Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko od januára zastropuje ceny energií pre domácnosti

22.11.2022, 11:48
Autor:
ČTKČTKredred

Vláda kancelára Olafa Scholza čelí tlaku na zastropovanie cien energií pre domácnosti už niekoľko týždňov.

Berlín – Nemecká vláda plánuje stanoviť maximálne ceny plynu a tepla pre domácnosti a menšie firmy už od januára. Posunula tak pôvodne plánovaný termín, ktorý si stanovila na marec. Informovali o tom nemecká agentúra DPA a tamojší denník Der Spiegel, ktoré majú k dispozícii aj návrh zákona, ktorý vypracoval rezort hospodárstva pod vedením Roberta Habecka.

Znížené ceny majú od januára platiť aj firmy pôsobiace v priemysle, maximálna cena sa však podobne ako pri domácnostiach bude vypočítavať z časti priemernej ročnej spotreby. Týmto krokom chce Berlín povzbudiť odberateľov k ďalším úsporným opatreniam.

Presné čísla

Vláda kancelára Olafa Scholza čelí tlaku na zastropovanie cien energií pre domácnosti už niekoľko týždňov. „Občania, malé a stredné podniky dostanú od svojich dodávateľov 80 percent spotreby zemného plynu a tepla za 12 centov, respektíve 9,5 centa za kilowatthodinu,“ cituje Der Spiegel z návrhu legislatívnej novinky. Sumy sa upravujú aj pre veľké fabriky. „Priemyselní odberatelia dostanú 70 percent spotreby zemného plynu alebo 80 percent spotreby tepla za sedem centov, respektíve za 7,5 centa za kilowatthodinu,“ píše sa v uniknutom dokumente, ktorý má 96 strán.

Išlo by o jedno z najväčších protikrízových opatrení v krajine od vypuknutia vojny na Ukrajine vo februári tohto roku. Habeckov rezort hospodárstva očakáva náklady na úrovni 54 miliárd eur. Rokovania pritom neboli vôbec jednoduché. Podľa informácií novín Der Spiegel totiž malo prísť k schváleniu už minulý piatok, nakoniec sa to očakáva až počas tohto týždňa.

Prezident Zväzu nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm tvrdí, že rozdelenie kategórií na domácnosti a priemysel má zmysel. Suma, ktorú platia domácnosti, totiž zahrňuje aj ďalšie poplatky, zatiaľ čo v priemysle sa líšia podľa jednotlivých odvetví. Stanovené limity by navyše platili až do jari roka 2024, odberatelia by tak získali dlhodobejšiu istotu, že im faktúry nebudú skokovo rásť podľa výkyvov na trhu. Zároveň však firmy, ktoré dostanú úľavu vyššiu ako dva milióny eur, budú musieť garantovať do roku 2025 až 90 percent súčasného personálneho stavu firmy. Rovnako si nebudú tieto firmy môcť vyplatiť žiadne dividendy alebo rozdeliť zisk nad rámec dohodnutých pravidiel.

Miliardový vankúš

Vláda chce pomôcť aj nájomcom. Po novom totiž žiada, aby prenajímatelia preniesli stropy na energie a teplo aj do výšky podnájmov. Ide už o druhý balík opatrení, ktoré Berlín predstavil počas aktuálnej energetickej krízy. Prvé opatrenie začne platiť už čoskoro, keď vláda uhradí domácnostiam a firmám decembrové zálohové platby za plyn a teplo, aby im jednorazovo kompenzovala rekordne rastúce náklady na tieto komodity. Krajina bude tieto balíčky financovať zo stabilizačného fondu, do ktorého vláda naleje 200 miliárd eur. Nemecko je pre veľkú sumu na podporu svojich firiem kritizované zo strany svojich partnerov v Európskej únii. Očakáva sa, že Brusel vo štvrtok predloží vlastné stropy cien na nákup plynu a elektrickej energie. Doterajšie návrhy totiž práve Nemci a Holandsko blokovali. (čtk, red)

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 04 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 05 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:12