštalácia či vybavenie izieb. Nami oslovení respondenti však vznik úradu pre informatizáciu unisono vítajú. A šéfka jeho sekcie Martina Slabejová „pseudoodborníkom“ z IT komunity odkazuje: „Bez dostatočných faktov dokážu bezhlavo kritizovať všetko, čo štát robí.“

Poslednou novinkou virtuálneho sveta z dielne štátu je ezdravie. „Vďaka“ nej lekári už takmer dva mesiace konajú protiprávne. Aj to je témou našej reportáže, počas ktorej sme ich navštevovali. Presnejšie povedané, tých, ktorí nás boli ochotní prijať. „Malo by sa konečne začať s nami komunikovať a začať počúvať výhrady k systému,“ tvrdí predseda Lekárskeho odborového zväzu Peter Visolajský.

„Cítim, že nestíham,“ sťažuje sa prvý muž Slovenskej spoločnosti všeobecného lekárstva Peter Makara, „ezdravie nám narušilo systém práce a úplne odpojilo sestričku.“ A prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth? „Hodili nás do rieky, musíme sa v nej naučiť plávať a nikto nám nepovedal, aké máme zvoliť tempo ani štýl.“

V rozhovore pod názvom Psi štekajú a karavána ide ďalej, ale už nie tak bezpečne, predstavujeme „zlého“ muža štátneho IT biznisu, iniciátora výzvy Vopred vyhraté tendre si strčte... „Keď sa rozkradne aj sto miliónov a nič nefunguje, nič sa nedeje,“ hovorí Michal Truban. Neponecháva suchej nitky tak na strane Smer, „jej sponzori sú v IT veľmi silní, rovnako ako aj ich firmy,“ ako ani na niektorých šéfoch úradov, „ktorí nemajú žiadnu víziu a nechcú ani manažovať“.

Truban v rozhovore nakládol aj vicepremiérovi Pellegrinimu, ktorý mal podľa neho veľkú moc aj šancu pohnúť veci dopredu, ale nevyužil ju. IT projekty bývajú nezriedka spájanie nielen so škandálmi, ale aj s podozreniami z korupcie. Aj tá je témou tohto Focusu. A komu by to ešte nestačilo, dozvie sa, že sa nemusí obávať príchodu Veľkého brata. Už prišiel.

Prajeme vám príjemné a predovšetkým užitočné čítanie.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 13:54