Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Inflácia je u nás nižšia a úroda väčšia, chválil sa Putin. Európania budú musieť ísť k nám, tvrdí

16.03.2023, 13:50
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril aj o silnejúcich pozitívnych tendenciách v ruskej ekonomike a predpovedal, že sa v druhom kvartáli tohto roka "podstatne zvýši" hrubý domáci produkt.

Ruský prezident Vladimir Putin pri stretnutí s ruskými podnikateľmi vyhlásil, že ruská ekonomika získava principiálne novú kvalitu a začína sa rozvíjať podľa nového modelu. Napísal o tom denník Kommersant, podľa ktorého sa Putin s podnikateľmi zišiel prvýkrát od vlaňajšieho vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Prezident im povedal, že Rusku sa podarilo v rýchlo rastúcich regiónoch sveta kompenzovať uzavretie západných trhov, sankcie dopadli podľa príslovia, že kto inému jamu kope, sám do nej padá, a inflácia je nižšia a úroda väčšia ako v Európe. A aj za repou či túrinom, ktoré západní lídri odporúčajú spotrebiteľom namiesto šalátov a paradajok, budú musieť Európania ísť do Ruska, tvrdil.

"Pred rokom západné režimy prinútili niektoré západné spoločnosti - mnohé z nich - odísť z ruského trhu. Zahraniční analytici nám predpovedali krízu a prepad spotrebiteľského sektora, sľubovali prázdne pulty v obchodoch, rozsiahly nedostatok tovarov, zrútenie sektora služieb, "povedal Putin. "Ale život nabral iný smer a samotné západné krajiny čelia týmto problémom," vyhlásil.

image

Chcú väčšiu brutalitu a volajú po totálnej vojne. Kto sú ruskí „turbopatrioti", ktorí kritizujú Kremeľ

Veci podľa ruského vodcu dospeli tak ďaleko, že lídri západných krajín svojim občanom radia, aby namiesto šalátov a paradajok konzumovali repu. "Ale aj za turín určite budú musieť íť k nám, pretože úroda je u nás oveľa väčšia ako ukazovatele našich susedov v Európe," vyhlásil ruský prezident a dodal, že západným krajinám sa bez ruských hnojív sotva podarí úrodu zväčšiť.

Putin podľa agentúry TASS hovoril aj o silnejúcich pozitívnych tendenciách v ruskej ekonomike a predpovedal, že sa v druhom kvartáli tohto roka "podstatne zvýši" hrubý domáci produkt - minimálne v medziročnom porovnaní. Vlaňajší prebytok ruskej obchodnej bilancie vo výške 332 miliárd dolárov (asi 10,7 miliardy eur) označil za "dobrú muziku", Putin totiž vystupuje pred podnikateľmi v moskovskom Dome hudby.

image

Ruská vojenská prítomnosť v Sýrii by nemala byť dočasná, povedal Asad. Privítal by nové základne

Ruský miliardár Oleg Deripaska na začiatku marca varoval, že Rusko pod tlakom západných sankcií čoskoro pocíti nedostatok zdrojov pre financovanie ekonomiky. Získať investorov vyžaduje predvídateľnosť a jasné pravidlá hry, vyhlásil na ekonomickom fóre v Krasnojarsku, kde podľa agentúry Interfax volal tiež po právnom štáte, obmedzení štátneho aparátu a po väčšej slobode pre podnikanie.

"Veľmi dôležitá je predvídateľnosť a vláda práva. Ak budeme každý rok alebo štvrťrok meniť pravidlá hry, nikto nebude (Rusku) dôverovať, ani ruskí podnikatelia ani tí zahraniční," povedal Deripaska. Apeloval tiež na úrady, aby skoncovali s podľa neho otrokárskym zatváraním podnikateľov do väzenia z nepochopiteľných dôvodov. To je "ako z doby kamennej", dodal. "Štátneho aparátu a štátneho kapitálu je príliš veľa. Potrebujeme viac slobody, "apeloval Deripaska. Ten sa už skôr k napadnutiu Ukrajiny vyjadroval kriticky.

01 - Modified: 2023-03-16 11:12:39 - Feat.: 1 - Title: Credit Suisse a tí blázniví, bohatí a úzkostliví Ázijci, komentuje Bloomberg. Banka sa snaží získať dôveru 02 - Modified: 2023-03-16 08:45:25 - Feat.: 1 - Title: Chcú väčšiu brutalitu a volajú po totálnej vojne. Kto sú ruskí „turbopatrioti", ktorí kritizujú Kremeľ 03 - Modified: 2023-03-16 08:44:37 - Feat.: 1 - Title: Ruská vojenská prítomnosť v Sýrii by nemala byť dočasná, povedal Asad. Privítal by nové základne
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:26