Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz ohlásil novú politiku Nemecka voči Číne, chce sa zbaviť závislostí

02.11.2022, 18:40
Autor:
ČTKČTK

Kým Spojené štáty dlhodobo zastávajú voči autoritárskej vláde v Pekingu tvrdý postoj, Nemecko, ktoré je s Čínou hospodársky silno previazané, sa rozhodlo pre pragmatizmus a spoluprác.

Nemecký kancelár Olaf Scholz vpredvečer svojej cesty do Pekingu ohlásil novú politiku voči Číne. V dnešnom článku pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že Nemecko by sa malo zbaviť jednostranných závislostí na komunistickej krajine, zároveň by však nemalo pretrhávať s Čínou doterajšie hospodárske vzťahy. Nutnosť zmeny nemeckého prístupu k Pekingu zdôvodnil kancelár zmenami vo vnútri Číny samotnej.

Scholz sa kvôli svojmu postoju k Číne v posledných dňoch dostal pod tlak svojich partnerov vo vládnej koalícii. Majetkový vstup čínskej štátnej rejdarskej spoločnosti Cosco do terminálu v hamburskom prístave presadil napriek odporu viacerých svojich ministrov. Zelená ministerka zahraničia Annalena Baerbocková mu v utorok pripomenula, aby v Číne dodržiaval koaličnú zmluvu. V nej sa vládne strany, ktorými sú okrem Scholzových sociálnych demokratov a Zelených tiež slobodní demokrati, dohodli na vypracovaní novej stratégie pre Čínu, ktorú súčasne označili za "systémového súpera".

image

Nemecko dokončuje detaily cenového stropu na plyn, regióny ho chcú okmažite. Financovať ho bude aj pôžička

Kým Spojené štáty dlhodobo zastávajú voči autoritárskej vláde v Pekingu tvrdý postoj, Nemecko, ktoré je s Čínou hospodársky silno previazané, sa pod vedením niekdajšej kancelárky Angely Merkelovej rozhodlo pre pragmatizmus a spoluprácu, pripomína agentúra DPA.

Scholz v článku pre FAZ prvýkrát vysvetľuje, ako si novú stratégiu pre Čínu predstavuje: Hospodárske vzťahy by síce nemali byť zpretrhané, zároveň je však potrebné obmedziť jednostranné závislosti od Číny. "Tam, kde vznikla nebezpečná závislosť - napríklad v prípade dôležitých surovín, niektorých vzácnych zemín alebo niektorých technológií budúcnosti - naše firmy teraz právom rozširujú svoje dodávateľské reťazce. Podporujeme ich v tom, napríklad prostredníctvom nových surovinových partnerstiev," napísal.

image

Nemecko ani Francúzsko "neprejavili túžbu" sprostredkovávať rokovania o Ukrajine, tvrdí Kremeľ

Kancelár odlieta do Pekingu vo štvrtok. Stráviť by tam mal iba 11 hodín, počas ktorých sa stretne s prezidentom Si Ťin-pchingom. Scholz bude prvým predsedom západnej vlády, ktorý bude rokovať s čínskym predákom po jeho nedávnom znovuzvolení do čela strany.

Práve výsledky zjazdu Komunistickej strany Číny, ktorý sa konal pred štrnástimi dňami a na ktorom Si Ťin-pching upevnil svoju pozíciu nespochybniteľného lídra krajiny, kancelár zdôvodnil nutnosť prehodnotenia nemeckého postoja voči Číne. "Dnešná Čína už nie je rovnaká ako pred piatimi alebo desiatimi rokmi," uviedol Scholz s tým, že krajina sa čoraz silnejšie vracia k marxizmu-leninizmu. Snaha o stabilitu komunistického systému a "národnú autonómiu" bude podľa neho pre čínske vedenie čoraz dôležitejšia. "Je jasné, že ak sa Čína zmení, musia sa zmeniť aj naše vzťahy s ňou," dodal kancelár.

image

Fungovať budú aj na jar. Nemecká vláda po dlhej diskusii predĺžila činnosť jadrových elektrární

Scholz tiež uviedol, že pri rokovaní s čínskym vedením nechce vynechať ani "ťažké témy". "Medzi ne patrí dodržiavanie občianskych a politických slobôd a práv etnických menšín, napríklad v provincii Sin-ťiang," poznamenal. Úrad OSN pre ľudské práva viní čínske vedenie z útlaku prevažne moslimských Ujgurov v tejto západnej čínskej provincii; vláda v Pekingu kritiku odmieta.

01 - Modified: 2022-11-02 16:33:34 - Feat.: 1 - Title: Nemecko dokončuje detaily cenového stropu na plyn, regióny ho chcú okmažite. Financovať ho bude aj pôžička 02 - Modified: 2022-10-29 08:40:22 - Feat.: 1 - Title: Nemecká spoločnosť Uniper zatvorí polovicu svojej centrály. Začne šetriť na energiách 03 - Modified: 2022-10-26 11:22:06 - Feat.: 1 - Title: Nemecko chce legalizovať marihuanu na rekreačné účely. Povolený má byť aj predaj
01 - Modified: 2024-05-11 21:14:57 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi zdolali Nórov v A-skupine, Nemci nestačili na favorizovaných Američanov 02 - Modified: 2024-05-11 10:40:20 - Feat.: - Title: Nejasné stimuly neprinášajú výsledky. Inflácia v Číne zrýchlila nad očakávania analytikov 03 - Modified: 2024-05-10 19:16:55 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Ramsayho výsledok zápasu s Nemeckom sklamal, nehľadal však výhovorky 04 - Modified: 2024-05-10 18:33:14 - Feat.: - Title: Pospíšil bol po debute dojatý, Hudáček nechápe prvému gólu Nemcov. Hokejisti hodnotia prvý zápas na MS 05 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 18:46