Nové lisovanie jednolibrovej mince je vystavené v Kráľovskej mincovni v Llantrisant. FOTO: Reuters
StoryEditor

Británia dala do obehu prvé tri milióny definitívnych mincí s kráľom Karlom III.

20.08.2024, 10:48
Autor:
ČTKČTK
  • Naposledy išli do obehu definitívne mince v roku 2008, je na nich Alžbeta II.
  • Staršie mince budú podľa BBC ešte dlho prevažovať nad tými s Karlom III., pretože tých alžbetínskych je v obehu asi 29 miliárd.

Britská kráľovská mincovňa dala do obehu prvé tri milióny jednolibrových mincí s portrétom kráľa Karola III.

Mincovňa už skôr vydala rôzne pamätné série, tieto mince sú ale z takzvanej definitívnej série, ktorá bude v obehu roky alebo aj desiatky rokov. Na zadnej strane sú včely, ktoré majú zdôrazniť nutnosť ochrany prírody, napísal dnes spravodajský server BBC.

Prvé mince

Na pošty a banky v celej Británii bolo tento týždeň doručených 2 975 000 mincí v hodnote jednej libry, uviedla mincovňa v Llantrisant na juhu Walesu.

Tá má na starosti razbu britskej meny už od čias Alfréda Veľkého, ktorý vládol Anglicku na konci 9. storočia v čase obrany pred vikingmi.

Mince od jednej penny po dve libry zdobí osem rôznych motívov britskej fauny a flóry. V hlasovaní o najkrajší návrh vyhrali práve včely, ktoré budú na jednolibrovej minci.

image

Bankovky s podobizňou Karola III. vstúpia do obehu v júni

Na druhom mieste skončili ryšavé veveričky, ktoré budú zdobiť mince v hodnote dvoch pencí, uviedla mincovňa.

Vyobrazenia sa dočkal aj tetrov hlucháň, plšík lieskový, alky, losos alebo britské národné rastliny. Dvojlibrovú mincu spoločne zdobí anglická ruža, waleský narcis, škótsky bodliak pre Škótsko a trojlístok pre Severné Írsko.

Na vyobrazenie rastlín a zvierat dohliadajú britské odborné botanické a zoologické spoločnosti.

Rozmery ostali rovnaké

Veľkosť a tvar mincí zostávajú rovnaké ako tie doterajšie so zosnulou kráľovnou Alžbetou II., ktoré naďalej zostávajú v obehu. Zachovanie rozmerov je kľúčové kvôli stále rozšírenému používaniu mincí v predajných automatoch, samoobsluhách a parkovacích automatoch.

image

V Británii sa začali predávať poštové známky s portrétom kráľa Karola III.

Čo sa však zmenilo je veľkosť čísel určujúcich hodnotu mince, aby boli lepšie čitateľné a umožnili deťom lepšiu orientáciu v číslach a základných financiách.

Naposledy išli do obehu definitívne mince v roku 2008, je na nich Alžbeta II. Staršie mince budú podľa BBC ešte dlho prevažovať nad tými s Karlom III., pretože tých alžbetínskych je v obehu asi 29 miliárd.

01 - Modified: 2024-09-19 12:08:41 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka ponechala základný úrok na piatich percentách 02 - Modified: 2024-09-19 09:12:23 - Feat.: - Title: Británia vyhrala spor s Európskou úniou, nemusí od britských firiem vymáhať milióny eur 03 - Modified: 2024-09-18 08:00:09 - Feat.: - Title: Britská medziročná inflácia v auguste stagnovala, v sektore služieb však vzrástla 04 - Modified: 2024-09-17 09:04:38 - Feat.: - Title: Britský obchod s Európskou úniou stále trpí v dôsledku brexitu 05 - Modified: 2024-09-16 14:14:08 - Feat.: - Title: Starmer a Meloniová sa zhodli na posilnení boja proti pašerákom ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 09:55