Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský tanker v tichosti preložil ropu na inú loď, aby obišiel sankcie. Moskva podkopáva autoritu USA

10.06.2024, 17:00
Autor:
ČTKČTK

Hoci ruský tanker zmizol z lokalizačného systému, satelitné snímky ukazujú, že loď 3. júna preložila svoj náklad na loď Ocean Hermana.

Ruský tanker SCF Primorye pri brehoch Singapuru v tichosti preložil náklad ropy na iné plavidlo, aby sa vyhol sankciám, ktoré naň vlani uvalili Spojené štáty.

S odvolaním sa na satelitné záznamy a ďalšie zdroje o tom dnes informuje agentúra Bloomberg. Ide podľa nej o prvý ruský tanker, ktorý sa snaží dodať surovú ropu v čase, keď sa naň vzťahujú americké sankcie. A tiež o ukážku toho, ako ďaleko je Moskva ochotná zájsť, aby podkopala účinnosť amerických obmedzení namierených proti jej flotile.

Tajný preklad ropy

Odbor amerického ministerstva financií zaviedol proti plavidlu SCF Primorye sankcie vlani v októbri. Odvtedy plavidlo zhruba šesť mesiacov nenaložilo žiadnu ropu.

V apríli ale zamierilo do čiernomorského prístavu Novorossijsk a vyzdvihlo tam náklad ruskej ropy Urals, s ktorým sa vydalo na cestu dlhú 12-tisíc kilometrov. Loď po niekoľkých týždňoch zakotvila zhruba 100 kilometrov východne od Singapuru, v oblasti, o ktorej sa vie, že sa tam tajne prekladá náklad z lode na loď.

image

Rusko oživuje ducha kubánskej krízy. Do Karibiku posiela lode schopné niesť jadrové zbrane

Rusko v tomto roku vyváža ropu tempom 3,4 milióna barelov denne, hodnota suroviny podľa cien v čase nakládky zatiaľ dosahuje asi 37 miliárd dolárov.

Pri tom sa Rusko aj snaží obchádzať sankcie. Výnosy z predaja ropy, ktoré plynú do ruského štátneho rozpočtu, sa v máji medziročne zvýšili takmer o 50 percent, keďže Rusko predáva ropu drahšie a navyše sa dokázalo sankciám prispôsobiť. Napriek tomu nie je predaj kvôli narušenej logistike bez problémov.

Západné krajiny sa predvlani dohodli na sankciách, aby Rusku znemožnili predaj surovín na svetových trhoch, a tak mu skomplikovali financovanie vojnového ťaženia na Ukrajine.

Zákaz nákupu

Keďže úplný zákaz nákupu ruskej ropy by poškodil aj západné ekonomiky, dohodli sa krajiny G7 spolu s Austráliou a Európskou úniou, že ruskú ropu možno nakupovať pri splnení stanovených podmienok.

Tou hlavnou je, že cena neprekročí 60 dolárov za barel. Na svetových trhoch sa teraz kľúčová severomorská ropa Brent predáva zhruba za 80 dolárov za barel, vlani to prechodne bolo ešte viac.

Nedlho po tom, ako vyše 270 metrov dlhý tanker SCF Primorye dorazil do oblasti východne od Singapuru, zmizol z automatického identifikačného systému.

Veľké lode musia byť podľa požiadaviek Medzinárodnej námornej organizácie vybavené lokalizačným systémom AIS a musia vysielať svoju polohu, aby sa zabránilo prípadným kolíziám. Niektoré plavidlá však svoje transpondéry vypínajú alebo dáta pozmeňujú. Ich loď potom hlási, že je na určitom mieste, aj keď v skutočnosti je na inom – možno aj stovky míľ ďaleko.

image

Nehody aj poškodzovanie prírody. Tieňové tankery sú neregulované a pre Stredozemné more nebezpečné

Hoci ruský tanker zmizol z lokalizačného systému, satelitné snímky ukazujú, že loď 3. júna preložila svoj náklad na loď Ocean Hermana.

Tajná prekládka by teoreticky mohla pomôcť komukoľvek, kto sa snaží nakúpiť ropu a zároveň sa chce dištancovať od obchodov so sankcionovanými subjektmi a tým aj od rizika, že sa naň zameria americkým ministerstvom financií a prípadne ho potrestá za obchádzanie protiruských sankcií. Identifikácia prijímajúcej lode sťažuje snahu skryť pôvod nákladu.

Tanker SCF Primorye, ktorý viezol asi milión barelov ropy, je vo vlastníctve ruskej štátnej spoločnosti Sovcomflot PJSC. Na otázku agentúry Bloomberg firma odmietla odpovedať.

Odhalil ho satelit

Spomínané dve plavidlá, ktoré sa podieľali na prekládke ropy pri Singapure, Bloomberg identifikoval na základe ich rozmerov, konfigurácie paluby a sfarbenia. Identitu oboch lodí potvrdila spoločnosť TankerTrackers.com, ktorá sa špecializuje na interpretáciu satelitných snímok, aby bolo možné odhaliť tankery porušujúce sankcie.

Loď Ocean Hermana je asi 20 rokov stará a má neznámeho poisťovateľa. V poslednom čase väčšinou pendlovala v oblastiach okolo Singapuru a Malackého prielivu a prístavov v Číne.

image

Po rope, diamantoch či uhlí pripravuje Únia na Putina novú páku. Zasiahnuť chce jeho ľadoborce plné plynu

Databáza Equasis uvádza, že jej prevádzkovateľom je spoločnosť Sygnius Ship Management z indického mesta Kalkata. Firma v e-mailovej odpovedi uviedla, že tieto informácie nie sú správne a že len zabezpečuje služby posádok. Na ďalšie otázky už bezprostredne neodpovedala. Databáza Equasis vznikla na podporu bezpečnej lodnej dopravy.

Či bude náklad nakoniec dodaný do rafinérie – s najväčšou pravdepodobnosťou v Číne, vzhľadom na miesto prekládky – ponúkne lepšiu predstavu o tom, ako ľahko by Rusko mohlo byť schopné takýto scenár zopakovať so svojimi ďalšími sankcionovanými plavidlami.

Obchádzanie sankcií

Od vlaňajšieho októbra takmer všetkých 40 tankerov, na ktoré sa vzťahujú americké sankcie, nedokázalo ropu naložiť. Iba jeden bol odstránený zo zoznamu sankcionovaných plavidiel. Nie všetky sú vo vlastníctve Sovcomflotu.

Bloomberg sledoval pohyb tankera SCF Primorye cez lokalizátor AIS a keď loď z tohto systému zmizla, preskúmal upravené dáta Copernicus Sentinel, spracované pomocou nástroja EO Browser z webu Sentinel Hub.

Tanker SCF Primorye teraz pokračuje v ceste a smeruje na severovýchod cez Juhočínske more, podľa výšky ponoru už bez nákladu. Posledný signál z lode Ocean Hermana je z dneška, blízko miesta, kde ruský tanker prekladal ropu. Ponor lode naznačuje, že plavidlo je teraz plne naložené.

image

Tieňová flotila narazila: Tisíc lodí financovalo Rusku vojnu. Západ teraz našiel cestu, ako ich zastaviť

Trasu tankera SCF Primorye už sleduje ďalšie sankcionované plavidlo, a síce Bratsk. Loď je teraz v Indickom oceáne a vezie náklad ruskej ropy Urals, ktorý naložila v Novorossijsku 23. mája. Budúci týždeň, respektíve 17. júna, by mala doraziť do oblasti blízko Singapuru.

Ďalšie sankcionované tankery vo vlastníctve ruskej firmy Sovcomflot môžu nasledovať. Ďalších sedem ich zmizlo z lokalizačných služieb, len čo preplávali do Čierneho mora. Pravdepodobne tam stále sú, pretože predpisy od nich vyžadujú, aby cestou cez turecké úžiny posielali automatické signály o svojej polohe, čo im komplikuje zámer, aby nepozorovane vplávali do vôd Stredozemného mora.

01 - Modified: 2024-06-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko oživuje ducha kubánskej krízy. Do Karibiku posiela lode schopné niesť jadrové zbrane 02 - Modified: 2024-06-06 13:00:44 - Feat.: 1 - Title: Na rybárskej lodi pri Filipínach došlo k výbuchu, zahynulo najmenej šesť ľudí 03 - Modified: 2024-06-04 14:50:56 - Feat.: 1 - Title: Nehody aj poškodzovanie prírody. Tieňové tankery sú neregulované a pre Stredozemné more nebezpečné 04 - Modified: 2024-05-29 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Civilný obal, ale vojenské srdce. Čína na inváziu na Taiwan chystá aj trajekty
01 - Modified: 2024-06-21 13:37:08 - Feat.: - Title: Rozhodnutie Spojených štátov zakázať softvér Kaspersky je potláčaním konkurencie, reaguje Kremeľ 02 - Modified: 2024-06-21 12:41:16 - Feat.: - Title: Dialóg je potrebný. Putin je otvorený bezpečnostným rozhovorom s USA, musia však zahŕňať aj otázku Ukrajiny 03 - Modified: 2024-06-21 08:29:26 - Feat.: - Title: Čína má zálusk na ruskú rieku. Putin jej pri návšteve KĽDR vytvoril prekážku 04 - Modified: 2024-06-21 08:00:21 - Feat.: - Title: Ruská Sberbank otvorí 46 pobočiek v anektovaných ukrajinských regiónoch. Očakáva rekordný zisk 05 - Modified: 2024-06-21 07:26:47 - Feat.: - Title: Ruský exnámestník ministra obrany Ivanov strávi vo väzbe ďalšie tri mesiace. Hrozí mu až 15 rokov za mrežami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. jún 2024 15:56