Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Putin uprostred vojny hľadí z ruského okna do Európy na východ, píše Reuters o investičnom fóre v Petrohrade

07.06.2024, 10:39
Autor:
ČTKČTK

Od čias, keď Peter Veľký položil základy moderného ruského štátu a na začiatku 18. storočia urobil z Petrohradu hlavné mesto svojej ríše, pozerali ruskí vládcovia na Západ ako na zdroj technológií, investícií a ideí.

Rusko, odrezané od Západu, ponúka svoju ekonomiku vo výške dvoch biliónov dolárov gigantom, ako je Čína a Saudská Arábia, a v dlhodobej perspektíve aj krajinám, akými sú Zimbabwe či Afganistan. Deje sa tak na investičnom fóre v Petrohrade, ktorý založili ruskí cári ako ruské okno do Európy, píše agentúra Reuters.

Vojna na Ukrajine viedla k najväčšiemu otrasu vo vzťahoch Ruska so Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962. Západné sankcie si vynútili revolúciu v hospodárskych vzťahoch Ruska, aká sa odohrá raz za storočie.

Od čias, keď Peter Veľký položil základy moderného ruského štátu a na začiatku 18. storočia urobil z Petrohradu hlavné mesto svojej ríše, pozerali ruskí vládcovia na Západ ako na zdroj technológií, investícií a ideí.

Invázia na Ukrajinu vo februári 2022 však prinútila prezidenta Vladimíra Putina, aby sa obrátil smerom k Ázii a zvyšku nezápadného sveta uprostred toho, čo Kremeľ označuje za ekonomickú blokádu zo strany Spojených štátov a ich európskych spojencov.

image

Čína "vydiera" Putina, chce ruský plyn so zľavou. Čas je na jej strane, Kremeľ je zahnaný do kúta

Ruská ekonomika

Západné sankcie však neposlali ruskú ekonomiku ku dnu a Moskva udržala vzťahy s Čínou, hlavnými regionálnymi mocnosťami na Blízkom východe a naprieč Afrikou a Latinskou Amerikou.

Je však menej jasné, koľko hotovosti sú tieto krajiny pripravené investovať do ruskej ekonomiky a za akú cenu. Zatiaľ neboli z fóra oznámené žiadne senzačné obchody.

Ruskí predstavitelia ale tvrdia, že všetko ešte len začína a že vzťahy so Západom sú zničené na celú generáciu.

Bolívijský prezident Luis Arce, ktorý sa pripojí k Putinovi na hlavnom zasadnutí Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra, povedal, že sa chce podeliť o skúsenosti s novým ekonomickým modelom Bolívie.

"Máme svoj vlastný ekonomický model, ktorý zavádzame od roku 2006, a chceme sa o tieto skúsenosti podeliť," povedal Arce Putinovi.

Fóra sa zúčastňuje aj zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa, rovnako ako 45 ďalších zahraničných predstaviteľov vrátane saudského ministra energetiky, ománskeho ministra obchodu a vysokého predstaviteľa radikálneho hnutia Taliban, ktoré vládne Afganistanu.

Ruský obchod so Zimbabwe je však malý, vlani predstavoval iba 168 miliónov dolárov, zatiaľ čo obchod medzi Ruskom a Európskou úniou dosiahol v roku pred ruskou inváziou na Ukrajinu výšku 300 miliárd dolárov.

Z fóra zmizli západní investori a bankári, ktorí sa kedysi hrnuli, aby si odhryzli svoj diel z obrovského nerastného bohatstva Ruska a z jedného z najväčších európskych spotrebiteľských trhov. Spravodajcovia Reuters na fóre nevideli žiadne veľké západné spoločnosti.

Z veľkej časti zmizli aj oligarchovia z 90. rokov, ktorí zarobili imanie v chaose rútiacej sa superveľmoci.

image

Nesú zodpovednosť za smrť žien a detí. Kyjev podľa Moskvy použil americké zbrane na útok na Belgorodskú oblasť

Putinove Rusko

V Putinovom Rusku je hlavným arbitrom štát, ovládaný bývalými špiónmi studenej vojny a technokratmi v Putinovom okolí.

Štátom kontrolované banky, ako je Sberbank, VTB a VEB, majú na fóre veľké stánky, rovnako ako ruské regióny a ministerstvá spolu so surovinovými gigantmi, ako je Gazprom Neft a Novatek.

V znamení doby sa niesol stánok Alfa Bank s obrovským čínskym nafukovacím drakom, ozdobený čínskymi znakmi a tvrdením, že Alfa je "najlepšia banka pre obchod s Čínou". Čínska značka luxusných áut Hongqi vystavila obrnené vozidlá.

Delegácia Talibanu, ktorý je v Rusku stále formálne zakázaný, obchádzala stánky. Taliban pôvodne čerpal členov z bojovníkov, ktorých s podporou USA v 80. rokoch vyhnali z Afganistanu sovietske vojská.

Témou fóra je heslo: Základom multipolárneho sveta je vytváranie nových bodov rastu.

Zatiaľ čo ruská ekonomika preukázala odolnosť voči tvrdým západným sankciám, ceny rastú, rovnako ako sa nafukujú výdavky na obranu. V dolárovom vyjadrení je ruská ekonomika približne rovnako veľká ako pred desiatimi rokmi. Ale Putin zabredol do ekonomickej vojny so Západom, ktorého finančná sila je - súdiac podľa nominálneho hrubého domáceho produktu - najmenej dvadsaťpäťkrát väčšia ako ruská.

Od mnohých zahraničných účastníkov zaznela chvála na Rusko. "Tohtoročná akcia narástla čo do veľkosti. Príležitostí je veľa," povedala Reuters Nebeolisa Anakoová z Nigérie. "Západ sa možno sám izoluje, pretože je vo svete menšinou, akokoľvek veľmi dôležitou. Vždy je lepšie spolupracovať s ostatnými časťami sveta," dodala. Ostatní predstavitelia z Afriky a Blízkeho východu tieto tvrdenia opakovali.

Saudský minister energetiky, princ Abdal Azíz bin Salmán, sa na fóre stretol s ruským vicepremiérom pre energetiku Alexandrom Novakom, podľa ktorého "spriatelené krajiny" prevzali drvivú väčšinu vývozu ruskej ropy a asi 70 percent zaplatili v národných menách. "Počas štyroch mesiacov tohto roku dodávame do spriatelených krajín 95 percent ropy a ropných produktov," povedal Novak.

01 - Modified: 2024-06-07 08:04:03 - Feat.: 1 - Title: Ruskí vyšetrovatelia obvinili zadržaného francúzskeho občana. Ešte dnes požiadajú o väzbu 02 - Modified: 2024-06-07 04:58:20 - Feat.: 1 - Title: Rusko podniklo rozsiahly útok na Ukrajinu, v Kyjevskej oblasti horí priemyselný podnik 03 - Modified: 2024-06-07 04:36:35 - Feat.: 1 - Title: USA pošlú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci za 225 miliónov dolárov 04 - Modified: 2024-06-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Potupný pád Putinovho zlatého chlapca. Snaživého jastraba vypudili na Sibír 05 - Modified: 2024-06-06 19:10:35 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Čína plánujú celoročnú trasu pre lode v arktickej oblasti. Moskva presúva obchod na Východ
01 - Modified: 2024-06-29 18:41:27 - Feat.: - Title: Ruské útoky na Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych, poškodená je kritická infraštruktúra 02 - Modified: 2024-06-29 18:31:41 - Feat.: - Title: Moskva oznámila obsadenie osady na východe Ukrajiny pri ofenzíve na Toreck, získali dobrú pozíciu 03 - Modified: 2024-06-29 21:38:01 - Feat.: - Title: Ruský útok na Vilniansk zabil sedem ľudí vrátane detí, Zelenskyj žiada urýchlenie dodávok zbraní 04 - Modified: 2024-06-29 11:50:30 - Feat.: - Title: Obsadzujú miesta západných výrobcov. Predaj čínskych áut v Rusku rastie 05 - Modified: 2024-06-29 11:14:02 - Feat.: - Title: Úrady sa rozhodli neobnoviť koncertnú sieň pri Moskve zničenú teroristami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. jún 2024 07:33