Veterná farma. Ilustračné foto: Reuters
StoryEditor

Vietor porazil plyn. V Británii prvýkrát hlavným zdrojom elektrickej energie

12.05.2023, 07:23
Autor:
ČTKČTK

Elektrina pokrýva iba 18 percent celkových energetických potrieb Británie. Mnohé z nich elektrická energia nemôže naplniť, napríklad pri vykurovaní domov, vo výrobe a v doprave.

Veterné turbíny v Británii vyrábajú prvýkrát viac elektriny ako plyn. V prvých troch mesiacoch roka pochádzala tretina elektrickej energie v Spojenom kráľovstve z veterných fariem. Ukázal to podľa BBC výskum londýnskej univerzity Imperial College.

Spoločnosť National Grid, ktorá v Británii prevádzkuje distribučnú sieť, tiež potvrdila, že v apríli sa v Británii vyrobilo rekordné množstvo energie zo slnka. Británia si pritom dala za cieľ dosiahnuť nulové emisie pri výrobe elektriny do roku 2035.

"Stále existuje mnoho prekážok v dosiahnutí elektrickej siete úplne bez fosílnych palív, ale to, že vietor v dodávkach prvýkrát prekonal plyn, je skutočný míľnik," povedal expert na energetiku na Imperial College Iain Staffell, ktorý je tiež spoluautorom správy.

image

Trh ohlásil eTruck s dojazdom 800 kilometrov. Obchod to vidí inak: Elektrina má v doprave limity

Veterné farmy na pobreží

Väčšina britskej veternej elektriny pochádza z veterných fariem v pobrežných vodách. Inštalácia ďalších veterných turbín na pevnine bola v Anglicku prakticky zakázaná v roku 2015.

Podľa súčasných pravidiel smú firmy žiadať o výstavbu pevninských veterných turbín, pokiaľ sú výslovne uvedené v územných plánoch miestnych samospráv. Premiér Rishi Sunak sa v decembri vyslovil za uvoľnenie týchto obmedzení v záujme urýchlenia rozvoja.

Vedci tvrdia, že prechod na obnoviteľnú energiu je kľúčový pre obmedzenie vplyvu klimatickej zmeny, ktorú už pociťuje aj Británia, ktorá vlani zaznamenala najteplejší rok od začiatku merania.

Rast obnoviteľných zdrojov

Solárna a veterná energia sa v Británii teší značnému rastu. V prvej štvrtine tohto roku pochádzalo z obnoviteľných zdrojov energie 42 percent elektriny. Tridsaťtri jej pochádza z fosílnych palív, ako sú plyn a uhlie.

Podľa zistení BBC však projekty zelenej energetiky za miliardy libier stoja kvôli odkladom ich pripojenia do siete. Niektoré solárne a veterné elektrárne na to čakajú aj desať až 15 rokov kvôli nedostatku kapacity elektrickej sústavy.

Elektrina však pokrýva iba 18 percent celkových energetických potrieb Británie. Mnohé z nich elektrická energia nemôže naplniť, napríklad pri vykurovaní domov, vo výrobe a v doprave. V súčasnosti používa väčšina britských domácností na vykurovanie plyn a vláda sa usiluje o to, aby prešli na tepelné čerpadlá na elektrinu.

01 - Modified: 2024-02-13 18:30:00 - Feat.: - Title: Kyslý úsmev z lacných energií a vody na Slovensku. Uteká nám totiž kľúčový stámiliónový vlak (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-01-22 14:16:48 - Feat.: - Title: Taliansko v minulom roku vyrobilo rekordný objem energie z vetra a slnka 03 - Modified: 2024-01-05 10:12:47 - Feat.: - Title: Riešenie, ako dosiahnuť lacnejšie energie? V hre je prevratná novinka, o detailoch hovorí šéf OFZ 04 - Modified: 2023-11-15 09:23:39 - Feat.: - Title: Zelená domácnostiam zverejnila podrobnosti o príspevku na využívanie obnoviteľných zdrojov energie 05 - Modified: 2023-10-15 08:04:52 - Feat.: - Title: Národný energeticko-klimatický plán do roku 2030 má byť podľa rezortu hospodárstva ambicióznejší
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:38