Záporožská jadrová elektráreň na Ruskom okupovanej juhovýchodnej Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina kompenzuje straty. Do júna chce dojednať nákup jadrových reaktorov od Bulharska, píše Reuters

22.03.2024, 15:13
Autor:
ČTKČTK

Nové reaktory by mali byť postavené v Chmelnyckej jadrovej elektrárni na západe Ukrajiny a vybavené zariadením ruskej konštrukcie, ktoré chce Kyjev doviezť z Bulharska.

Ukrajina dúfa, že v júni podpíše zmluvu o nákupe dvoch jadrových reaktorov od Bulharska. Chce tým kompenzovať stratu Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú teraz okupuje Rusko. Agentúre Reuters to povedal šéf ukrajinského štátneho energetického podniku Enerhoatom Petro Kotin.

Nové reaktory by podľa Kotina mali byť postavené v Chmelnyckej jadrovej elektrárni na západe Ukrajiny a vybavené zariadením ruskej konštrukcie, ktoré chce Kyjev doviezť z Bulharska.

"Rokovania medzi vládami Ukrajiny a Bulharska pokračujú. Domnievam sa, že niekedy v júni bude ich výsledkom uzavretie zmlúv s Bulharskom o kúpe tohto zariadenia," uviedol šéf Enerhoatomu.

image

Rusi podnikli masívny úder: Najväčšia ukrajinská vodná elektráreň horí, sieti núdzovo pomáha aj Slovensko

Bulharsko podľa neho pôvodne cenu dvoch reaktorov stanovilo na 600 miliónov dolárov, ale teraz by rado cenu zvýšilo. "S postupom času hovorí o čoraz vyššej cene, my sa ale stále sústredíme na cenu 600 miliónov dolárov," uviedol Kotin.

Dodal, že Enerhoatom plánuje v Chmelnyckej jadrovej elektrárni vybudovať aj ďalšie dva reaktory s americkou technológiou.

Rusko získalo kontrolu nad Záporožskou jadrovou elektrárňou krátko po predvlaňajšom začatí invázie na Ukrajinu. Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. V elektrárni je šesť reaktorov, ktoré sú ale teraz odstavené a nevyrábajú elektrickú energiu.

Ukrajina v súčasnosti vyrába elektrinu v troch ďalších jadrových elektrárňach, ktoré majú celkom deväť reaktorov. Kotin uviedol, že Ukrajina sa nevzdala plánov na to, že jedného dňa prevádzku v Záporožskej jadrovej elektrárni obnoví, a že to na rozdiel od Ruska je schopná uskutočniť.

image

Ukrajina hlási rozsiahle útoky na energetickú infraštruktúru vrátane Záporožskej jadrovej elektrárne

"(Rusi) hovoria, že prevádzku elektrárne obnoví, no technicky toho nie sú schopní, pretože chýba nielen elektrické vedenie, ale aj voda a personál," vyhlásil Kotin. Dodal, že Moskva nechce túto skutočnosť priznať.

Zásobovanie elektrárne vodou potrebnou na chladenie reaktorov narušilo zničenie blízkej Kachovskej priehrady. Podľa Kotina by za súčasných podmienok mohol v dôsledku nedostatku vody fungovať iba jeden reaktor, a to po dobu maximálne jedného mesiaca.

01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:10