Jachta Amadea, ktorá má údajne patriť ruskému oligarchovi Sulejmanovi Kerimovi. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nemôžeme plytvať peniazmi. Fidži odovzdalo USA luxusnú jachtu, tá je spájaná s ruským oligarchom

07.06.2022, 11:05
Autor:
ČTKČTK

Najvyšší súd na Fidži dnes uviedol, že jachta musí opustiť vody ostrovného štátu, pretože údržba plavidla je veľmi drahá a pre Fidži znamená plytvanie peniazmi.

Tichomorský ostrovný štát Fidži odovzdal Spojeným štátom luxusnú jachtu Amadea, ktorá je údajne majetkom ruského oligarchu Sulejmana Kerimova. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Fidžijské úrady plavidlo zabavili v máji na americkú žiadosť.

Najvyšší súd na Fidži dnes uviedol, že jachta musí opustiť vody ostrovného štátu, pretože údržba plavidla je veľmi drahá a pre Fidži znamená plytvanie peniazmi. "Otázky týkajúce sa vlastníctva lode a prania špinavých peňazí" musia byť vyriešené na americkom súde, vyhlásil riaditeľ fidžijského prokuratúry Christopher Pryde. "Loď Amadea bola odovzdaná americkým úradom a teraz opustí Fidži," dodal.

Polícia v mnohých krajinách zabavila luxusné plavidlá a vily ruských miliardárov v reakcii na sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho februárovej invázii na Ukrajinu. Úrad pre kontrolu zahraničného majetku amerického ministerstva financií označil Kerimova za člena skupiny ruských oligarchov, ktorí profitujú z korupcie ruskej vlády a jej aktivít po celom svete, vrátane okupácie Krymu.

Jachta Amadea v cene 300 miliónov dolárov priplávala na Fidži 13. apríla po osemnásťdňovej ceste z Mexika. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že náklady na údržbu jachty sa pohybujú medzi 25 a 30 miliónmi dolárov za rok a Spojené štáty sú pripravené túto sumu platiť.

Za údržbu lode však doteraz platila fidžijská vláda, pretože miestne súdy sa zaoberali odvolaním, ktoré proti zadržaniu plavidla podal registrovaný vlastník lode Millemarin Investments.

Najvyšší súd na Fidži dnes toto odvolanie zamietol. Podľa súdu je vo verejnom záujme, aby jachta odplávala z fidžijských vôd, pretože jej kotvenie na Fidži "prichádza fidžijskú vládu draho". "Loď vplávala do vôd Fidži bez povolenia, s najväčšou pravdepodobnosťou preto, aby unikla stíhaniu Spojenými štátmi," dodal súd.

Spojené štáty sú presvedčené, že vlastníkom jachty je miliardár Kerimov, hoci obhajca firmy Millemarin Investments to pred súdom poprel a uviedol, že loď patrí bývalému šéfovi ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Eduardovi Chudajnatovovi, na ktorého sa sankcie nevzťahujú. Minulý mesiac talianska polícia zabavila inú luxusnú jachtu v cene 700 miliónov dolárov, ktorú údajne tiež vlastní Chudajnatov.

01 - Modified: 2024-05-15 08:53:37 - Feat.: - Title: Ukrajina chce zabrániť ďalším stratám, v niektorých častiach Charkovskej oblasti presunula svojich vojakov 02 - Modified: 2024-05-14 21:52:44 - Feat.: - Title: Putinovi treba vyslať signál. Rusko musí zaplatiť za obnovu zničenej Ukrajiny, vyhlásil Blinken na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-14 20:41:44 - Feat.: - Title: Česká ministerka obrany pripustila mierové rokovania: Vojna sa nevyvíja dobre, ale Ukrajinu nemôžeme obetovať 04 - Modified: 2024-05-14 20:12:21 - Feat.: - Title: Na Ukrajine bojuje najmenej 280 občanov Srí Lanky. Rusi ich oklamali, vraví tamojší poslanec 05 - Modified: 2024-05-14 19:03:23 - Feat.: - Title: Počet ľudí zranených pri útokoch na centrum Charkova sa zvýšil na 20
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 11:16