StoryEditor

Daňová záťaž pracujúcich rastie. Postupne a potichu

25.08.2022, 13:30
  • Strana Za ľudí chce navrhnúť, aby štát v budúcom roku zvýšil nezdaniteľné minimum z 21-násobku životného minima na 27-násobok.
  • Nezdaniteľné minimum by sa tak zvýšilo zo 4 922 eur na 6 329 eur.
  • Zamestnanec s priemernou mzdou by cez nižšiu daň z príjmu ušetril ročne 267 eur alebo mesačne viac než 22 eur.

Ak ste pracujúci človek na Slovensku, ocitáte sa dnes medzi dvoma mlynskými kameňmi. Okrem toho, že na pumpe či v obchode za bežný rodinný nákup zaplatíte čoraz viac, vydávate viac peňazí aj na daniach štátu. Môže za to platný slovenský daňový systém.

Plazivý nárast

Štatistický úrad priniesol najnovšie údaje o inflácii na Slovensku. Jej miera u nás dosahuje 13,2 percenta. Prvýkrát po mnohých rokoch nám tak hrozí pokles reálnych miezd, a to dokonca dva roky za sebou. Podľa prognóz Inštitútu finančnej politiky, ktorý spadá pod ministerstvo financií, to je tento rok o 3,8 percenta a budúci rok o 1,1 percenta. A to aj napriek tomu, že firmy aj štát sa snažia svojim zamestnancom nárast cien kompenzovať silnejším zvyšovaním platov.

„Čo však podľa nášho názoru v protiinflačných opatreniach kriticky chýba, je zníženie daňového zaťaženia všetkých pracujúcich. Teda aj tých, ktorí deti ešte nemajú alebo ktorých deti už vyrástli,“ hovorí ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý. Všetkým týmto ľudom dnes podľa neho rastú dane.

Na Slovensku dochádza k javu, ktorý sa nazýva tiché zdanenie. Tento jav pozorujeme vtedy, keď parametre daňového systému nestíhajú za rastom platov a cien. Ak sa výška nezdaniteľného minima a daňové pásma pravidelne nezvyšujú, pracujúci sa postupne presúvajú do vyššíc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 15:10