Maďarský premiér Viktor Orbán diskutuje na summite v Bruseli s belgickým a slovenským šéfom vlády. FOTO: Profimedia FOTO: Profimedia
StoryEditor

Máte pištoľ, ale my bazuku. Unikol tajný plán Bruselu na sabotáž ekonomiky Maďarska, ak nepodporí Ukrajinu

29.01.2024, 14:33
Autor:
ČTKČTKdušudušu
  • Brusel načrtol stratégiu, ako sa explicitne zamerať na ekonomické slabé stránky Maďarska.
  • Plánuje sabotovať maďarskú ekonomiku, ak Viktor Orbán neschváli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu.
  • Maďarský forint dnes na devízových trhoch slabne.

Európska únia bude sabotovať maďarskú ekonomiku, ak Budapešť na najbližšom summite zablokuje ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Podľa informácií denníka Financial Times by sa tak malo diať v súlade s dôverným plánom, ktorý vypracoval Brusel a má pomôcť umierniť proruské tendencie Maďarska.

Denník mal možnosť nahliadnuť do príslušného dokumentu. „Plán predstavuje významnú eskaláciu v boji medzi EÚ a jej najviac proruským členským štátom,“ píšu Financial Times.

Brusel načrtol stratégiu, ako sa explicitne zamerať na ekonomické slabé stránky Maďarska, ohroziť jeho menu a spôsobiť kolaps dôvery investorov v snahe poškodiť „pracovné miesta a rast“, ak Budapešť odmietne zrušiť svoje veto proti pomoci Kyjevu.

„My máme bazuku“

Britský denník Financial Times v nedeľu citoval z dokumentu, ktorý je podľa neho tajný a ktorý predpokladá, že ak Orbán na summite EÚ v Bruseli tento týždeň nepodporí ďalšiu pomoc Ukrajine, má Európska únia plán, ako v odvete úmyselne poškodiť maďarskú ekonomiku.

image

Prešli 600 kilometrov pešo nepriateľským územím, aby zničili bombardéry. Útok vyvolal v Rusku paniku

Pripravená sabotáž by podľa FT spočívala okrem iného aj v tom, že by únijní politici očiernili Maďarsko v očiach zahraničných investorov, aby privodili prepad kurzu forintu s nepriaznivými dopadmi na rast maďarskej ekonomiky aj na pracovné miesta.

Európska únia na článok v FT dnes napoludnie zareagovala prostredníctvom jedného zo svojich vysokých predstaviteľov, uviedla agentúra Reuters. Podľa tohto činiteľa, ktorého však Reuters nemenoval, vlády krajín EÚ nerokujú o žiadnom finančnom nátlaku na Maďarsko, aby Orbána donútili podporiť pomoc Ukrajine. Peniaze pre krajinu, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej vojenskej invázii, Maďarsko v EÚ blokuje od decembra.

„Toto je Európa, ktorá Viktorovi Orbánovi hovorí, že už je toho dosť, je čas spamätať sa. Môžete mať pištoľ, ale my máme bazuku,“ vyjadril sa na sociálnej sieti Mujtaba Rahman, európsky riaditeľ poradenskej spoločnosti Eurasia Group.

Strata prístupu k fondom

"Dokument, na ktorý vo svojom článku odkazuje Financial Times, je podkladová poznámka napísaná sekretariátom rady na vlastnú zodpovednosť, ktorá opisuje súčasný stav maďarskej ekonomiky," uviedol nemenovaný vysoký predstaviteľ EÚ v stanovisku, z ktorého cituje Reuters. "Ide o vecnú správu, ktorá neodráža stav terajších rokovaní. Správa nenačrtáva žiadny konkrétny plán týkajúci sa (dlhodobého rozpočtu EÚ) a nástroja pre Ukrajinu, ani nenačrtáva žiadny plán týkajúci sa Maďarska, "stojí ďalej.

"Dokument, ktorý vypracovali bruselskí byrokrati, len potvrdzuje to, čo maďarská vláda hovorí už dlho: Prístup k fondom EÚ je využívaný na politické vydieranie zo strany Bruselu," napísal na sieti X maďarský minister pre európske záležitosti János Bóka. Maďarsko sa podľa neho nenechá vydierať.

"Rokovania o viacročnom finančnom rámci boli vždy založené na nájdení kompromisu prijateľného pre všetkých 27 členských štátov EÚ. Rokovania medzi nižšími úradníkmi a lídrami EÚ sú založené na princípoch dialógu, konzultácií a kompromisu v záujme všetkých, “cituje Reuters z dnešného stanoviska vysokého predstaviteľa EÚ.

image

Americký veľvyslanec v Budapešti ostro kritizoval Orbána za službu záujmom Kremľa a podporu Trumpa

Financial Times pripomínajú, že Brusel už v minulosti využil svoju finančnú páku voči členským štátom. Takémuto odporu EÚ už čelilo Poľsko, a to v súvislosti so znepokojením nad právnym štátom.

Reforma úrokových sadzieb

Maďarský forint dnes na devízových trhoch slabne, euro k nemu pridáva vyše pol percenta. Agentúra Reuters napísala, že príčinou je neistota ohľadom sadzieb úverov v Maďarsku.

Euro sa krátko po 13:00 SEČ predávalo takmer za 389 forintov, a oproti predchádzajúcemu obchodnému dňu tak vykazovalo rast o viac ako pol percenta. Dolár k maďarskej mene pridával takmer 0,8 percenta a bol tesne nad 359 forintami. Dopoludnia v porovnaní s ním forint strácal ešte viac.

image

Maďarská vládna strana počká s ratifikáciou rozšírenia NATO na schôdzku Orbána so švédskym premiérom

Maďarské médiá informujú, že vláda bude pokračovať v reforme úrokových sadzieb z úverov napriek odporu centrálnej banky. Tá minulý týždeň kritizovala návrh premiéra Orbána nahradiť budapeštianske medzibankové úrokové sadzby oveľa nižším indexom pre nové podnikové úvery v rámci snahy podporiť úverovú aktivitu.

01 - Modified: 2024-01-29 12:59:15 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina bojuje proti sprenevere v prostredí svojej armády. Kontroly odhalili priestupky 02 - Modified: 2024-01-29 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi nasadili nový chemický granát. Zabije do piatich minút, tvrdia Ukrajinci 03 - Modified: 2024-01-28 13:41:42 - Feat.: 1 - Title: Kaliňák stojí pevne za Ficom. Jeho výroky o vojenskej situácii v Kyjeve obhajuje, Marcinková hovorí o neúcte 04 - Modified: 2024-01-27 13:08:52 - Feat.: 1 - Title: Do pozmeňujúceho návrhu k Trestnému zákonu sa pretaví časť pripomienok eurokomisie, vraví Pellegrini 05 - Modified: 2024-01-26 20:33:37 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina a Rusko si po zmarenej výmene zajatcov odovzdali pozostatky zabitých vojakov 06 - Modified: 2024-01-26 16:28:07 - Feat.: 1 - Title: Rusi tvrdia, že na mieste zrútenia Il-76 našli ukrajinské doklady a tetovanie 07 - Modified: 2024-01-26 15:16:47 - Feat.: 1 - Title: Ruský plyn by do Európy mohla dovážať cez Ukrajinu tretia strana. Slovensku však odstrihnutie nehrozí
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:41