Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Situácia sa prudko zhoršila. Koľko má Rusko rezerv a ako dlho vydržia?

09.02.2023, 10:39
Autor:
ČTKČTK
  • Na pozadí pokračujúcej vojny proti Ukrajine a za ekonomickej krízy, ktorú vojna vyvolala, sa ruské rezervy znižujú.
  • Ruské úrady v posledných rokoch viedli veľmi prísnu rozpočtovú politiku.
  • Ekonóm označuje rast výdavkov za hlavné riziko pre tohtoročný rozpočet. Ale ani od príjmov nečaká nič dobré.

Ruský rozpočet sa v roku 2023 nepredviedol v najlepšej forme. V januári jeho deficit predstavoval 1,8 bilióna rubľov, čo je dlhoročný rekord. Ruská ropa sa naďalej predáva pod svetovou cenou, ekonomika klesá a vojna si žiada čoraz viac peňazí. Zatiaľ na látanie rozpočtových dier stačia rezervy. Britská BBC sa však na svojom ruskojazyčnom webe pýta, ako dlho tieto rezervy vydržia.

Vo fonde národného blahobytu (FNB), čo je hlavná rezerva Ruska, bolo na začiatku februára viac ako 10,8 bilióna rubľov, čo je približne 92 miliárd eur. To je približne 7,2 percenta hrubého domáceho produktu.

Ruské rezervy klesajú

Na prvý pohľad sa to zdá veľa. Ale na pozadí pokračujúcej vojny proti Ukrajine a za ekonomickej krízy, ktorú vojna vyvolala, sa ruské rezervy znižujú. Na začiatku roka 2022 bolo vo fonde viac ako 13,6 bilióna rubľov, čo je približne 116 miliárd eur.

Video: Vplyv západných sankcií na ruskú ekonomiku

V januári 2023 ministerstvo financií predalo z fondu jüany a zlato za 38,9 miliardy rubľov - a všetko išlo na záplatavanie rozpočtu. V roku 2022 na tieto ciele išli z fondu asi tri bilióny rubľov, ďalší bilión potom na rôzne investície (úrady takto často pomáhali firmám, ktoré utrpeli krízou).

image

Fukuyama: Rusi spravili najväčšiu strategickú chybu, akej som bol svedkom. Porážka Putina je otázkou času

Tento rok sa situácia sotva zmení. Rozpočet počíta so schodkom takmer troch biliónov rubľov, a to pri cene ropy 70 dolárov za barel. Ruská ropa sa ale odtrhla od svetového trhu kvôli západným sankciám a barel ropy Urals stál v januári oveľa menej, ako počítali vládne prognózy: len 49,48 dolárov za barel. Či to tak pôjde ďalej, reálny deficit bude oveľa vyšší, ako boli predpoklady.

Z toho vyplýva jednoduchý záver: príjmy rozpočtu zjavne nestačia na všetky výdavky, a tak sa rezervy budú ďalej tenčiť.

Ruské úrady v posledných rokoch viedli veľmi prísnu rozpočtovú politiku. Pred vojnou bol rozpočet vyvážený pri cene ropy o trošku vyšší ako 40 dolárov za barel. Reálne ceny boli oveľa vyššie - a prebytok plynul do FNB. Terajších skoro 11 biliónov rubľov, čo je približne 94 miliárd eur, je výsledok tejto šetrnosti. Ale nie je to s nimi až také jednoduché.

image

Víťazstvo Ruska by bolo tragédiou pre Ukrajinu a hrozbou pre NATO, povedal Stoltenberg

FNB sa delí na likvidnú časť - aktíva, ktoré možno ľahko minúť, napríklad vklady v jüanoch, rubľoch či zlato. Ale tiež má nelikvidnú časť, čo sú vklady do rôznych cenných papierov a investície do spoločností. Použiť túto časť je oveľa ťažšie.

Asi 40 percent existujúceho objemu fondu predstavujú nelikvidné aktíva, ktoré možno ťažko využiť na pokrytie rozpočtového deficitu, vysvetľuje Alexander Isakov z Bloomberg Economics.

Len pár rokov istoty

Likvidná časť FNB sa na začiatku februára výrazne znížila - celkovo ide o 6,3 bilióna rubľov.

Ak bude rozpočtový deficit na úrovni troch biliónov rubľov za rok, potom jednoduchá matematika hovorí, že rezervy stačia len na pár rokov. Ekonómovia, oslovení BBC, robia podobné prognózy.

Likvidná časť stačí na rok či na dva za podmienky, že vláda nebude zvyšovať výdavky a bude pôsobiť v rámci prijatého rozpočtu, súdi Alexandra Osmolovská-suslinová. Podobne predpovedá Sofija Doněcová z Renessanc Kapital.

Ale tieto predpovede majú dôležitú klauzulu. "Stav FNB bude priamo závisieť od toho, ako dlho bude pokračovať vojnový konflikt, za akých podmienok sa skončí a tiež od ceny a dopytu po ruských uhľovodíkových surovinách," hovorí Osmolovská-suslinová.

Má ale Rusko naozaj k dispozícii pár rokov? Ministerstvo financií v pondelok zverejnilo štatistické údaje o januárovom plnení rozpočtu - a bolo to celkom šok.

image

Zelenskyj žiada Macrona a Scholza o rýchle dodávky ťažkých zbraní a lietadiel

Deficit rozpočtu predstavoval takmer 1,8 bilióna rubľov. Príjmy klesli o viac ako 35 percent oproti mierovému januáru 2022 a príjmy z ropy a plynu o 46 percent. Ale najhoršie vyzerá situácia s výdavkami - v januári vzlietli skoro o 60 percent na viac ako tri bilióny rubľov.

"Hlavnou príčinou prehĺbenia deficitu sú na január neobvykle vysoké výdavky. Ak by výdavky zostali na vlaňajšej úrovni, schodok by nepresiahol 700 miliárd rubľov," myslí si Isakov.

Ekonóm označuje rast výdavkov za hlavné riziko pre tohtoročný rozpočet. Ale ani od príjmov nečaká nič dobré: príjmy z ropy a plynu budú oproti prognózam nižšie o pár biliónov.

Do rozpočtu smerujú tiež rôzne vnútorné dane, ktoré môžu klesať, keď podnikanie viazne. V januári sa tieto príjmy tiež ztenčili. Ale tu svoju úlohu skôr zohrali byrokratické príčiny - vratky dane z pridanej hodnoty a platby vopred z dane zo zisku. Ekonómovia to zatiaľ pokladajú za dočasný pokles.

Rozpočtový schodok môže byť vyšší

Ministerstvo financií ubezpečuje, že januárový kolaps je len dočasný - a tvrdí, že výdavky budú v rámci plánovaného rozpočtu.

Ale mnohí pochybujú. Napríklad riaditeľ pre investície Loko-Invest Dmitrij Polevoj je presvedčený, že rozpočtový schodok bude na konci roka vyšší, asi tak 3,5 či 3,6 bilióna rubľov.

FNB vznikol v roku 2008, keď vtedajší stabilizačný fond vláda rozdelila na dva - FNB a rezervný fond. FNB podľa zámeru nemal slúžiť na pomoc rozpočtu, ale na stabilizáciu dôchodkového systému, ktorý v Rusku tiež nie je v dobrom stave. Na tieto zámery sa ale dávno zabudlo.

V roku 2018 bol rezervný fond vyčerpaný a jeho zvyšky zliali s FNB. Vtedy sa tiež objavilo pravidlo, že príjmy rozpočtu z ceny ropy prekračujúce stanovenú úroveň (44,2 dolára za barel v roku 2022) išli do FNB, ktorý sa ustavične dopĺňal. Znížilo to tiež závislosť kurzu rubľa od ceny ropy.

image

Blinken a Stoltenberg rokovali o Ukrajine, Rusko podľa nich nechce vyjednávať a nesnaží sa o mier

Pred vojnou fungoval rozpočtový systém stabilne: rezervy rástli, deficit neexistoval. Ale vojna tento systém zničila. Takmer hneď po jej vypuknutí sa v Moskve prestali riadiť spomínaným pravidlom a výdavky začali rýchlo rásť.

Úrady sľubovali vypracovať nové pravidlo. Neklamali, na konci minulého roka sa objavilo, ale vo veľmi osekanej podobe: bol stanovený rozmer príjmov na úrovni ôsmich biliónov rubľov a všetko, čo by išlo cez túto sumu, malo ísť do rezerv. To sotva bude fungovať.

Rusko má ešte ďalšie "vankúše", napríklad rezervy centrálnej banky, ktoré predstavujú skoro 598 miliárd dolárov. Ale tie sú čiastočne zmrazené.

FNB predstavuje časť rezerv centrálnej banky v zlate a valutách, ale vláda má právo disponovať iba nimi, hovorí Osmolovská-suslinová. Vláda si teda môže dodatočne požičať u centrálnej banky, ale len emisne, kedy banka natlačí ruble, čo zvýši infláciu.

Približne takýmto spôsobom úrady dostávajú z FNB prostriedky, ktoré zmrazili západné krajiny. "Centrálna banka jednoducho previedla na ministerstvo financií ruble výmenou za cudzie meny," vysvetľuje Polevoj. Všetky operácie sa uskutočnili v súvahe centrálnej banky.

Pravda, aj vláda má rezervu, ale nie je veľká a zvyčajne sa vynakladá na mimoriadne výdavky, aby nenarušili rozpočet. Niektorí ekonómovia sa domnievajú, že v januári tieto peniaze tiež poslúžili na látanie dier v rozpočte. Ale celkovo nie je v tejto rezerve dosť peňazí, aby financovali rozpočtový schodok.

Čo bude, či sa FNB vyčerpá? Variant moc nie je. Rozpočtová politika sa sprísni a na pokrytie deficitu bude potrebné využívať len príjmy z ropy a plynu a vnútorné pôžičky, hovorí Osmolovská-suslinová. Ide o to, že úrady obmedzia výdavky - teda tie, ktoré obmedziť môžu. Obmedziť výdavky na obranu a národnú bezpečnosť takmer nie je možné, ale napríklad na rozvoj ekonomiky či vedy to ide. A tiež si štát bude požičiavať u obyvateľov.

image

Ruská ekonomika zvláda sankcie lepšie, než sa čakalo. Maloobchodné tržby však klesli najviac za sedem rokov

FNB bol zamýšľaný na podporu budúcich generácií a na vyváženie dôchodkového systému. Ale na túto úlohu možno už zabudnúť.

"Zo strategického aktíva sa fond stal skôr zdrojom rýchleho záplatavania rozpočtových dier," hovorí Osmolovská-suslinová. "Nie je isté, či sa vôbec dožije budúcich generácií, ktorých dôchodkové problémy mal podľa pôvodného zámeru riešiť," dodala.

01 - Modified: 2023-02-08 20:05:59 - Feat.: 1 - Title: Ruská ekonomika zvláda sankcie lepšie, než sa čakalo. Maloobchodné tržby však klesli najviac za sedem rokov 02 - Modified: 2023-02-08 15:08:09 - Feat.: 1 - Title: Obchod medzi Čínou a Nemeckom vzrástol vlani na nový rekord 03 - Modified: 2023-02-08 14:30:00 - Feat.: 1 - Title: Zelené plány majú pri vetre trhlinu. Predbehlo nás už aj Albánsko, hovorí pre HN konateľ medzinárodnej firmy
01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-04-04 10:45:44 - Feat.: - Title: Ruský verejný dlh sa v minulom roku výrazne zvýšil, najmä pre príjmy z energií 03 - Modified: 2024-03-20 14:37:14 - Feat.: - Title: Spoločnosti zaplatili za svoj odchod z Ruska tento rok už stovky miliónov eur. Prekonali celoročné očakávania 04 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 05 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:59