StoryEditor

Šéf Colosseo pre HN: Projekty máme v Rusku aj na Ukrajine, vojna však zasiahla náš biznis v celom postsovietskom regióne

31.03.2022, 13:21
Vzhľadom na aktuálne nejasné podmienky ako aj permanentne sa meniace pravidlá prehodnocujeme všetky projekty v Rusku a na Ukrajine, tvrdí v rozhovore pre HN Ján Jenča, generálny riaditeľ spoločnosti Colosseo.

Pôsobíte v technologickej sfére riadenia športových podujatí. Aktívni ste i na východ od našich hraníc. Zasiahla nejakým spôsobom váš biznis vojna na Ukrajine a s ňou spojené sankcie proti Rusku?

Áno, presne tak, ako sa dotkla každého výrobcu a firmy, ktorá má v tomto regióne rozpracované nejaké projekty. A my ich máme v obidvoch krajinách, v Rusku aj na Ukrajine. Súčasnú situáciu však pociťujeme nielen na Ukrajine a v Rusku. Nepriamy vplyv to na nás má aj v ďalších štátoch postsovietskeho priestoru ako je napríklad Kazachstan.

Aký konkrétny dosah má vojna na tieto projekty? Pozastavujete ich?

Vzhľadom na aktuálne nejasné podmienky ako aj permanentne sa meniace pravidlá prehodnocujeme všetky projekty a stretávame sa s finančnými inštitúciami, ktoré tiež prehodnocujú svoj pohľad na dané regióny. Následne budeme prijímať rozhodnutia.

Budete namiesto toho hľadať nejaké nové trhy?

My pôsobíme globálne, takže nie je to o hľadaní nových trhov, ale skôr o korigovaní priorít, kam nasmerovať aktivity a zdroje.

Kadiaľ vlastne viedla vaša cesta až do týchto končín sveta?

Bola to taká klasická história. Ja sám som pôvodom z Prešova. Na vysokú školu som šiel do Bratislavy, kde som založil firmu. Sme teda bratislavská spoločnosť, ale výrobu máme v Prešove. S našim produktom sme začali v roku 2009. Najprv na Slovensku, postupne sme však expandovali aj do zahraničia. No a jedným z týchto trhov bolo v rokoch 2010 a 2011 Rusko. Odtiaľ sme išli ďalej, do spomínaných postsovietskych republík – do Kazachstanu či do Uzbekistanu.

Vašim najznámejším produktom je kocka nad ľadom na hokejových štadiónoch...

Áno, keďže predstavuje najviditeľnejšiu časť dodávky nášho riešenia. Ale nie je to len tá kocka a nerobíme len hokejové štadióny. Kocka je síce tou najviditeľnejšou časťou, ale v prípade nášho produktu ide o komplexné riadenie športového podujatia. Teda všetka multimediálna technológia, ktorá celý zápas riadi – skóre, videorozhodca a podobne – plus bezpečnosť, turnikety, lístkový systém alebo rozpoznávanie tvárí.

Hovoríte, že s týmto produktom ste začali v roku 2009. To bolo ešte pred vstupom Slovana Bratislava do ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy KHL...

Máte pravdu, bolo to ešte predtým. Prirodzene, začínali sme v slovenskej hokejovej lige. Prvým štadiónom, ktorý sme robili, bola Spišská Nová Ves, potom Steel Aréna v Košiciach. Slovan bol, myslím, piatym či šiestym v poradí. Teda už pred ním sme mali veľa spraveného. Medzitým sme urobili napríklad jeden projekt v Rusku.

Máte na mysli futbalový štadión Zenitu Petrohrad, ktorý patrí medzi vaše najväčšie projekty?

Nie, naším prvým projektom v Rusku bol plavecký bazén. Zenit Petrohrad prišiel až v rokoch 2017 a 2018, teda pred majstrovstvami sveta vo futbale, ktoré v roku 2018 hostilo práve Rusko. Zo začiatku sme tam skoro všetko mali iba hokej. Neskôr sme začali pridávať futbal, volejbal a tak ďalej.

A čo ďalšie postsovietske republiky, napríklad Kazachstan?

Tu sme pracovali na hokejových štadiónoch – Barys Arena v Nursultáne a Halyk Arena v Alma-Ate. V meste Öskemen známom aj pod ruským názvom Usť-Kamenogorsk sme robili volejbalový štadión, ktorý sa volá Športový palác Borisa Alexandrova. Čiže v Kazachstane sme zatiaľ zhotovili dovedna tri projekty.

Širokú exp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 08:30:27 - Feat.: - Title: Útočia už aj na Baltskú flotilu? Udreli sme na raketovú korvetu pri Kaliningrade, hlási Kyjev 02 - Modified: 2024-04-09 08:09:31 - Feat.: - Title: Zatknutie exdôstojníka tajnej služby vrhá tieň podozrenia na Viedeň 03 - Modified: 2024-04-09 07:31:38 - Feat.: - Title: Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom, hovorí o klamstvách zo strany Moskvy 04 - Modified: 2024-04-09 05:54:16 - Feat.: - Title: Peking chce posilniť strategickú spoluprácu s Moskvou, povedal šéf čínskej diplomacie 05 - Modified: 2024-04-08 17:39:05 - Feat.: - Title: Viaceré ruské oblasti čelia najhorším záplavám za desaťročia. Putin, pomôž, dožadujú sa miestni
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
09. apríl 2024 10:44