Ivan Štefanec. FOTO: Eroparlament
StoryEditor

Slovenskí europoslanci podporujú zníženie emisií metánu v odvetví energetiky

09.05.2023, 18:34
Autor:
TASRTASR

Ivan Štefanec zo skupiny európskych ľudovcov skonštatoval, že okrem oxidu uhličitého na globálne otepľovanie má vplyv aj metán, ktorý je zodpovedný za približne tretinu súčasného otepľovania.

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu podporili v utorok návrh na zníženie emisií metánu v odvetví energetiky, ktorého zámerom je pomôcť dosiahnuť ciele Európskej únie v oblasti klímy a zlepšiť kvalitu ovzdušia. O konečnom znení zákona bude europarlament rokovať s členskými štátmi Únie.

Martin Hojsík (PS), ktorý je spravodajcom frakcie Obnovme Európu, v súvislosti s touto legislatívou vyjadril radosť, že sa europarlamentu podarilo dosiahnuť kompromis, ktorý si získal podporu všetkých politických frakcií okrem pravicových extrémistov.

image

Európa zelenie, no Slovensko prešľapuje na mieste. Lacné energie sú málo (Brífing HN)

Upozornil na to, že metán je vyše 80-krát horším skleníkovým plynom ako CO2. "Súčasne ho však využívame a poznáme pod názvom zemný plyn. Znižovanie jeho emisií pomáha nielen ochrane klímy, ale je aj ziskovou záležitosťou, pretože ho využijeme. Napriek tomu je stále množstvo únikov metánu, ktorým sme mohli predísť, prípadne im rýchlejšie zabrániť," uviedol. Pripomenul, že cieľom tohto nariadenia je zmeniť situáciu k lepšiemu, pričom to pomôže nielen klíme, ale aj peňaženkám občanov EÚ a priemyslu.

Ivan Štefanec zo skupiny európskych ľudovcov skonštatoval, že okrem oxidu uhličitého na globálne otepľovanie má vplyv aj metán, ktorý je zodpovedný za približne tretinu súčasného otepľovania. Pripomenul, že najväčšími zdrojmi metánových emisií sú poľnohospodárstvo, spracovanie odpadu a odpadových vôd a potom energetika.

"Za posledné tri dekády sa emisie metánu celosvetovo zvýšili o štvrtinu, v Európskej únii však klesli o tretinu. Je preto dôležité, aby sa touto témou zaoberal aj zvyšok sveta. Želáme si presadiť právne predpisy, ktoré od roku 2026 sa budú vzťahovať aj na dovážané uhlie, plyn a ropu, aby sme dali jasný signál, že aj zvyšok sveta sa musí starať o tento problém," vysvetlil.  

image

Europoslanci schválili pravidlá regulujúce kryptomeny. Prinesie to problémy, hovoria kritici

Aj Michal Wiezik (PS/RE) upozornil na to, že emisie metánu pochádzajú zo širokého spektra sektorov vrátane poľnohospodárstva, odpadu, odpadových vôd a energetiky. "Bez ambicióznych opatrení na zníženie jeho emisií Európa nesplní svoje ciele v oblasti klímy. Teší ma podpora Európskeho parlamentu pre ambiciózne ciele znižovania produkcie metánu a verím, že rovnaké nasadenie pretrvá aj pri hlasovaní o zaradení dobytčích fariem pod smernicu o priemyselných emisiách, kde redukciu metánu z veľkochovov v doterajšom systéme vôbec neadresujeme," odkázal poslanec. Dodal, že riešenie dobytčích fariem je dôležité pre zabezpečenie ucelenosti politiky v tejto oblasti a pre spravodlivý systém.

Vladimír Bilčík (mimoparlamentná strana Demokrati/EPP) povedal, že metán je jeden z hlavných skleníkových plynov, ktorý zásadným spôsobom prispieva k otepľovaniu planéty a prehlbovaniu klimatickej krízy. "Striktnejšie opatrenia, ktoré zredukujú produkciu emisií metánu, sú preto namieste. Tieto opatrenia sú súčasťou balíka Fit for 55. Tento balíček, ktorý som tiež podporil, odkazuje na cieľ Európskej únie znížiť do roku 2030 čisté emisie skleníkových plynov aspoň o 55 percent," uviedol.

01 - Modified: 2023-05-09 15:04:46 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci chcú viac financií pre program ovocie, zelenina a mlieko do škôl 02 - Modified: 2023-05-09 12:28:25 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci o rok predĺžili pozastavenie dovozných ciel na ukrajinské potraviny 03 - Modified: 2023-05-09 12:21:35 - Feat.: 1 - Title: Europarlament uzavrel ročné vyšetrovanie používania špionážneho softvéru Pegasus v Európskej únii
01 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 02 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:18