Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia sa zatiaľ nezhodla, ako zabrániť obchádzaniu protiruských sankcií

22.05.2023, 19:33
Autor:
ČTKČTK

Európsky blok od začiatku mája rokuje o jedenástej sade sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá má najmä zaceliť medzery v doteraz prijatých postihoch a znemožniť ich obchádzanie.

Európska únia sa zatiaľ bezvýsledne snaží nájsť spôsob, ako čo najefektívnejšie zabrániť obchádzaniu protiruských sankcií. Ministri zahraničia členských krajín dnes rokovali o tom, ako predísť tomu, aby Rusko prostredníctvom tretích krajín či niektorých firiem získavalo dôležité technológie a produkty. Podľa českého ministra zahraničia Jána Lipavského sa únia snahou rozšíriť sankcie na subjekty mimo Ruska ocitá na úplne novej pôde a vyjednávanie je zložité.

Európsky blok od začiatku mája rokuje o jedenástej sade sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá má najmä zaceliť medzery v doteraz prijatých postihoch a znemožniť ich obchádzanie. Európska únia chce zamedziť exportu vojensky využiteľných technológií a ďalšieho citlivého tovaru do Ruska cez tretie krajiny. Únii vadí aj to, že Rusko dostáva do Európy svoje suroviny za pomoci ďalších štátov, a tým získava peniaze na financovanie vojny. Štáty Únie však doteraz nie sú zajedno v tom, či pohroziť sankciami priamo štátom umožňujúcim toto obchádzanie sankcií, alebo skôr firmám, ktoré sa na ňom podieľajú.

image

Moskva sa po sankciách vynašla. Európa stále jazdí na palivách z ruskej ropy, no zarába na tom aj India

"Analyzujeme prípady, keď sme výrazne obmedzili vývoz do Ruska, ale veľa nám vzrástol export do jeho susedných krajín," povedal po rokovaní šéf diplomacie Únie Josep Borrell. Príkladom je podľa neho napríklad pokles vývozu áut z Únie do Ruska o 80 percent, ktorý však sprevádza nárast ich vývozu až o 300 percent do niektorých štátov Strednej Ázie, čo podľa neho ukazuje na možné obchádzanie sankcií.

Kým Poľsko či pobaltské krajiny podľa diplomatov usilujú o čo najtvrdší prístup k štátom mimo Únie obchádzajúcim sankcie, Nemecko či niektoré ďalšie štáty varujú pred diplomatickými dôsledkami a chcú sa zamerať priamo na firmy. Maďarsku či Grécku sa zase nepáči Kyjevom vytvorený zoznam "firiem financujúcich vojnu", ktorý síce so sankčným balíkom priamo nesúvisí, avšak Budapešť či Atény z neho chcú pri rokovaniach o sankciách odstrániť zmienky o maďarských či gréckych firmách.

image

Borrell žiada pre Európsky mierový nástroj ďalších 3,5 miliardy eur. Únia z neho financuje najmä Ukrajinu

"Dostávame sa do úplne inej kvalitatívnej roviny," povedal Lipavský na zložité vyjednávanie o možnosti postihovať sankciami aj subjekty mimo Ruska.

Európsky blok sa snaží koordinovať prijímanie protiruských sankcií so Spojenými štátmi a Britániou. Zatiaľ čo Washington a Londýn oznámili schválenie novej sady postihov minulý týždeň pred summitom skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, únia sa ani dnes k prijatiu nových sankcií nepriblížila. Znovu o nich budú v stredu rokovať veľvyslanci Únie v Bruseli, diplomati však zatiaľ nemajú ich skoré schválenie za isté.

01 - Modified: 2023-05-22 17:22:34 - Feat.: 1 - Title: Európska únia pridala na sankčný zoznam ďalšie osoby a subjekty z Iránu 02 - Modified: 2023-05-22 16:29:08 - Feat.: 1 - Title: Rokovania o jedenástom sankčnom balíku Európskej únie proti Rusku pokračujú, potvrdil Wlachovský 03 - Modified: 2023-05-22 15:37:53 - Feat.: 1 - Title: Pribúda útokov na poľskú stráž pri hraniciach s Bieloruskom, uviedol poverenec varšavskej vlády
01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:22