StoryEditor

Šéf dalmátskeho turizmu pre HN: Slováci k nám už nechodia iba ležať na pláž, objavujú aj našu históriu

24.08.2023, 00:00
  • Riaditeľ Organizácie cestovného ruchu Šibenicko-kninskej župy v strednej Dalmácii v Chorvátsku Krešimir Šakič vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ktoré mesto v Chorvátsku je „najslovenskejšie“.
  • Či sa v krajine po nedávnom prijatí eura naozaj tak zdražovalo, ako sa píše v médiách.
  • Ako sa vyvíjali čísla turizmu na Jadrane v prvej plne postcovidovej letnej sezóne.

Stredná Dalmácia patrí medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov v celom Chorvátsku. Kam sem zvyknú najčastejšie chodievať?

Máte pravdu, skutočne patríme medzi najobľúbenejšie destinácie slovenských turistov. Číslom jeden v celom Chorvátsku sú pre nich Vodice. Toto mesto má v zime za bežných okolostí osemtisíc domácich obyvateľov, ale v lete spolu s turistami tu zvykne byť viac ako 30-tisíc ľudí. Vodice majú tri veľké hotely – je to Punta s približne 800 lôžkami, Olympia, ktorá ich má viac ako tisíc, a rovnaký počet má i jej sused Imperial. Okrem toho je vo Vodiciach aj viacero menších hotelov. Treba však pripomenúť, že hotely tvoria zhruba len pätinu celkovej ubytovacej kapacity Vodíc. Dovedna o 80 percent sa stará súkromné ubytovanie. Priváty pritom nájdete skutočne všade – blízko pláže aj vo vnútrozemí ďaleko od centra mesta.

Aký typ ubytovania uprednostňujú Slováci?

Mnoho Slovákov nájdete aj v hoteloch, ale väčšinou uprednostňujú práve súkromné ubytovanie. Veľa slovenských turistov, ktorí prídu vlastnými autami, využíva taktiež kempingy. A to isté platí o dovolenkároch z Česka.

image

Krešimir Šakič je od septembra minulého roka riaditeľom Organizácie cestovného ruchu Šibenicko-kninskej župy v strednej Dalmácii v Chorvátsku. FOTO: Šibenik Portal

SNÍMKA: Šibenik Portál

Spomínate, že pre Slovákov sú číslom jeden Vodice. Ktorá národnosť tu vedie v absolútnych číslach?

Hosťami číslo jeden sú okrem domácich Chorvátov Nemci. Čísla sa pritom rôznia aj podľa toho, či berieme do úvahy všetky typy ubytovania alebo len hotely. V absolútnych číslach sú Slováci druhí – hneď po Nemcoch, ktorí sú prví vo všetkých rebríčkoch. Avšak čo sa týka hotelov, tam sú vaši turisti na štvrtom, možno piatom mieste. Za Nemcami nasledujú Rakúšania, Slovinci a Česi. Potom sú Slováci a za nimi Maďari. Paleta národností je však oveľa širšia. V lete bežne mávame v hoteloch hostí zo štyroch desiatok krajín aj viac.

Ak porovnáme tento júl s tým minulým, ako sú na tom počty ubytovaných hostí? Hovorí sa, že toto leto počty prenocovaní v Chorvátsku klesli oproti rovnakému obdobiu minulého roka...

Hovoril som na túto tému s kolegami z rôznych hotelov vo Vodiciach a okolitých obciach. V priemere sme na tom o desať percent lepšie než minulý rok. V hoteloch ako je Olympia dokonca zažili vôbec najlepší júl v histórii. V prípade privátneho ubytovania je to trochu rozdielne. Niektorí sú víťazi a iní zase porazení.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat do Bulharska. Láka nás more, história i vína 02 - Modified: 2022-10-03 12:30:45 - Feat.: 0 - Title: Prevádzači objavili slabinu, cez Slovensko vedie nová hlavná migračná trasa, upozorňuje expert 03 - Modified: 2022-08-09 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: „Denacifikácia“ Balkánu i manévre na hraniciach. Stane sa z Kosova opäť rozbuška?
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 03:22