StoryEditor

Inflácia cvála, platy však nedvíha (prieskum)

24.06.2022, 22:00
  • Dve pätiny opýtaných spoločností uviedli, že ich ovplyvňujú zvýšené cen yenergií celkom alebo veľmi výrazne.
  • Štvrtina opýtaných firiem v dôsledku vysokej inflácie už pristúpila k plošnému zvyšovaniu miezd v rôznej výške.
  • Zvyšovanie miezd v reakcii na infláciu nerealizovalo a ani neplánuje 41 percent oslovených podnikateľov.

Predstavte si, že ste pred piatimi rokmi dostali za svoju prácu odmenu 1 500 eur. V prípade, že sa za ten čas váš plat nezvýšil, rast nominálnej mzdy predstavoval nula percent. Avšak reálna mzda za toto obdobie mohla klesnúť oveľa viac. Jednoducho si kúpite menej v obchode.

Nominálna mzda je mzda vyjadrená v eurách. Reálna mzda poukazuje na kúpnu silu, teda čo si za svoje peniaze môžete kúpiť v supermarkete. Je znížená o mieru inflácie. Ak sa inflácia zvyšuje a zamestnávateľ nominálnu mzdu medziročne nezvyšuje, za svoj príjem si môžete kúpiť menej a menej tovarov a služieb.

Krokom aj cvalom

Aktuálna miera inflácie presahuje desať percent. Je to síce päťnásobok toho, na čo sme si zvykli do roku 2021, ale na druhej strane, päťnásobne vyššia inflácia bola dva roky po prechode z centrálne riadeného hospodárstva. Medziročný nárast o 56 percent bol ťažký, no napríklad v Poľsku si pamätajú viac ako päťnásobne vyššiu infláciu.

Inflácia postupne zvyšuje záverečné čísla na pokladničnom bločku, no stále je v relatívne „nízkych“ úrovniach. Podľa výšky miery inflácie rozlišujeme miernu, cválajúcu a hyperinfláciu.

Cválajúcu infláciu sme tu nemali od roku 2000 a hyperinfláciu sme na rozdiel od Zimbabwe nemali vôbec. Úroveň inflácie v Zimbabw...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 09:28