Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Úroda obilnín bude v Česku veľmi dobrá, nedostatok nehrozí, tvrdí minister Výborný

10.07.2023, 13:47
Autor:
TASRTASR

Česko aktuálne čelí celoeurópskemu problému s vývozom ukrajinského obilia. Podľa ministra Mareka Výborného podstatné, aby sa predĺžila takzvaná obilná dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou

Prvé čísla ukazujú, že úroda obilnín v Česku bude veľmi dobrá, určite nehrozí ich nedostatok. V pondelok to vyhlásil český minister pôdohospodárstva Marek Výborný. Zdôraznil, že v nasledujúcich dňoch bude kľúčové predĺženie obilnej dohody na vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. O tejto téme chce Výborný budúci týždeň hovoriť aj so slovenským rezortným partnerom Jozefom Bírešom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa prvých čísel to vyzerá, že úroda bude naozaj dobrá... Vlani bola nadpriemerná - k tým číslam sa tento rok buď priblížime, alebo určite nemôžeme očakávať žiaden dramatický pokles," povedal Výborný a zdôraznil, že o nedostatok úrody nie je dôvod mať obavy. "V obilninách sme celkom samostatní. Ba naopak, ročne zožneme okolo osem miliónov ton, spotreba Česka sa pohybuje na piatich miliónoch," uviedol minister. Aj tento rok preto očakáva, že tri milióny ton bude môcť Česko vyviezť do zahraničia.

image

Svetové ceny potravín klesli v júni na najnižšiu úroveň za viac než dva roky

Zdôraznil, že Česko aktuálne čelí celoeurópskemu problému s vývozom ukrajinského obilia. Je podľa neho podstatné, aby sa predĺžila takzvaná obilná dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú sprostredkovalo Turecko. Tá umožňuje vývoz pôdohospodárskych produktov z Ukrajiny cez Čierne more.

"Rokovania bežia na diplomatickej úrovni. Samozrejme, Rusko a Vladimir Putin sú v tomto veľmi nevyspytateľní," povedal šéf rezortu pôdohospodárstva. Ak by v polovici júla nedošlo k predĺženiu obilnej dohody, musí sa podľa neho aj Česko podieľať na zaistení obilných koridorov smerom do západoeurópskych prístavov, odkiaľ by sa ukrajinské obilie dostalo do tretích krajín.

image

Ak obilná dohoda padne, Rusko pošle chudobným krajinám obilie zadarmo, tvrdí Lavrov

Budúci týždeň chce český minister o téme hovoriť so slovenským rezortným partnerom Jozefom Bírešom. "Pretože cieľ je jasný pre všetkých - pomôcť Ukrajine dostať obilie do tretích krajín tak, aby sme naše obilie dokázali spotrebovať u nás, prípadne v Európe," vysvetlil Výborný.

Vývoj cien obilnín je teraz podľa neho náročné predpovedať aj z dôvodu ťažko odhadnuteľnej reakcie Ruska. Súčasne sa do ceny podľa ministra určite premietnu veľmi nepriaznivé klimatické podmienky v západnej Európe. "Celý ten prstenec od Španielska až po Škandináviu zasiahlo dramatické sucho. Z prvých dát sa zdá, že úroda tam bude výrazne podpriemerná. Aj to môže nahrávať českých poľnohospodárom," myslí si český minister.

01 - Modified: 2023-06-30 11:55:41 - Feat.: 1 - Title: Slovenský ovocný paradox. Domáce ovocie stojí skoro 10 eur za kilo, exotické iba pätinu 02 - Modified: 2023-06-21 13:16:31 - Feat.: 1 - Title: Čína bude tento rok najväčším dovozcom pšenice na svete
01 - Modified: 2024-05-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Google spustil v Česku svoj obchod. Naši susedia si tak kúpia Pixely oficiálnou cestou 02 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky 03 - Modified: 2024-05-07 10:34:51 - Feat.: - Title: Priemyselná výroba v Česku v marci klesla a obchodný prebytok vzrástol 04 - Modified: 2024-05-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Tajná česká misia do Sýrie: delegáciu prezradila fotografia v agentúre. Prečo rokovala s Asadovým režimom? 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 18:38