Ľudia kráčajú v blízkosti Chrámu Vasilija Blaženého a Kremeľskej Spasskej veže v centre Moskvy v Rusku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Schválenie odchodu, dane či zľavy. Zahraničné firmy zisťujú, že nie je jednoduché opustiť Rusko

25.05.2023, 14:21
Autor:
ČTKČTK

Firmy sa ocitajú v situácii, keď sa pohybujú medzi západnými sankciami a verejnou mienkou na strane jednej a snahou Ruska od odchodov odrádzať na strane druhej.

Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu mnoho globálnych spoločností oznámilo, že plánujú opustiť Rusko, alebo tam aspoň obmedziť svoje aktivity. Ukázalo sa však, že odchod z Ruska je ťažší, ako sa pôvodne zdalo.

Ruská vláda zaviedla prekážky, vyžaduje schválenie odchodu a ukladá dane a zľavy z predajnej ceny. Firmy sa tak ocitajú v situácii, keď sa pohybujú medzi západnými sankciami a verejnou mienkou na strane jednej a snahou Ruska od odchodov odrádzať na strane druhej, uviedla agentúra AP.

Dobrovoľne obmedzujú podnikanie v Rusku 

Niektoré podniky sa rozhodli v Rusku zostať, a to z rôznych dôvodov. Napríklad pre zodpovednosť voči akcionárom, zamestnancom alebo pre zákonné povinnosti. Iné argumentujú tým, že poskytujú základné potreby, ako sú potraviny a lieky. Niektoré nehovoria nič. A niektoré medzinárodné značky, ako je Coca-Cola či Apple, sa do krajiny dostávajú obkľukou cez tretie krajiny, hoci sa rozhodli z Ruska odísť.

image

Čína ryžuje na ruskej vojne na Ukrajine. Teraz už vieme ako veľmi (analýza)

Na čele počiatočného odchodu boli veľké automobilky, ropné a technologické firmy a tiež poskytovatelia profesionálnych služieb. BP, Shell, ExxonMobil a Equinor ukončili spoločné podniky alebo odpísali podiely v hodnote miliárd dolárov, McDonald‘s predal svojich 850 reštaurácií miestnemu franšízantovi a francúzsky Renault získal za svoj väčšinový podiel v najväčšej ruskej automobilke AvtoVAZ symbolický jeden rubeľ.

Ďalšie firmy, ktoré neboli súčasťou prvej vlny odchodov, buď vyčkávajú, chcú sa zbaviť svojho majetku alebo sa snažia podnikať ako obvykle. Podľa databázy Yaleovej univerzity viac ako tisíc zahraničných spoločností verejne vyhlásilo, že dobrovoľne obmedzujú podnikanie v Rusku nad rámec toho, čo vyžadujú sankcie.

Požiadavky Ruska 

Kremeľ však stále pridáva ďalšie požiadavky. Nedávno napríklad "dobrovoľnú" desaťpercentnú daň z odchodu, ktorú získava priamo vláda, a k tomu dohodu, že firmy sa budú predávať s 50-percentnou zľavou. Ruský prezident Vladimir Putin tiež nedávno oznámil, že vláda prevezme aktíva fínskej energetickej spoločnosti Fortum a nemeckej Uniper, aby zabránil predaju a kompenzoval prípadné snahy Západu zabaviť ďalšie ruské aktíva v zahraničí.

image

Štátom financované otroctvo. Severná Kórea drie z kože svojich ľudí v Rusku a Číne

Firmy sa strácajú v "bermudskom trojuholníku medzi sankciami Európskej únie, sankciami USA a sankciami Ruska", uviedol výkonný riaditeľ nemeckej podnikateľskej asociácie zameranej na východné krajiny OA Michael Harms.

Podniky musia nájsť partnera, na ktorého Západ nemôže uvaliť sankcie. V Rusku sú významnými podnikateľmi často ľudia, ktorí majú dobré kontakty s vládou. Firmy tak musia predávať s veľkou zľavou alebo sa takmer vzdať majetku a potom ísť za ľuďmi, ktorí majú blízko k režimu, dodal Harms.

Záludná je potom desaťpercentná daň z odchodu, ktorú nariadilo Rusko. Americké firmy by na jej zaplatenie museli získať povolenie ministerstva financií, inak by sa dostali do rozporu s americkými sankciami, uviedla odborníčka na sankcie z Medzinárodného inštitútu strategických štúdií Maria Shaginová.

Niektoré firmy mlčia

Stovky firiem sa rozhodli zostať. Niektoré o dôvode svojho rozhodnutia mlčia. Z ďalších firiem generálny riaditeľ nemeckej obchodnej firmy Metro Steffen Greubel povedal, že firma vojnu odsudzuje, ale že rozhodnutie bolo motivované zodpovednosťou za 10-tisíc miestnych zamestnancov a v záujme zachovania hodnoty firmy pre jej akcionárov. Rusko sa na ročných tržbách Metra podieľa zhruba desiatimi percentami. Svoje obchody nechal otvorené aj Globus, aby zabezpečil zásobovanie ľudí potravinami, drasticky ale obmedzil nové investície.

image

Ruskej automobilke dochádzajú laky, lady sú už len v troch farbách

V Rusku sa rozhodol zostať aj nemecký Bayer, čo je dodávateľ liekov, poľnohospodárskych chemikálií a osiva. "Zadržiavanie základných zdravotníckych a poľnohospodárskych produktov pre civilné obyvateľstvo - ako sú lieky na rakovinu či srdcovocievne ochorenia, zdravotnícke produkty pre tehotné alebo deti - rovnako ako osivo na pestovanie potravín, by len znásobilo vojnové straty na ľudských životoch," uviedla firma.

Vedúci databázy Yaleovej univerzity Jeffrey Sonnefeld tvrdí, že odchod bol jediným správnym rozhodnutím. Odkazuje na prieskum, podľa ktorého ceny akcií stúpli, keď firma oznámila odchod. "Spoločnosti, ktoré odišli, za to boli odmenené. Pre akcionárov nie je dobré byť spájaný s Putinovou vojnovou mašinériou," dodal.

01 - Modified: 2023-05-25 10:42:16 - Feat.: 1 - Title: Útok dronov na Kremeľ zrejme zorganizovali ukrajinské jednotky, tvrdia zdroje denníka New York Times 02 - Modified: 2023-05-25 09:11:01 - Feat.: 1 - Title: Pyrrhovo víťazstvo? Rusi vydreli pri Bachmute výhru, ktorá sa však môže zmeniť na porážku 03 - Modified: 2023-05-25 07:01:33 - Feat.: 1 - Title: NATO demonštruje silu. Do ruského susedstva priplávala najväčšia lietadlová loď na svete 04 - Modified: 2023-05-24 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nie sme ako Putinovi zombies, odkázali civilistom. Rusov mali v Belgorode zaskočiť dve skupiny odporu 05 - Modified: 2023-05-24 21:32:36 - Feat.: 1 - Title: Moskva viní Ukrajinu z útoku bezpilotnými plavidlami na jej loď v Čiernom mori
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:13