Nákladná loď, ktorá kotví v prístave v ruskom meste Petrohrad, plánuje prepraviť tovar do Kaliningradskej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Únia chce pracovať na kompromise. Plánuje tak urobiť skôr, než si Rusko začne predierať cestu do Kaliningradu

29.06.2022, 19:43
Autor:
TASRTASR

Tranzit do Kaliningradu by sa mal vrátiť do normálu. Západné krajiny totižto balansujú medzi prísnymi sankciami a snahou vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia s Moskvou.

Tranzit tovaru z Ruska do jeho exklávy Kaliningrad cez územie Litvy by sa v priebehu nasledujúcich dní mal vrátiť do normálu.

Kompromis v tejto veci dojednávajú predstavitelia Európskej únie, píše agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dva nemenované zdroje oboznámené s rokovaniami.

Rusko by si cestu našlo

Litva zastavila tranzit tovarov podliehajúcich sankčnému režimu EÚ do Kaliningradskej oblasti 17. júna. Týka sa to napríklad ocele. Prímorská Kaliningradská oblasť je zo všetkých strán na súši obklopená členskými štátmi Európskej únie – Litvou a Poľskom.

Reuters vysvetľuje, že západné mocnosti sa síce jasne postavili v prípade ruskej vojenskej agresie na Ukrajine za Kyjev, avšak európske krajiny balansujú medzi prísnymi sankciami a snahou vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia s Moskvou.

image

"Blokovaný" Kaliningrad ďalším bodom stretu. Moskva hrozí Vilniusu aj Európe

To je dôvod, prečo sa predstavitelia EÚ – s podporou Nemecka – snažia nájsť kompromis v prípade Kaliningradskej oblasti, uviedol zdroj agentúry.

Dodal, že ak by sa nepodarilo obnoviť spojenie medzi Ruskom a jeho exklávou, Moskva by sa mohla rozhodnúť kliesniť si cestu vojensky cez 65-kilometrový Suwalský koridor medzi Bieloruskom a Kaliningradskou oblasťou.

Ide o tú istú krajinu

Nemecko má v Litve rozmiestnených svojich vojakov v rámci misie NATO, čo je preň ďalší dôvod snažiť sa vyhnúť konfrontácii s Ruskom. Okrem toho je Nemecko silne závislé od dovozu zemného plynu z Ruska a prípadné zastavenie dodávok v dôsledku eskalácie napätia okolo Kaliningradu by ho mohlo poškodiť, upozornil zdroj.

"Musíme čeliť realite," povedal pre Reuters jeden zo zdrojov, ktorý opísal Kaliningrad ako "posvätný" pre Moskvu. Pripustil, že v tomto prípade má väčšie páky než EÚ ruský prezident Vladimir Putin, preto sa EÚ snaží o kompromis.

image

Rusko hrozí Litve. Naša odpoveď nebude len diplomatická, varuje Moskva

Únia navrhuje umožniť dovoz tovaru z Ruska do jeho exklávy s vysvetlením, že nejde o medzinárodný obchod, ale tranzit s cieľom v tej istej krajine. Dovezený tovar by sa však nemohol z Kaliningradskej oblasti vyvážať ďalej do zahraničia.

Litovské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že implementáciu sankcií ohľadne Kaliningradskej oblasti konzultuje s Európskou komisiou. Zdôraznilo zároveň potrebu ich dodržiavania s tým, že v opačnom prípade by to mohlo oslabiť dôveryhodnosť a účinnosť sankčnej politiky EÚ.

Litva okrem toho upozorňuje, že nie je jedinou členskou krajinou EÚ susediacou s Kaliningradskou oblasťou, takže prípadný vysvetľujúci dodatok k sankciám by sa nemal týkať iba jej.

01 - Modified: 2022-06-28 19:40:00 - Feat.: 1 - Title: Litovský parlament zakázal dovoz plynu z Ruska 02 - Modified: 2022-06-24 11:19:23 - Feat.: 1 - Title: NATO by malo posilniť jednotky v Pobaltí aj zbrojársky priemysel, myslí si The Times 03 - Modified: 2022-06-24 04:50:16 - Feat.: 1 - Title: Výhybka pre Putina. Tovar poputuje do Kaliningradu loďami, tvrdí tamojšia ministerka
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:54