emisie továreňReuters
StoryEditor

Fit for 55. Čistejší vzduch zaplatia chudobní

13.03.2022, 22:00
Európska rada chce dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu. Ráta sa aj so zemným plynom, ktorý je dnes otáznou surovinou.

Európa ako prvý klimaticky neutrálny kontinent. Takúto víziu predstavuje Európska zelená dohoda, ktorú sa zaviazalo dodržať všetkých 27 členských štátov Európskej únie. Do roku 2050 sa má tento cieľ podariť.

Aby štáty tento cieľ dosiahli, zaviazali sa znížiť emisie do roku 2030 v porovnaní s úrovňami z roku 1990 aspoň o 55 percent. Balík preto nazvali Fit for 55.

Ak nemá ostať iba pri slovách a európske štáty majú naozaj splniť cieľ a dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050, pôjde to len cestou výraznej redukcie skleníkových plynov. Balík Fit for 55 prichádza s revíziou zákonov v oblasti klímy, energetiky a dopravy.

Čo je jeho cieľom? Štáty majú postupovať spoločne a rovnako. Majú sa zosúladiť súčasné právne predpisy s tým, aké ambície majú politici do roku 2030 a následne do roku 2050.

Európska komisia v tejto súvislosti predstavila 15 legislatívnych návrhov.

Tie počítajú napríklad so sprísnením a rozšírením systému Únie pre obchodovanie s emisnými kvótami, so zavedením mechanizmu uhlíkovej kompenzácie na hraniciach, s revíziou smerníc o zdaňovaní energie, s vyššou energetickou efektívnosťou či s rýchlejším zavádzaním nízko­emisnej dopravy a infraštruktúry na jej podporu.

Republiková únia zamestnávateľov v septembri minulého roka k balíku povedala, že plánovaná zelená zmena nesmie ísť na úkor domáceho priemyslu, objemu investícií či počtu pracovných miest v krajine.

„Je pre nás kľúčové poznať jasné stanovisko Slovenska k jednotlivým návrhom Komisie, ako aj jeho jasné odôvodnenie. Viaceré z opatrení sú totiž stále nedopracované a ich prijatie v súčasnej podobe by spôsobilo enormné náklady, ktoré by mali výrazné negatívne dosahy nielen na slovenské podniky, ale aj na niektoré skupiny obyvateľstva,“ upozorňoval vtedy prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 00:14