Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko doviezlo vlani čipy za takmer dve miliardy dolárov, väčšinu z Európskej únie a Spojených štátov

28.01.2024, 18:16
Autor:
TASRTASR

Kremľu sa to podarilo aj napriek sankciám Západu, ktorých cieľom je zabrániť ruskej armáde mať prístup k technológiám, ktoré jej umožňujú pokračovať v bojoch na Ukrajine.

Rusko doviezlo v minulom roku pokročilé čipy za takmer dve miliardy dolárov, z toho väčšinu z USA a krajín Európskej únie. Podarilo sa mu to napriek sankciám Západu, ktorých cieľom je zabrániť ruskej armáde mať prístup k technológiám, ktoré jej umožňujú pokračovať v bojoch na Ukrajine, píše agentúra Bloomberg.

Podľa údajov ruskej colnej správy doviezlo Rusko za deväť mesiacov roka 2023 pokročilé čipy v celkovej hodnote 1,7 miliardy USD (1,56 miliardy eur). Z toho čipy za 1,2 miliardy USD boli od 20 najväčších výrobcov, teda väčšinou z USA a EÚ. Menší producenti vrátane niektorých z Európskej únie a Spojených štátov sa podľa všetkého podieľali na dodávkach za zvyšných zhruba 500 miliónov dolárov.

image

Proruská hekerská skupina údajne plánuje kyberútoky na ukrajinskú vládu

Bloomberg dodal, že na základe nezverejnených údajov ruskej colnej správy, ktoré agentúra získala, viac než polovicu z čipov a integrovaných obvodov dovezených do Ruska za deväť mesiacov roka vyrobili firmy v Európe a Spojených štátoch.

Patria k nim Intel, Advanced Micro Devices a Analog Devices, ako aj Infineon Technologies, STMicroelectronics a NXP Semiconductors. Z údajov však nevyplýva, že spoločnosti porušili sankcie uplatňované voči Rusku a nie je z nich známe ani to, kto technológie vyviezol do Ruska, odkiaľ sa exportovali, a kde boli vyrobené.

image

Dotknuté firmy uviedli, že sankčné nariadenia v plnej miere dodržiavajú. Svoj biznis v Rusku zmrazili ihneď po tom, ako vypukla vojna na Ukrajine a prijali opatrenia, ktoré dodržiavanie sankcií monitorujú.

Najnovšie údaje ukazujú, že USA a EÚ majú aj po uvalení početných kôl sankcií problém zabrániť dodávkam moderných technológií do Ruska. Moskva tak môže pokračovať vo výrobe tankov aj ďalších zbraní. Väčšina technológií na sankčnom zozname sa totiž do Ruska dostáva prostredníctvom reexportu z tretích krajín vrátane Číny, Turecka a Spojených arabských emirátov.

 

01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 13:27:06 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 03 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 04 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 05 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:36