Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európa rokuje o zachovaní tranzitu plynu cez Ukrajinu, chce odvrátiť negatívne dôsledky vojny

11.06.2024, 15:49
Autor:
ČTKČTK

Európa sa v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu snaží ukončiť odber zemného plynu z Ruska, niektoré európske krajiny ale stále dovážajú ruský plyn potrubím vedúcim cez Ukrajinu.

Európski predstavitelia rokujú o zachovaní dodávok zemného plynu potrubím vedúcim z Ruska cez Ukrajinu do Európy. Snaží sa tak odvrátiť ďalšie negatívne dopady vojny na Ukrajine na európsky energetický trh. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou o tom informovala agentúra Bloomberg.

Európa sa v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu snaží ukončiť odber zemného plynu z Ruska, niektoré európske krajiny ale stále dovážajú ruský plyn potrubím vedúcim cez Ukrajinu.

Tranzit ruského plynu

Súčasná dohoda o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu do Európy vyprší na konci tohto roka. Podľa zdrojov Bloombergu však predstavitelia niektorých európskych vlád a podnikov rokujú so svojimi ukrajinskými náprotivkami o tom, ako v budúcom roku tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy zachovať.

Podľa zdrojov sa vedú rozhovory okrem iného o možnosti, že európske podniky budú potrubím vedúcim z Ruska cez Ukrajinu dovážať plyn nakúpený v Azerbajdžane. Európa by sa týmto spôsobom vyhla nákupom ruského plynu v čase, keď sa snaží obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu na Ukrajine.

Ukrajina by podľa agentúry Bloomberg mala byť tomuto variantu naklonená, pretože potrebuje príjmy z poplatkov za tranzit plynu. "Ukrajina má ohromnú infraštruktúru na tranzit a skladovanie plynu, ktorá by sa mala využívať," uviedol šéf ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov. "Ukrajina je predurčená túto infraštruktúru využívať, pretože to prináša množstvo výhod," dodal.

Gazprom je vylúčený

Černyšov vylúčil akýkoľvek plán tranzitu, ktorý by zahŕňal spoluprácu s ruskou štátnou plynárenskou spoločnosťou Gazprom. Dodal, že preprava plynu pochádzajúceho z Azerbajdžanu "by mohla mať určitú budúcnosť".

Zdroje agentúry Bloomberg však upozorňujú, že rokovania o tranzite plynu s pôvodom v Azerbajdžane sú len v počiatočnej fáze a že nie je isté, či sa dosiahne dohoda. Stále je potrebné doriešiť množstvo podrobností a dôležitým faktorom sa môže stať aj vývoj na bojisku.

Jednou z kľúčových krajín, ktoré by z prípadnej dohody mohli ťažiť, je Slovensko. Premiér Robert Fico v máji po návšteve Azerbajdžanu uviedol, že bude závisieť od výsledku rokovaní zúčastnených strán ohľadom ekonomických a cenových podmienok tranzitu. Slovensko by podľa neho mohlo časť plynu z Azerbajdžanu dovážať pre vlastnú potrebu a časť posielať do ďalších krajín.

Rusko teraz do Európy potrubím cez Ukrajinu dodáva okolo 15 miliárd metrov kubických plynu ročne, hlavne na Slovensko a do Rakúska. Európska komisia sa domnieva, že Európska únia sa s ukončením tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu dokáže vysporiadať. Niektoré členské krajiny Únie sú však skeptickejšie a obávajú sa opakovania energetickej krízy, píše Bloomberg.

01 - Modified: 2024-06-11 09:27:53 - Feat.: 1 - Title: Mnohí Rusi vďaka vojne bohatnú. Platy im rekordne vzrástli, hlavným hnacím motorom je zbrojný priemysel 02 - Modified: 2024-06-07 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Green Deal, migrácia, ale čo Ukrajina? Eurovoľby môžu naštrbiť pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-06-06 12:18:51 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko potvrdilo účasť na mierovom samite vo Švajčiarsku, pôjde tam Szijjártó
01 - Modified: 2024-06-26 18:10:55 - Feat.: - Title: Ukrajinci na Majstrovstvách Európy končia. Belgicko napriek remíze postupuje 02 - Modified: 2024-06-26 17:22:59 - Feat.: - Title: Lídri Únie sa stretnú so Zelenským a budú rokovať o obsadení postov. Čaká ich dôležitý summit 03 - Modified: 2024-06-26 17:12:47 - Feat.: - Title: Lídri Srbska a Kosova začali nové kolo rokovaní v Bruseli, zapojený je aj Lajčák 04 - Modified: 2024-06-26 13:20:22 - Feat.: - Title: Súčasťou výmeny zajatcov medzi Kyjevom a Moskvou bol duchovný odsúdený za schvaľovanie ruskej invázie 05 - Modified: 2024-06-26 12:32:55 - Feat.: - Title: Pellegrini avizoval schôdzku so Zelenským, nechce čakať na cestu do Kyjeva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. jún 2024 17:00