Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni reagoval na obavy investorov zo šírenia nákazy v celom finančnom sektore. ”Momentálne to nevidím ako významné riziko,” vyjadril sa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kolaps americkej SVB nepredstavuje významné riziko pre Európu, ubezpečil eurokomisár pre hospodárstvo

13.03.2023, 16:16
Autor:
TASRTASR

Dve z najväčších ekonomík EÚ, Francúzsko a Nemecko, už dnes uviedli, že kolaps nepredstavuje žiadne riziká pre ich finančné systémy.

Kolaps amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank nepredstavuje pre Európu vážnu hrozbu. Vyhlásil to v pondelok eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Reagoval tak na obavy investorov zo šírenia nákazy v celom finančnom sektore. TASR správu prevzala z AFP.

"Možnosť nepriameho vplyvu je niečo, čo musíme monitorovať, ale momentálne to nevidíme ako významné riziko," povedal Gentiloni novinárom v Bruseli po tom, ako európske akcie v popoludňajšom obchodovaní prudko klesli.

Uviedol pritom, že vplyv zániku SVB na svetové trhy je "predvídateľný", ale pripomenul, že vplyv je jedna vec a skutočné riziko nákazy je "vec iná".

"Nemyslím si, že v súčasnosti máme v Európe reálne riziko nákazy," povedal. Gentiloni dodal, že Európska únia (EÚ) "monitoruje situáciu v úzkom kontakte s Európskou centrálnou bankou (ECB)".

SVB, kľúčový poskytovateľ pôžičiek pre technologické startupy v Spojených štátoch od 80. rokov minulého storočia, skolabovala po náhlom vyčerpaní vkladov, čo prinútilo regulačné úrady, aby nad ňou prevzali kontrolu.

Dve z najväčších ekonomík EÚ, Francúzsko a Nemecko, už v pondelok uviedli, že kolaps nepredstavuje žiadne riziká pre ich finančné systémy.

Francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info v pondelok vylúčil možnosť, že by kolaps amerických bánk mal vo Francúzsku nejaký efekt šírenia nákazy. Aj francúzska centrálna banka skonštatovala, že finančné ústavy v krajine "nie sú vystavené" dôsledkom kolapsu Silicon Valley Bank a Signature Bank.

01 - Modified: 2024-05-04 04:26:05 - Feat.: - Title: Vyhliadky Slovenska sa zlepšili, no experti varujú: Vidíme nebezpečné trecie plochy, hrozia straty (anketa HN) 02 - Modified: 2024-05-02 10:24:13 - Feat.: - Title: Zahraničné firmy ovládla skepsa. Zavážili mzdové náklady aj nedostatok pracovnej sily 03 - Modified: 2024-04-30 14:53:00 - Feat.: - Title: Zisk automobilky Mercedes-Benz klesol v prvom štvrťroku o takmer štvrtinu 04 - Modified: 2024-04-30 14:32:30 - Feat.: - Title: Značku Becherovka od mája preberá poľská skupina Grupa Maspex 05 - Modified: 2024-04-29 17:50:27 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli takmer o dolár, Brent sa pohybuje nad 88,60 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 13:33