TASR
StoryEditor

Politika naruby. Prečo Matovič nie je ľavičiar ani pravičiar?

03.10.2020, 00:00
Po celom svete sa dnes čoraz častejšie dostávajú k moci populisti, ktorí stierajú rozdiely medzi konzervatívcami a liberálmi.

Konzervatívci Anna Záborská a Richard Vašečka z Kresťanskej únie, ale aj Kristián Čekovský či Andrej Stančík, ktorí odmietli Záborskej návrhy na sprísnenie interrupcií. Aj týchto poslancov nájdeme v aktuálnej zostave Národnej rady. A hoci majú dosť rozdielne názory na takú dôležitú a aktuálnu tému, ako je umelé prerušenie tehotenstva, v parlamente reprezentujú jedno zoskupenie – najsilnejšie vládne hnutie OĽaNO premiéra Igora Matoviča.

Aj tento fakt svedčí o tom, že tradičné delenie politického a straníckeho spektra na konzervativizmus verzus liberalizmus, respektíve pravicu a ľavicu sa aspoň v našich zemepisných šírkach stáva prežitkom. Prečítajte si, ako sa u nás prelievajú politické sily, ako je na tom demokraticky vyzretejší západ Európy aj čím sa tradičné politické strany odlišujú od tých nových a moderných.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
09. apríl 2024 15:04