Park Boulevard World v Rijáde postavený prevažne z ľahkej tenkostennej oceľovej konštrukcie v rekordne krátkom čase. FOTO: archív L.Z.
StoryEditor

Slovák v Rijáde: Saudi si pamätajú hlavne Československo. Región Neom prekvapí, je tam veľa biznis možností

15.03.2024, 14:34

Menia sa nielen mestá vďaka rozsiahlej výstavbe, ale rovnakým tempom aj mentalita domácich. Každý rok sa Saudská Arábia otvára svetu a približuje k Západu, hovorí spoluzakladateľ spoločnosti Baugrup Lukáš Zvala.

V Rijáde ste zaujali sloganom Make Slovakia Great Again. Československo malo silnú tradíciu napríklad študentov z tejto krajiny. Nakoľko tamojší podnikatelia poznajú samostatné Slovensko?

Väčšina arabských podnikateľov vie, že Slovensko je samostatná krajina. Stále im viac rezonuje Československo. Preto aj ten slogan Urobme Slovensko opäť úspešným. Je čas začať propagovať Slovensko vo svete a ja oceňujem aktivity mimovládnej organizácie Rada slovenských exportérov. Verím, že v blízkej budúcnosti sa výrazne zlepší naša ekonomická diplomacia a celková podpora našich podnikateľov zo strany štátu. Napríklad aj formou preplatenia časti nákladov z medzinárodných veľtrhov. Na každom významnom veľtrhu je vidieť talianske, francúzske, ale aj české pavilóny. Vláda ešte pred voľbami zdôrazňovala dôležitosť posilnenia ekonomickej diplomacie, tak pevne verím, že to aj pretaví do konkrétnych výsledkov.

image

Na snímke Lukáš Zvala počas veľtrhu BIG 5 Saudim v Rijáde. 

FOTO: Archív L.Z.

Stretli ste sa aj s tým, že by niekto mal priamu skúsenosť so štúdiom alebo prácou priamo u nás?

Áno, samozrejme. Tu musím napríklad vyzdvihnúť veľmi talentovaných študentov zo Sýrie. Poznám niekoľkých na Slovensku, ktorí sú dnes lekári alebo inžinieri a vyštudovali s vyznamenaniami. A najviac ma prekvapila ich čistá slovenčina. Ministerstvo školstva by malo podporiť študentov z týchto krajín aj s výrazne väčším počtom štipendií, pretože sa nám už osvedčili.

Pozorujete v Saudskej Arábii rozmach biznisu posledné roky? V ktorých odboroch?

Saudská Arábie zažíva svoj najväčší rozmach v histórii, a to nie len čo sa infraštruktúry týka, ale obrovských reforiem v každej oblasti. Momentálne sa na túto krajinu zameriava veľa spoločností z celého sveta, pretože sa tam investujú stovky miliárd najmä do modernej infraštruktúry, ale aj kultúry, turizmu a športu. O tejto krajine budeme ešte veľa počuť.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 60% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 23:08