Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Boj ECB proti vysokej inflácii podľa Lagardovej postupuje dobre, problémom začína byť chýbajúca dohoda

24.10.2023, 15:50
Autor:
TASRTASR

Začiatkom týždňa Christine Lagardová v telefonickom rozhovore s predsedami Európskej komisie, Európskej rady a Euroskupiny povedala, že ekonomika eurozóny bude v najbližších štvrťrokoch čeliť stagnácii.

Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová sa domnieva, že jej boj proti vysokej inflácii v eurozóne postupuje dobre. Problémom však začína byť chýbajúca dohoda o fiškálnych pravidlách. Informujeme o tom na základe správy agentúry Bloomberg, ktorá sa odvoláva na zdroje oboznámené so situáciou.

Začiatkom týždňa Lagardová v telefonickom rozhovore s predsedami Európskej komisie, Európskej rady a Euroskupiny povedala, že ekonomika eurozóny bude v najbližších štvrťrokoch čeliť stagnácii a nebezpečenstvu poklesu, hoci riziká pre ceny sú vyváženejšie.

Vysoké tempo rastu cien

Lagardovej dôvera v pokrok pri boji proti inflácii kontrastuje s jej nedávnymi komentármi, podľa ktorých tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zostáva "vysoké". K samotnej ekonomike poznamenala, že zamestnanosť sa drží, no vykazuje známky oslabovania.

image

ECB sleduje krízu na Blízkom východe, dôsledky je ťažké odhadnúť, tvrdí člen Rady guvernérov

Podľa šéfky ECB trhy majú tendenciu okamžite reagovať na rozdielne postoje členov Európskej únie, či už v otázke Blízkeho východu, alebo pri iných otázkach.

Posťažovala sa, že nedostatok pokroku na rokovaniach o tom, ako zreformovať Pakt stability a rastu do januára, keď sa obnoví toto pravidlo, ktoré obmedzuje rozpočtové deficity na tri percentá hrubého domáceho produktu, je problém. Zvyšuje totiž hrozbu tlaku na menovú politiku, aby urobila viac.

Náročná dohoda

Paschal Donohoe, ktorý vedie Euroskupinu, združenie ministrov financií eurozóny, v tejto súvislosti uviedol, že je možné dosiahnutie dohody v tomto roku, aj keď to bude veľmi ťažké.

Sľúbil pritom, že zvýši tlak na Taliansko, aby ratifikovalo zmluvu o Európskom mechanizme stability. Existuje totiž reálne riziko, že k tomu nedôjde, takže nebude možné použiť tento záchranný nástroj v prípade, že nastane kríza v bankovom sektore niektorej z krajín eurozóny. Donohoe dodal, že o tomto bode sa bude rokovať na samite Európskej únie tento týždeň.

image

Veritelia aj dlžníci v eurozóne sa vyhýbajú úverom, keďže úroky stúpajú, ukazuje prieskum

Predseda Európskej rady Charles Michel tiež poznamenal, že bude veľmi ťažké dosiahnuť kompromis o fiškálnych pravidlách, keďže pozície členských krajín sú rozdielne.

Tieto komentáre poskytujú zásadný pohľad na diskusie len niekoľko dní pred zasadnutím ECB, pričom sa očakáva, že ponechá úrokové sadzby na nezmenenej úrovni po desiatich zvýšeniach po sebe a pred samitom lídrov Európskej únie.

01 - Modified: 2023-10-24 13:17:54 - Feat.: 1 - Title: ECB sleduje krízu na Blízkom východe, dôsledky je ťažké odhadnúť, tvrdí člen Rady guvernérov 02 - Modified: 2023-10-24 11:25:57 - Feat.: 1 - Title: Nemecko sa tento rok zrejme stane treťou najväčšou ekonomikou, zosadí Japonsko 03 - Modified: 2023-10-24 10:54:55 - Feat.: 1 - Title: Veritelia aj dlžníci v eurozóne sa vyhýbajú úverom, keďže úroky stúpajú, ukazuje prieskum
01 - Modified: 2024-05-10 13:32:47 - Feat.: - Title: ECB sa pripravuje na júnové zníženie sadzieb, inflácia je na dobrej ceste 02 - Modified: 2024-05-10 15:30:00 - Feat.: - Title: Ceny cukru sa prudko otočili. Slovenskí obchodníci hlásia: Z tovaru sa stáva ťahák tejto sezóny 03 - Modified: 2024-05-10 11:20:03 - Feat.: - Title: Prepad, ktorý vyráža dych: Prečo slovenský priemysel skočil na brzdu? 04 - Modified: 2024-05-10 13:24:25 - Feat.: - Title: Prepad, ktorý vyráža dych: Prečo slovenský priemysel skočil na brzdu? 05 - Modified: 2024-05-09 10:12:10 - Feat.: - Title: Švédi to pochopili. Ak nechceme pridusiť ekonomiku, musíme sa pridať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 23:04