TASR
StoryEditor

Veľká analýza ruskej ekonomiky: Polovica ľudí si môže dovoliť len základné potreby, príjmy klesajú už päť rokov

26.04.2022, 15:00
Putin získal pre seba moc, väčšej integrácii a reformám sa však vyhýbal. Ako po desaťročiach jeho vlády vyzerá obraz ruskej ekonomiky?

Vojnový konflikt na Ukrajine neutícha a sankcie, ktoré uvalili na Rusko západné štáty, pomaly ničia ekonomiku tohto štátu.

Tá má pritom za sebou už množstvo vzostupov a pádov. Ekonóm a profesor na Pardee Rand Graduate School Howard J. Shatz hovorí, že ak by sa krajina za posledné dve desaťročia vydala produktívnejším ekonomickým kurzom, možno by hľadela smerom k inej budúcnosti.

„Takej, v ktorej by ekonomické reformy užšie integrovali Rusko s ekonomicky vyspelými krajinami, posilnili ruský vplyv a moc a vybudovali globálnu dôveru,“ píše pre portál the Rand Blog. Dnes sú podľa neho vplyv, moc, dôvera a povesť krajiny zničené.

Divoké deväťdesiatky

Vďaka rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dostalo Rusko šancu reštartovať svoje ekonomické reformy. Znova sa mohlo začleniť do globálneho ekonomického systému ako krajina, ktorá je v mieri so svojimi susedmi, s ekonomickými príležitosťami a relatívnou slobodou svojich občanov.

Zmeny v hospodárskej politike boli v 90. rokoch dramatické, poznačené zlým ekonomickým riadením, škodlivým správaním externých poradcov a napokon finančnou krízou.

Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa v rokoch 1990 až 1998 klesol o 42 percent.

„Z týchto ekonomických trosiek vzišiel Vladimir Putin, ktorý sa stal prezidentom v roku 2000 a sľúbil Rusku šancu na návrat k stabilite a pokračovanie reforiem,“ píš Shatz.

Pomocou trhových reforiem z 90. rokov Putin spočiatku podnikol kroky na zlepšenie ekonomického a právneho systému.

Ekonomické reformy však boli odložené, keď ceny ropy začali rásť, pričom priemerná ročná cena ropy Brent sa posunula z 24,99 dolára v roku 2002 na 96,94 dolára v roku 2008. Teda v roku globálnej finančnej krízy.

Rusko bolo jedným z popredných svetových exportérov ropy. Príjmy z nej vzrástli a HDP na obyvateľa tiež. Od roku 1999 do roku 2008 o 7,3 percenta ročne.

„Na škodu ruského ľudu Putin získal väčšiu moc pre seba a svojich najbližších, pričom sa vyhýbal väčšej integrácii s globálnou ekonomikou, trhovo orientovanejším reformám a silnejším právam na súkromné ​​vlastníctvo,“ analyzuje Shatz.

Ako dnes, po desaťročiach vlády Vladimira Putina vyzerá plastický obraz ruskej ekonomiky?

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 23:21