Plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Europoslanci sú rozdelení na dva tábory. Jadro a zemný plyn by mohli dostať „zelenú nálepku“

04.07.2022, 21:09
Autor:
ČTKČTK

Zaradenie jadra a plynu medzi takzvané prechodné zdroje energie navrhla vo februári Európska komisia s cieľom presvedčiť investorov, že sa do nich oplatí vložiť peniaze.

Tohtotýždňové hlasovanie Európskeho parlamentu o zaradení jadra a zemného plynu medzi takzvané zelené investície bude podľa všetkého mimoriadne napínavé.

Poslanci, ktorí majú možnosť zamietnuť takzvanú taxonómiu podporovanú väčšinou štátov, sú dva dni pred hlasovaním rozdelení na dve podobne veľké skupiny a očakávajú veľmi tesný výsledok.

Krátko pred kľúčovou voľbou k nim prehovorí český premiér Petr Fiala, ktorý by podľa informácií ČTK mohol taxonómiu priamo podporiť. Česká republika v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

image

Aj jadro a plyn? Európu čaká kľúčové rozhodnutie o to, čo sa bude považovať za zelené

Kontroverzný plán

Zaradenie jadra a plynu medzi takzvané prechodné zdroje energie navrhla vo februári Európska komisia s cieľom presvedčiť investorov, že sa do nich oplatí vložiť peniaze.

Komisia tým vyšla v ústrety požiadavkám veľkej skupiny krajín EÚ vrátane Francúzska, Nemecka, Poľska alebo Česka, ktoré chcú využívať jeden či oba zdroje ako náhradu za uhlie alebo ropu. Tie chce EÚ v rámci cesty ku klimatickej neutralite z energetického mixu čo najskôr vyradiť.

Europoslanci z početne silných frakcií socialistov a zelených však presadzujú zamietnutie taxonómie, ku ktorému je potrebná viac ako polovica zo všetkých 705 členov EP.

"Nechceme, aby dostali jadro a plyn zelenú nálepku," povedal pre ČTK šéf daňového výboru europarlamentu Paul Tang. Holandský člen socialistickej frakcie vyhlásil, že z prijatia taxonómie nebudú profitovať menšie štáty, ale len Francúzsko a Nemecko.

Odporcom pravidiel sa rovnako nepáči, že ich komisia pripravila bez podrobnejších konzultácií s poslancami či verejnosťou. Európska komisia využila systém delegovanej právomoci, v ktorom má vo výnimočných prípadoch možnosť vydávať normy, ktoré štáty a parlament neschvaľujú, ale môžu ich zamietnuť.

Tang priznal, že jeho frakcia nebude pri hlasovaní jednotná a niektorí poslanci taxonómiu podporia. Rozdelené sú však popri socialistoch aj kluby, ktoré s ohľadom na líniu vlád svojich krajín väčšinovo taxonómiu podporujú, medzi nimi ľudovci či liberáli.

"Potrebujeme energetické riešenie pre celú spoločnosť, súčasná taxonómia je zle pripravená," vyhlásila napríklad nemecká liberálna podpredsedníčka Európskeho parlamentu Nicola Beerová.

image

Ekonóm Ľuboš Pástor: Ak do Európy prestane prúdiť plyn z Ruska, zrejme sa nevyhneme prudkej recesii

Malé víťazstvo pre odporcov

Odporcovia taxonómie oslavovali malé víťazstvo už pri júnovom hlasovaní v dvoch kľúčových parlamentných výboroch, ktoré odmietnutie pravidiel podporili pomerom hlasov 76 ku 62. Na konečný úspech teraz potrebujú 353 hlasov.

S cieľom zabezpečiť čo najväčšiu účasť na hlasovaní rozhodlo vedenie parlamentu o tom, že sa o návrhu bude rozhodovať v stredu, hoci pôvodne bol na programe vo štvrtok, kedy býva všeobecne počas posledného dňa schôdze v Štrasburgu prítomných menej zákonodarcov.

Hlasovanie tak priamo nadviaže na prejav českého premiéra, ktorý patrí k zástancom taxonómie a bude mať možnosť na poslednú chvíľu vyzvať poslancov na jej podporu.

Podľa zdrojov ČTK však diplomati z mnohých členských krajín už presviedčajú "svojich" europoslancov k tomu, aby sa k jadru a plynu postavili ústretovo.

image

Ministri desiatich krajín vyzvali Brusel na väčšiu podporu jadrovej energetiky

01 - Modified: 2022-06-21 09:15:27 - Feat.: 1 - Title: Aj jadro a plyn? Európu čaká kľúčové rozhodnutie o to, čo sa bude považovať za zelené 02 - Modified: 2022-07-06 07:22:27 - Feat.: 1 - Title: Srí Lanka bije na poplach. Zostáva jej benzín na necelý deň a krajine chýbajú peniaze 03 - Modified: 2022-07-04 15:10:01 - Feat.: 1 - Title: Problém s čipmi môže znížiť výrobu Stellantisu v Taliansku až o vyše 200-tisíc vozidiel 04 - Modified: 2022-07-04 14:34:01 - Feat.: 1 - Title: Ekonóm Ľuboš Pástor: Ak do Európy prestane prúdiť plyn z Ruska, zrejme sa nevyhneme prudkej recesii 05 - Modified: 2022-07-04 10:32:57 - Feat.: 1 - Title: Ministri desiatich krajín vyzvali Brusel na väčšiu podporu jadrovej energetiky
01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 03 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-10 15:30:00 - Feat.: - Title: Zbavila sa ruského plynu, teraz sa Európa stáva závislou od iného zdroja
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:43