Na archívnej snímke z 9. apríla 2010 ruský robotník počas výstavby plynovodu Nord Stream v zálive Portovaja, 170 km severozápadne od Petrohradu.. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Člen nemeckej vlády navrhol sprevádzkovať Nord Stream 2. Skritizoval ho Kyjev aj jeho stranícky šéf

19.08.2022, 12:41
19.08.2022, 14:30
Autor:
ČTKČTK

Wolfgang Kubicki zo strany FDP uviedol, že by Berlín mal vydať súhlas s uvedením plynovodu do prevádzky, pretože nemá vraj kvôli obmedzeným dodávkam ruského plynu čo stratiť. Predseda strany Christian Lindner Kubického návrh odmietol ako "zlý a scestný".

Nemecko by pre zabezpečenie dostatku zemného plynu pre nadchádzajúcu zimu malo rýchlo sprevádzkovať zablokovaný plynovod Nord Stream 2. V dnes zverejnenom rozhovore s mediálnou skupinou RND to vyhlásil podpredseda vládnych slobodných demokratov za FDP Wolfgang Kubicki.

Podľa neho neexistuje rozumný dôvod proti jeho sprevádzkovaniu. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba označil Kubického výroky za iracionálne a dištancoval sa od nich aj predseda FDP Christian Lindner. 

Nord Stream 2, ktorý vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, je hotový. Berlín však jeho otvorenie zablokoval kvôli ruskej agresii voči Ukrajine.

image

Predtým neslýchaný nápad, dnes črtajúca sa realita. Plynová kríza láme protijadrový postoj Nemecka

Vykúrený Berlín, rozbité NATO

"Nord Stream 2 by sme teraz mali čo najrýchlejšie otvoriť, aby sme naše plynové zásobníky pred zimou naplnili," povedal Kubicki. "Neexistuje žiadny rozumný dôvod, prečo Nord Stream 2 neotvoriť," uviedol.

Predseda FDP Christian Lindner Kubického návrh odmietol ako "zlý a scestný". Podpredseda parlamentnej frakcie FDP Alexander Graf Lambsdorff zase na Twitteri napísal, že Kubicki možno len prehliadol kompetentné hodnotenie takého kroku, akým by sprevádzkovanie Nord Streamu 2 bolo.

V tweete odkazuje na novinárku Constanze Stelzenmüllerovú, podľa ktorej sú dve možnosti.

Prvé je mrznúť za súčasného stavu, keď ruský prezident Vladimir Putin neposiela surovinu plynovodmi Nord Stream 1 a Jamal, alebo byť v teple vďaka Nord Streamu 2.

Takéto jednostranné riešenie zo strany Nemecka by však podľa nej malo politické dôsledky v podobe zničenej Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, ktoré doteraz postupujú proti Moskve jednotne. 

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo februári v reakcii na ruské uznanie samozvaných separatistických republík na východe Ukrajiny vyhlásil, že rokovania Moskvy neumožňujú udeliť súhlas so sprevádzkovaním dokončeného plynovodu. O dva dni neskôr ruská armáda vpadla na Ukrajinu.

Kuleba: Závislosť od ruského plynu zabíja

Kubicki uviedol, že by však Nemecko súhlas s uvedením plynovodu do prevádzky malo vydať, pretože nemá kvôli obmedzeným dodávkam ruského plynu čo stratiť.

"Ak by k nám touto trasou prišlo viac plynu, možno dokonca celý nazmluvnený objem, pomohlo by to, aby ľudia v zime nemuseli mrznúť a aby náš priemysel neutrpel vážne škody," povedal. Poznamenal, že práve to je prvoradou povinnosťou nemeckej vlády.

"Výzvy nemeckých politikov na chvíľu otvoriť Nord Stream 2 a potom ho zase zatvoriť sú úplne iracionálne," reagoval na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Kuleba. Podľa neho sa to podobá správaniu ľudí závislých od návykových látok, ktorí si nedokážu odvyknúť od drog, ktoré berú. "Závislosť od ruského plynu zabíja," dodal.

Kubicki nesúhlasí s názorom, že by otvorenie Nord Streamu 2 bolo pre Putina víťazstvom. "Putinovým najväčším propagandistickým úspechom by bolo, keby nám došiel plyn, zatiaľ čo on by na nás ešte dobre zarábal. Tomu treba zabrániť, "povedal.

image

Schröder a Putin, priatelia v dobrom i v zlom

Priškrtený Nord Stream 1

Po dne Baltiku vedie ešte spomínaný plynovod Nord Stream 1, ktorým však prúdi plyn len z dvadsiatich percent kapacity. Moskva to zdôvodňuje technickými problémami. Berlín takéto vysvetlenie odmieta a tvrdí, že Rusko plyn zneužíva ako zbraň.

Nemecko teraz aj napriek zníženým dodávkam plynu plní svoje plynové zásobníky. Regulátor sieťových služieb Bundesnetzagentur uvádza, že zásobníky sú naplnené zo 78 percent, cieľom je dosiahnuť do novembra 95 percent, ako stanovila vláda. Podľa šéfa sieťovej agentúry Klausa Müllera je neisté, či sa novembrový záväzok podarí splniť.

Müller v televízii ZDF varoval, že ani plné zásobníky nezabezpečia Nemecku v prípade zastavenia dodávok z Ruska bezstarostnú zimu. Krajina podľa neho potrebuje plynom šetriť a zároveň si zabezpečiť nových dodávateľov. Nemecko kvôli tomu buduje terminály na skvapalnený zemný plyn LNG.

Müller odhaduje, že Nemecko čakajú najmenej dve ťažké zimy, kým sa stane od ruského plynu nezávislé. S nezávislosťou od ruského plynu počíta nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v polovici roka 2024.

01 - Modified: 2022-08-18 16:33:16 - Feat.: 0 - Title: Schröder a Putin, priatelia v dobrom i v zlom 02 - Modified: 2022-08-18 07:58:25 - Feat.: 1 - Title: Európa sa chystá na zimný energetický šok. Slovensko váha, spolieha sa na ľudí 03 - Modified: 2022-08-17 15:05:16 - Feat.: 1 - Title: Predpoveď Ruska: Cena plynu sa tento rok zdvojnásobí. Potom začne klesať 04 - Modified: 2022-08-06 17:24:18 - Feat.: 1 - Title: Známy český ekonóm pre HN: To najhoršie nás ešte len čaká, a to neberiem do úvahy krízový scenár 05 - Modified: 2022-08-05 21:21:56 - Feat.: 1 - Title: Predtým neslýchaný nápad, dnes črtajúca sa realita. Plynová kríza láme protijadrový postoj Nemecka
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:35