Ilustračná fotografia zasadnutia Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu 5. júla 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Europoslanci podporili zaradenie jadra a plynu medzi zelené investície

06.07.2022, 12:25
Autor:
ČTKČTK

Proti taxonómii dnes hlasovalo 278 zákonodarcov, podporilo ju 328 poslancov. Odporcovia jadra a plynu argumentovali najmä tým, že tieto zdroje nie sú ekologické a nemožno ich preto využívať pri prechode na čisté hospodárstvo.

Poslanci Európskeho parlamentu dnes podporili dočasné zaradenie jadra a plynu medzi zelené investície. Na pléne odmietli námietku proti takzvanej taxonómii presadzovanej obzvlášť ľavicovými frakciami.

Cieľom pravidiel, ktoré podporuje väčšina členských krajín vrátane Slovenska, je motivovať investorov k podpore energií nahrádzajúcich napríklad ropu či uhlie. Dnešným hlasovaním padla posledná prekážka pre prijatie týchto pravidiel.

Proti taxonómii dnes hlasovalo 278 zákonodarcov, podporilo ju 328 poslancov. Pre jej odmietnutie pritom bolo potrebných 353 hlasov.

Odporcovia jadra a plynu argumentovali najmä tým, že tieto zdroje nie sú ekologické a nemožno ich preto využívať pri prechode na čisté hospodárstvo. Ich stúpenci naopak tvrdia, že bez týchto dvoch zdrojov sa EÚ nedokáže zbaviť najmä uhlia, ktoré produkuje výrazne väčšie emisie.

Správu aktualizujeme.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:27