TASR
StoryEditor

Integrácia Ukrajincov pokračuje. Trh práce je otvorený, treba však škôlky

05.04.2022, 23:30
Pracovné portály zaznamenali veľkú ochotu zamestnať odídencov. Zmenili sa pravidlá, vznikajú aj komunitné svojpomocné jasle.

Vojnový konflikt na Ukrajine trvá už druhý mesiac a z oblasti prúdia tisíce utečencov. Cez slovenské hranice prešlo doteraz takmer tristotisíc utečencov, prevažne žien a detí.

Mnohí už na hranici využili možnosť odviezť sa ďalej do krajín, kde už majú kontakty alebo rodiny. Časť utečencov pred vojnou však zostáva na Slovensku. Štát aj mimovládne organizácie na túto situáciu zareagovali, viaceré pravidlá sa upravili, zmenili alebo zrušili.

Za najväčšiu výzvu by sa dalo považovať umiestnenie prichádzajúcich na trh práce, rovnako aj miesta pre ukrajinské deti v škôlkach.

Z odídencov zamestnanci

Do konca marca cez naše hranice prešlo 289-tisíc ľudí, z toho 109-tisíc bolo detí. O dočasné útočisko požiadalo 58-tisíc ľudí a 24-tisíc detí, teda asi pätina z utečencov.

S prideleným statusom dočasného útočiska Ukrajinci získajú doklad o tolerovanom pobyte s označením odídenec.

Zamestnávateľ následne môže odídenca zamestnať bez povolenia na zamestnanie. Ďalšou úľavou je, že sa nevyžaduje ani potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta.

„Obyvatelia Ukrajiny tak získajú rovnaký prístup k pracovnému trhu ako Slováci. Výnimkou sú len štátnozamestnanecké miesta,“ vysvetľuje tlačový odbor ministerstva práce.

Platia pre nich teda rovnaké podmienky ako pre občanov Slovenska. Je potrebná pracovná zmluva, zdravotné poistenie a odvody.

Zamestnávatelia môžu odídencov z Ukrajiny zamestnávať na pracovnú zmluvu alebo formou dohody, pričom musia dodržiavať ustanovenia Zákonníka práce vrátane minimálnej mzdy.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 17:36