Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Putinov ťah zaskočil svetových lídrov a získal Rusku čas. Ekonomika však tlak Západu dlho nevydrží, píše BBC

12.02.2024, 12:27
Autor:
ČTKČTK

Výdavky na armádu a tajné služby pohlcujú 40 percent ruského rozpočtu. Sociálne výdavky boli zoškrtané, aby sa uvoľnili peniaze na výrobu tankov, rakiet a stavbu opevnenia na okupovanej časti Ukrajiny.

V marci 2022 sa ruský rubeľ zrútil, hodnota akcií Gazpromu a Sberbanky na londýnskej burze klesla o 97 percent a v Moskve sa tvorili rady pred bankomatmi. Jachty oligarchov, ich futbalové kluby, paláce a dokonca kreditné karty boli zabavené. Rusko sa dostalo do vážnej recesie.

Také boli prvé dôsledky opatrení, ktoré Západ prijal po ruskom vpáde na Ukrajinu. Základom bolo zabavenie devízových rezerv ruského štátu, najmä bezprecedentné zmrazenie rezerv ruskej centrálnej banky vo výške 300 miliárd dolárov, napísal ekonomický komentátor BBC Faisal Islam.

Západné štáty sa starostlivo vyhýbali výrazom typu "hospodárska vojna", ale v praxi to vyzeralo ako otvorenie finančného frontu proti Kremľu. To je lepšie ako priama konfrontácia medzi jadrovými veľmocami. Ubehli skoro dva roky a ekonomické pozadie udalostí sa výrazne zmenilo.

Ruský prezident Vladimír Putin minulý týždeň v rozhovore s Tuckerom Carlsonom počas svojich monológov slávnostne vyhlásil, že ruská ekonomika teraz rastie najrýchlejšie v Európe.

image

Takto vyzerá drastické zníženie. Ruský export do Európy klesol v minulom roku o dve tretiny

Nie sú to len čísla

Medzinárodný menový fond minulý týždeň pripustil odolnosť ruskej ekonomiky, keď zvýšil predpoveď jej rastu v tomto roku z 1,1 na 2,6 percenta. A podľa údajov fondu v minulom roku ruská ekonomika rástla rýchlejšie ako ekonomiky krajín G7 a porastie rýchlejšie aj tento rok.

Nie sú to len čísla. Rusko dokázalo zmobilizovať svoju ekonomiku, postavilo ju do služieb vojny, najmä pri budovaní obranných línií na východe a juhu Ukrajiny. Výsledkom je stagnácia pohybu frontu a očakávania, že patová situácia pretrvá aj v tomto roku.

Západní vodcovia vysvetľujú, že takýto ekonomický model je úplne neživotaschopný v strednodobej perspektíve. Ale otázka znie, ako dlho to môže vydržať.

Rusko prešlo na zmobilizovanú ekonomiku vojnového obdobia. Štát vynakladá na vojnu rekordné sumy za celé obdobie od rozpadu Sovietskeho zväzu. Výdavky na armádu a tajné služby pohlcujú 40 percent ruského rozpočtu. Sociálne výdavky boli zoškrtané, aby sa uvoľnili peniaze na výrobu tankov, rakiet a stavbu opevnenia na okupovanej časti Ukrajiny.

Bez ohľadu na západné sankcie proti ruskému ropnému a plynárenskému priemyslu príjmy z predaja týchto surovín naďalej pritekajú do štátnej pokladnice. Tankery teraz plávajú hlavne do Indie a Číny a za ich náklad sa platí častejšie v jüanoch ako dolároch.

Ťažba ropy v Rusku sa drží na úrovni 9,5 milióna barelov denne, čo je len o niečo menej ako pred vojnou. Rusko našlo spôsob, ako obchádzať sankcie, keď si kúpilo utajenú flotilu zloženú zo stoviek tankerov.

image

Pešo sa vydal do Moskvy, aby vyhnal Putina. Jakutský šaman zostáva na psychiatrii

Tlak na rubeľ

Minulý týždeň ruské ministerstvo financií ohlásilo, že príjmy z predaja uhľovodíkových palív tento rok v januári predbehli príjmy z predvojnového januára 2022. Prítok devíz z predaja ropy, plynu a diamantov pomohol znížiť aj tlak na rubeľ.

Vodcovia svetových veľmocí tvrdia, že ekonomika takto nemôže dlhodobo fungovať, ale priznávajú krátkodobý efekt. "Rok 2024 bude pre Putina oveľa pozitívnejší, než sme čakali. Dokázal reorganizovať priemysel efektívnejšie, než sme predpokladali," vyhlásil jeden z nich.

Ale tento model hospodárskeho rastu silne zvýšil závislosť Moskvy na príjmoch z predaja ropy, na Číne a neproduktívnych vojnových výdavkoch. Rast hrubého domáceho produktu, odrážajúci sa v štatistikách, zaisťuje výroba tankov a nábojov, ktoré sa následne ničia v Donbase, a to sotva možno pokladať za produktívne vynakladanie prostriedkov. Súbežne Rusko zažíva útek mozgov - zo zeme utekajú najtalentovanejší občania.

Stratégiou Západu nebolo dostať ruskú ekonomiku do stavu obkľúčenia, ale hrou na mačku a myš obmedziť prístup k technológiám, zvýšiť náklady, obmedziť príjmy, a tak z konfliktu urobiť dlhodobo neúnosnú záťaž.

"Nech Rusko radšej míňa peniaze za tankery ako za tanky," povedal mi jeden z amerických predstaviteľov. Na ropnom trhu bolo cieľom Západu obmedziť príjmy Ruska z vývozu, následne vynakladané na vojnu, a nie napríklad pokúsiť sa zabrániť Indii v nákupoch ruskej ropy.

image

Ukrajina je v najťažšej kríze, morálka klesla ku dnu, píšu západné médiá

Ruské peniaze na Ukrajinu

Ale prinajmenšom celý tento rok môže ruská ekonomika vydržať - a predĺžiť stagnáciu na frontoch. Kremeľ pritom svoju stratégiu zjavne postavil na nádej, že sa mu podarí vydržať a dočkať sa výmeny prezidenta Spojených štátov a zníženia západnej pomoci Ukrajine. Preto sa teraz pozornosť znova upla na stamiliardy ruských aktív zmrazených na začiatku vojny.

"Ak svet má k dispozícii oných 300 miliárd dolárov, prečo ich nesprevádzkovať," povedal mi v januári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je presvedčený, že tieto peniaze by mali byť venované na obnovu Ukrajiny.

Britskí ministri financií a zahraničia Jeremy Hunt a David Cameron túto myšlienku podporujú. "Využiť tieto peniaze hneď teraz bude ako splatenie ruských reparácií vopred," povedal Cameron. "Pomôžeme Ukrajine a súčasne ušetríme peniaze daňových poplatníkov na Západe," dodal.

Vodcovia krajín G7 požiadali svoje centrálne banky, aby vyhodnotili technické a právne otázky. Ústredné banky podľa všetkého majú pochybnosti. Zvykli si na nezávislosť na vládach a na to, že sú uchránené účasti na podobných akciách. Avšak aj tak Západ vypracováva plán, ako odovzdať Ukrajine desiatky miliárd z ruských aktív alebo úroky z nich, ak by sa investovali.

image

Rusko pre vojnu na Ukrajine čelí nedostatku pracovníkov v zdravotníctve

Ale je to príliš delikátna otázka. Ak budú ruské aktíva odobrané takým spôsobom, čo si pomyslia ostatné krajiny, napríklad štáty Perzského zálivu, Afriky či Strednej Ázie, o bezpečí svojich rezerv v západných centrálnych bankách? Tieto spojenia sú súčasťou hlavných tepien globálnych financií, ktorými denne prúdia stovky miliárd dolárov vyplatených za energetické suroviny.

Putin určite chce ukázať, že alternatívou sa stáva Čína, pokiaľ nie pre západný svet, tak prinajmenšom pre rozvíjajúce sa ekonomiky. Okrem toho Rusi sľubujú, že zažalujú akékoľvek zabavenie majetku a zabavia majetok západných spoločností zmrazený v ruských bankách.

Celkovo je obraz tejto bitky o ruskú ekonomiku dôležitý pre pochopenie toho, kam smeruje vojna aj svetová ekonomika.

Ruská ekonomika, prenastavená na vojnové koľaje, dlhodobo nevydrží, ale už umožnila Kremľu získať nejaký čas. Potom, čo Rusko predviedlo túto nečakanú odolnosť, sa Západ chystá zvýšiť stávky. Na podobe tejto finančnej eskalácie závisia následky, ktoré pôjdu ďaleko za hranice Ruska a Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-02-11 17:11:33 - Feat.: 1 - Title: Rusko aj Čínu trápi Suezský prieplav. Kremeľ kritizuje zásahy západnej koalície, Peking vyvíja tlak na Irán 02 - Modified: 2024-02-11 13:44:14 - Feat.: 1 - Title: Ruskí vojaci používajú satelitný internet Starlink, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-02-11 09:56:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko v noci útočilo na Kyjev a juh Ukrajiny. Jedna osoba je zranená, škody utrpeli budovy aj plynové potrubie 04 - Modified: 2024-02-10 23:01:28 - Feat.: 1 - Title: Rusko musí expandovať. Putinov režim je presvedčený, že je na koni, tvrdí Fialov poradca
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:42