Robotická platforma, ktorú vyvíja spoločnosť Panza Robotics, dokáže nahradiť človeka v nebezpečných situáciách. FOTO: Panza Robotics
StoryEditor

Roboty budúcnosti dokážu nahradiť človeka vo vojnách i pri katastrofách, tvrdí pre HN partner Panza Robotics

20.06.2024, 00:00
  • Spoluzakladateľ a partner spoločnosti Panza Robotics Marek Sarňák vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ako môže vývoj robotov zasiahnuť v budúcnosti do takých vojenských konfliktov, aký dnes vidíme na Ukrajine.
  • Kde všade nájdu takéto technológie využitie.
  • Prečo môže byť pre rozbiehajúce sa slovenské technologické firmy zaujímavé začat podnikať v Rakúsku.

Pred troma rokmi ste vstúpili do povedomia verejnosti prezentáciou štvornohého robotického psa Artabana. Netajíte sa tým, že roboty, ktoré vyvíjate, budú mať široké využitie v praxi. Na čom v súčasnosti pracujete?

Vyvíjame univerzálnu robotickú platformu, takzvaného „smart service“ robota, ktorý sa bude využívať všade tam, kam nemusíte posielať človeka, napríklad na rôzne rutinné a nebezpečné činnosti. Segmenty, na ktoré sa pri našej práci sústreďujeme, sú najmä stavebníctvo, energetika, odpadové hospodárstvo, bezpečnosť a zdravie zamestnancov či civilná bezpečnosť celkovo.

Kto je vaším typickým klientom?

Súvisí to práve so sektormi, na ktoré sa zameriavame. Naším typickým budúcim zákazníkom je buď veľký developer, stavebná spoločnosť alebo firmy z oblasti kritickej infraštruktúry. Ďalej energetické podniky z plynového či ropného segmentu a taktiež spoločnosti, ktoré riešia odpadové hospodárstvo, sledujú toxicitu skládok a podobne. V prípade nebezpečných udalostí sú to zložky civilnej ochrany ako požiarnici. A ak nebodaj nastanú nejaké vojenské konflikty, tak naša robotická platforma sa dá využívať aj v nich, a to pri rôznych špeciálnych operáciách – umožňuje ochrániť ľudské životy pred rôznymi hrozbami.

image

Marek Sarňák je spoluzakladateľom a partnerom v spoločnosti Panza Robotics. FOTO: Panza Robotics

Práve takýto konflikt vidíme už tretí rok za našimi východnými hranicami. Bojujúce strany pritom čoraz viac využívajú rôzne drony, roboty a podobne. Nedávno dokonca došlo k vôbec prvej plne robotickej bitke, keď neďaleko mesta Pokrovsk zničili štyri ukrajinské drony dve ruské vozidlá riadené na diaľku a vybavené granátometom a guľometom. Očakávate, že význam nasadenia robotov bude vo vojnách rásť, a to i v snahe o ochranu ľudského života?

Určite áno, platí to i v prípade vami spomínaných vojnových konfliktov. Ak chcete poskytovať prevenciu, prípadne reagovať na vojenské operácie a chrániť ľudské životy, tak sa v budúcnosti bez takýchto technológií jednoducho nezaobídete. Veľmi dôležitým faktorom sú taktiež stúpajúce náklady na pracovnú silu a nedostatok zamestnancov.

To je problém, ktorý priamo súvisí so starnutím populácie a týka sa nielen Slovenska...

Presne tak, bavíme sa tu o celej Európe. Bohužiaľ, tento trend je nezadržateľný. Aj vzhľadom na klesajúcu pôrodnosť, zvyšujúci sa vek populácie a odchod zamestnancov do dôchodku je pritom veľa pozícií práve v rôznych podporných aktivitách neobsadených. Budú teda musieť byť nasadené aj takéto robotické zariadenia, ktoré budú fungovať medzi nami, kráčať vedľa nás a poskytovať nám servis najrôznejšieho druhu. Dopĺňať nás a spolupracovať s jednotlivými zamestnancami na pracovisku.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-18 09:47:13 - Feat.: 0 - Title: Spoločný vývoj s globálnymi lídrami z Taiwanu rýchlo napreduje. Stáva sa zo Slovenska polovodičová veľmoc? 02 - Modified: 2023-11-06 13:25:29 - Feat.: 0 - Title: Francúzska ministerka v rozhovore pre HN: Slovensko je náš blízky partner, v EÚ ste pilierom Jadrovej aliancie 03 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 04 - Modified: 2023-11-23 07:07:03 - Feat.: 0 - Title: Šéf spoločnosti Miele pre HN: Umelá inteligencia vám dnes pomôže už aj s prípravou obľúbeného jedla
01 - Modified: 2024-08-28 06:08:02 - Feat.: - Title: Na letisku v ruskej Kazani pozastavili prichádzajúce aj odchádzajúce lety 02 - Modified: 2024-08-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Kursk väčšinu Rusov netrápi, počas vojny sa majú lepšie. Môže však prísť strach z mobilizácie, tvrdí sociológ 03 - Modified: 2024-08-27 22:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ukrajina prekročila červené čiary nielen Moskvy, ale aj Washingtonu 04 - Modified: 2024-08-27 19:39:49 - Feat.: - Title: Kyjev chce, aby sa ďalší mierový summit konal na "globálnom Juhu" 05 - Modified: 2024-08-27 17:20:47 - Feat.: - Title: Spravodlivosť pre ukrajinu. Zelenskyj chce Bidenovi predstaviť plán o ukončení vojny s Ruskom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. august 2024 08:25