MINISTERSTVO PÔDOHOSPODÁRSTVA
StoryEditor

Obilia na trh prichádza menej, my máme žlté more repky olejnej

27.03.2022, 19:00
Súčasné primiešavanie biopalív prvej generácie nemusí byť prospešné ani z ekologického hľadiska, ani pre našu energetickú nezávislosť od dodávok z Ruska.

„Putinova vojna ohrozuje výživu ľudí na celom svete,“ povedal vo svojom prejave nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir.

Poukazujú na to aj stúpajúce ceny pšenice. Nedávno dosiahli nový rekord a prekonali svoj predchádzajúci vrchol z obdobia potravinovej krízy v roku 2008.

Najaktívnejší kontrakt na pšenicu sa obchodoval za 12,51 eura za bušel. Bušel znamená vyše 35 litrov. Spomenuté číslo predstavuje v tomto roku nárast až o 77 percent.

Prečo ceny letia nahor? Svet čelí obrovskému šoku pri zásobovaní základnými obilninami, keďže vojna prerušila dodávky z regiónu, ktorý sa podieľa štvrtinou na globálnom obchode s obilninami.

„V dôsledku vojny totiž došlo k uzavretiu kľúčových ukrajinských prístavov, odkiaľ sa pšenica rozváža do celého sveta, a tiež k vážnemu narušeniu vnútrozemskej logistiky. Obchod s ruskou pšenicou je zase ochromený san-
kciami Západu, v dôsledku ktorých dramaticky rastú napríklad náklady na poistenie jej prepravy,“ píše na portáli Kurzy.cz analytik Lukáš Kovanda.

Svetová produkcia pšenice je minimálne zo štvrtiny závislá od toho, čo sa vypestuje v Rusku a na Ukrajine. Z nej sa následne produkuje mnoho potravín. Nejde len o pečivo, ale aj o kuskus či rezance.

Obom krajinám zostalo túto sezónu odoslať približne 14 miliónov ton pšenice a 18,5 milióna ton kukurice, čo je podľa OSN asi sedem percent celkového svetového obchodu s obilninami.

„Zásadné zmeny na strane ponuky ovplyvnia celý trh s potravinami. Množstvo poľnohospodárskych komodít, najmä pšenice, ktorú Rusko a Ukrajina exportujú, je úctyhodné. Vojnový stav a ekonomické sankcie sa už teraz na jej cene výrazne prejavujú,“ upozornil Libor Vondráček, predseda českej strany Slobodných

Aktuálne rastúce ceny podľa Vondráčka dávajú jedinečnú možnosť vrátiť poliam ich pôvodný účel.

Teda pestovanie plodín na výrobu potravín namiesto umelo podporovaného pestovania plodín technických, najmä repky, ktoré sa používajú na výrobu zložiek povinne primiešavaných do palív.

Predseda Slobodných preto vyzval na to, aby sa zrušil Green Deal a na poliach pestovali to, čo uznajú za vhodné poľnohospodári, nie politici a dotáciami pokrivené pravidlá trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 19:41