V Cisárskej vile v Bad Ischli sa 19. augusta 1853 zasnúbila Sissi s Františkom Jozefom I. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Šéfka projektu Bad Ischl Salzkammergut 2024 pre HN: Slovákov k nám láka aj spoločná história s Rakúskom

07.02.2024, 00:00
  • Umelecká vedúca rakúskeho projektu Európske hlavné mesto kultúry Bad Ischl Salzkammergut 2024 Elisabeth Schweeger vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo je pre Rakúšanov dôležité lákať turistov aj na niečo iné než je zimná lyžovačka.
  • Ako si chcú poradiť s náporom čínskych návštevníkov na legendami opradenú dedinku Hallstatt.
  • Na čo by rada pozvala Slovákov, ktorí s Rakúskom zdieľajú spoločnú históriu.

Slováci milujú príbeh cisárovnej Sissi, ktorý je do veľkej miery spojený s mestečkom Bad Ischl. Veríte, že projekt Európskeho hlavného mesta kultúry dokáže prilákať do tohto regiónu viac zahraničných turistov práve na kultúrne a historické prepojenia?

Máte úplnú pravdu v tom, že tento projekt do veľkej miery súvisí práve s cestovným ruchom. To je však len jeden aspekt. My sa Salzkammergut snažíme prezentovať najmä ako región, kam chcú ľudia chodiť po celý rok. Jednoducho aby sem nechodievali iba v lete alebo v zime, ale aby nás vnímali ako zaujímavú destináciu aj mimo hlavných turistických období, teda na jar a na jeseň. Nie sme totiž až tak privilegovaní ako veľké rakúske mestá.

V akom zmysle nie ste privilegovaní?

Nemáme také výhody ako povedzme Viedeň, Salzburg či iné mestá. Pravda je taká, že politici či príslušné inštitúcie vždy viac podporujú urbanistický development. Teda masívnu výstavbu a rozvoj mestských častí. Bohužiaľ, krajinný ráz nášho hornatého regiónu takéto niečo neumožňuje. Preto sme tak trochu zabudnutí. Je to problém, ktorý vidíme nielen tu v Salzkammergute, ale aj v iných regiónoch. Je to vidieť prakticky všade, keďže Rakúsko je do veľkej miery hornatá krajina. Podľa mňa je to pomerne nebezpečné pre budúci život v týchto regiónoch.

image

Popredná rakúska literárna vedkyňa a publicistka Elisabeth Schweeger je umeleckou vedúcou projektu Európske hlavné mesto kultúry Bad Ischl Salzkammergut 2024. FOTO: Salzkammergut-2024.at

Prečo je to nebezpečné? Veď Slováci či ďalší chodievajú do Rakúska práve za horami a lyžovačkou...

To je síce pravda, ale platí to len o zimnom období. A vy ak sa nesnažíte svoj región ďalej rozvíjať tak, aby ho ľudia dokázali jasne identifikovať, mohli sa tu nielen lyžovať, ale aj stretávať sa, chodievať na turistiku do prírody, za kultúrou, históriou alebo gastronómiou, tak vám ujdú mnohé príležitosti. Skrátka ak nebudete región dostatočne budovať, tak začnete zaostávať za ostatnými.

Čo s tým chcete robiť?

Našou víziou je vyvážiť i vďaka bohatému programu projektu chýbajúce možnosti urbanistického rozvoja tak, aby sem ľudia začali častejšie chodiť na návštevu, prezerali si historické pamätihodnosti, trávili tu čas pri rôznych kultúrnych podujatiach či oddychovali. A v neposlednom rade si vychutnávali tunajšie jedlo a víno, keďže gastronómia tu je skutočne skvelá.

image

Šéfka incomingového turizmu pre HN: Dunaj je našou veľkou výhodou. Turistov z lodí chceme lákať aj na pobyty

Práve na takúto pestrosť ponuky sa budete počas roka 2024 zameriavať?

Určite áno. Napokon je tu veľmi veľa možností a príležitostí. A presne tie chceme v priebehu celého roka ukazovať a promovať. Rozvíjame stratégie umenia, pomocou ktorých chceme prilákať pozornosť sveta na náš región a priniesť sem celkový rozvoj vrátane priemyslu. Je to nevyhnutné pre budúcnosť celej našej spoločnosti.

Čiže chcete Slovákov prilákať aj na niečo iné než je lyžovačka v strediskách Dachstein či Feuerkogel? Aby povedzme namiesto Jadranu chodili v lete do Álp?

Samozrejme, boli by sme veľmi radi, keby ste sem chodili aj mimo hlavnej lyžiarskej sezóny. A to nielen na jeden deň, ale i na dlhšie. Možno sám dobre viete, že predovšetkým južná časť regiónu Salzkammergut je špecifická jednou vecou. Veľa ľudí sem príde iba na jedeň deň, býva však niekde inde. No a my sa ich teraz snažíme presvedčiť, aby tu zostali dlhšie. Aby zvážili, či sa tu oplatí zostať nie iba kvôli športovaniu, ale i cestovaniu. Až potom zistia, čo sa tu v skutočnosti deje, akí ľudia tu žijú a aká je u nás kultúra. Cudzinci ako ste i vy to potom môžu porovnávať s vašou vlastnou kultúrou a pohľadmi na svet. Práve to je veľmi dôležité, pretože výmena myšlienok či nápadov vždy vedie ku vzájomnému pochopenia. Ja vždy tvrdím, že takto vyzerá ozajstný mierový koncept, keď sa snažíte mať vôľu a ochotu akceptovať druhé názory a kultúry. Pretože potom si poviete – aha, veď my sa môžeme niečo od nich naučiť.

Okrem Bad Ischl Salzkammergut je Európskym hlavným mestom kultúry 2024 aj nórske Bodø a estónske Tartu. Obe ležia na severe Európy a sú spájané so zimnými športami a turizmom, podobne ako Bad Ischl. V čom sa od nich chcete odlíšiť?

V prvom rade si nie som istá, či Bodø a Tartu sú naozaj turistickými destináciami. Bad Isch pre turistov rozhodne určený je. A práve v tom sa od spomínaných dvoch miest odlišujeme. Je to naša hlavná devíza. Zároveň je to však dôvod, prečo musíme pracovať na rozvoji turizmu tak, aby to nebolo škodlivé pre región. Je tu pritom ešte jeden rozdiel oproti ostatným dvom. Bad Ischl je najmenší spomedzi nich – má okolo 14-tisíc obyvateľov, kým Bodø vyše 50-tisíc a Tartu takmer 100-tisíc. Avšak kým náš projekt promuje celý región Salzkammergut, Nóri a Estónci sa koncentrujú len na ich mestá. Bodø totiž leží vo veľkom regióne v Nórsku a nebolo by pre nich jednoduché sústrediť sa na rozvoj celej oblasti.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 62% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-31 16:05:54 - Feat.: 0 - Title: Šéfka incomingového turizmu pre HN: Dunaj je našou veľkou výhodou. Turistov z lodí chceme lákať aj na pobyty 02 - Modified: 2022-11-02 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vitajte vo svete Ötziho, našej Petry i alpského turizmu 03 - Modified: 2022-06-08 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšania chcú meniť návyky našich turistov
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 12:42