StoryEditor

Zdravotníctvu odchádza personál. Mzdy sú veľký, no nie jediný problém

06.09.2022, 14:59
  • Sestra by v budúcom roku mala mať po skončení školy pri nástupe do nemocnice základný plat 1 211 eur.
  • Za rok praxe má základná mzda sestry narásť o jedno percento, čo je 12 eur.
  • Najviac sa zaráta 20 odpracovaných rokov.

Kým sa rieši koaličná kríza, demisie ministrov a ceny energií, v pozadí rastie ďalšia veľká téma, a tou je zdravotníctvo. V systéme začínajú chýbať sestry, o slovo sa hlásia aj lekári, skloňuje sa aj slovné spojenie hromadné výpovede. Ako prilákať do slovenského zdravotníctva nových ľudí, prípadne zamedziť odchod súčasných pracovníkov?

Len mzdy nestačia

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a minister financií Igor Matovič predstavili v auguste návrhy na zvýšenie platov sestrám, lekárom a zdravotníckym záchranárom. Obsahujú vyššie koeficienty základných platov aj zohľadnenie rokov praxe v základnej mzde. Nenaplnili však očakávania zdravotníkov. Ponúkané koeficienty, určujúce základnú zložku mzdy, sú totiž nižšie ako požiadavky odborových a stavovských organizácií.

Lekárske odborové združenie v tom čase vyhlásilo, že len samotné zvýšenie miezd nevyrieši problémy v nemocniciach, a chystá podávanie hromadných výpovedí.

Platy sestier sa riešia ako prvé, keďže podľa rezortu zdravotníctva predstavujú gro personálu. V zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti ich pracuje 22 600.

Od roku 2023 sa má zvýšiť základná mzda sestier, a to nárastom koeficientov a zarátaním rokov praxe. Základný plat sestry, ktorý je dnes určený koeficientom ako 0,89-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve pred dvomi rokmi, sa má zvýšiť na rovný jedennásobok priemernej mzdy.

Koľko to mesačne vychádza?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 00:39