Nemecký minister financií Christian Lindner. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecký minister financií žiada ukončiť povinné nosenie rúšok. Je čas zrušiť všetky opatrenia, tvrdí

02.01.2023, 11:52
Autor:
ČTKČTK

"Je čas zrušiť všetky proticovidné opatrenia," povedal Lindner. Spolková vláda by podľa Lindnera mala pri najbližšej príležitosti odvolať povinnosť nosiť respirátor v diaľkovej doprave.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach čelí rastúcemu tlaku, aby ustúpil od zvyšných povinných opatrení proti covidu-19. Novo chce s karanténnymi nariadeniami vrátane povinného nosenia rúšok v hromadnej doprave skoncovať minister financií a šéf liberálnych slobodných demokratov Christian Lindner.

"Je čas zrušiť všetky proticovidné opatrenia," povedal Lindner denníku Bild. Spolková vláda by podľa Lindnera mala pri najbližšej príležitosti odvolať povinnosť nosiť respirátor v diaľkovej doprave. "Rúška môže každý nosiť dobrovoľne," poznamenal.

image

Plynová kríza sa podľa odborníkov môže tento rok v zime opakovať, ruské kohútiky zostávajú zatvorené

Poslednými viditeľnými karanténnymi opatreniami v Nemecku sú povinné rúška v zdravotníckych zariadeniach a v prostriedkoch hromadnej dopravy. V diaľkovej doprave rúška až do 7. apríla tohto roku nariaďuje celonemecký zákon, nosenie respirátorov v regionálnej a mestskej doprave potom regulujú jednotlivé spolkové krajiny. Na to poukázal aj Lindner, podľa ktorého teraz musia konať aj regióny. Viaceré z nich už rúška v MHD k Lauterbachovej neľúbosti zrušili. Viaceré spolkové krajiny odvolali tiež povinnú izoláciu nakazených koronavírusom, čo Lauterbach tiež kritizoval.

Lauterbach na karanténnych opatreniach naďalej trvá, čo odôvodňuje opatrnosťou. Viacerí poprední nemeckí odborníci sa ale vyslovili za zrýchlenie tempa návratu k normálu. Nemecký virológ Christian Drosten, ktorý bol jednou z hlavných tvárí nemeckého boja s covideom, považuje pandémiu covidu za skončenú. "Túto zimu zažívame prvú endemickú vlnu SARS-Cov-2, podľa mňa tak pandémia skončila," povedal Drosten na konci decembra rozhovoru s denníkom Tagesspiegel.

image

Nemecko dosiahlo rekordnú zamestnanosť, pracuje najviac ľudí od zjednotenia krajiny

Taktiež hamburský virológ Jonas Schmidt-Chamasit lekárskemu magazínu Hamburger Ärztemagazin povedal podobne ako Drosten, že populácia vďaka očkovaniu a prerobeniu infekcie získala širokú imunitu. "Povinné rúška v doprave zostávajú politickým rozhodnutím, pre ktoré už teraz nie je vedecké zdôvodnenie," povedal. Poukázal tiež na to, že v lietadlách v Nemecku rúška povinné nie sú, hoci aj tu sa ľudia rovnako ako vo vlakoch či autobusoch môžu nakaziť prenosom kvapôčkami.

Na zrušenie koronavírusových opatrení vyzvali okrem iného liberálny minister spravodlivosti Marco Buschmann alebo podpredseda liberálov Wolfgang Kubicki. Kubicki teraz od koaličných sociálnych demokratov kancelára Olafa Scholze a Zelených očakáva rýchlu úpravu zákona o boji proti infekčným chorobám, aby všetky povinné opatrenia proti covidu mohli byť zrušené.

01 - Modified: 2023-01-02 09:43:35 - Feat.: 1 - Title: Plynová kríza sa podľa odborníkov môže tento rok v zime opakovať, ruské kohútiky zostávajú zatvorené 02 - Modified: 2023-01-02 08:20:59 - Feat.: 1 - Title: Nemecko dosiahlo rekordnú zamestnanosť, pracuje najviac ľudí od zjednotenia krajiny 03 - Modified: 2023-01-01 16:05:00 - Feat.: 1 - Title: V Poľsku zažili takmer tropickú noc, na poludnie bolo vo Varšave skoro 19 stupňov
01 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 02 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 04 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 07:18